Vrei să aduci ceva diferit pe masa de Crăciun? Aceste băuturi sunt tot ce ai nevoie pentru o atmosferă perfectă!
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Te-ai săturat de aceleași băuturi tradiționale de sărbători? Adu un strop de magie în sezonul festiv cu aceste rețete delicioase, perfecte pentru familie și prieteni!

Crăciunul înseamnă mai mult decât cadouri și decorațiuni. Este despre momente speciale petrecute alături de cei dragi. Ce poate completa mai bine atmosfera decât niște băuturi aromate și calde?

Descoperă mai jos patru rețete care vor transforma sărbătorile tale într-un adevărat festin al gustului!

1. Wassail

Ingrediente

  • 6 mere mici
  • 6 linguri zahăr brun închis, plus mai mult după gust
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță ghimbir măcinat
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță ienibahar măcinat
  • 3,8 litri suc de mere (împărțit)
  • 1 portocală
  • 10 cuișoare întregi
  • 2 lămâi
  • 2 batoane de scorțișoară, plus altele pentru servire
  • 3 păstăi de anason stelat
  • 1 cană suc de merișor (cocktail)
  • Bourbon sau brandy, pentru servire (opțional)
  • Merișoare proaspete sau congelate (dezghețate), pentru servire (opțional)

Preîncălzește cuptorul la 175°C. Cu un cuțit ascuțit, scoate miezul și tulpina fiecărui măr, lăsând aproximativ 1,2 cm la bază. Folosește o lingură mică pentru a îndepărta orice rest de semințe, formând o cavitate. Într-un bol mic, amestecă zahărul brun, scorțișoara, ghimbirul, nucșoara și ienibaharul. Umple cavitățile merelor cu acest amestec, presând ferm.

Într-o tavă de copt, toarnă 1 cană de suc de mere și așază merele preparate. Coace-le până devin foarte fragede, timp de 1 oră - 1 oră și 10 minute. Taie portocala pe jumătate și înfige cuișoarele în coajă. Taie o lămâie în jumătate și feliază subțire a doua lămâie.

Într-o oală mare, adaugă portocala preparată, batoanele de scorțișoară, păstăile de anason și restul de suc de mere. Stoarce lămâia tăiată în jumătate și adaugă feliile de lămâie. Fierbe la foc mediu-înalt, apoi redu focul la mediu și fierbe încet timp de 1 oră. Adaugă sucul de merișor și merele coapte, împreună cu sucul lor. Gustă și adaugă mai mult zahăr brun, dacă dorești. Servește fierbinte sau cald, cu alcool opțional, merișoare și un baton de scorțișoară.

2. Ciocolată caldă albă

Ingrediente

  • 2 căni lapte
  • 1/2 căni smântână lichidă
  • 3/4 cană fulgi de ciocolată albă, plus pentru decor
  • 1/2 linguriță sare kosher
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • Mini bezele, pentru decor

Într-o cratiță la foc mediu-scăzut, încălzește laptele și smântâna lichidă. Adaugă 3/4 cană fulgi de ciocolată albă și amestecă până se topesc. Adaugă sarea și vanilia. Servește fierbinte cu bezele și fulgi de ciocolată albă deasupra.

Ce impact are asupra creierului ceea ce consumi? Cele mai mari dezechilibre provin din hrana nepotrivită

3. Punch de Crăciun

Ingrediente pentru cuburile de gheață

  • 8 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 1 recipient (113 g) semințe de rodie

Ingrediente pentru punch

  • 3 căni suc de rodie neîndulcit
  • 1 cană suc de portocale
  • 1 cană suc de ananas
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt (5 cm), decojit și feliat
  • 1 sticlă (750 ml) suc de mere carbogazos

Pentru cuburile de gheață: Taie rozmarinul în bucăți de 2,5 cm. Pune câteva semințe de rodie și o crenguță mică de rozmarin în fiecare formă de gheață. Adaugă apă până la trei sferturi din fiecare formă și congelează timp de cel puțin 12 ore.

Pentru punch: Într-un recipient mare, combină sucurile de rodie, ananas și portocale. Adaugă ghimbirul și lasă la frigider peste noapte sau până la 24 de ore.

La servire, pune câteva cuburi de gheață în pahare înalte, toarnă amestecul de sucuri până la jumătate și completează cu suc de mere carbogazos. Servește imediat.

4. Suc de mere fiert

Ingrediente

  • 4 batoane de scorțișoară
  • 1/8 linguriță cuișoare măcinate
  • 8 boabe de ienibahar întregi
  • Coaja de la 1 portocală
  • Coaja de la 1 lămâie
  • 1/2 cană sirop de arțar
  • 6 căni suc de mere sau suc de mere proaspăt stors
  • Felii de măr și spirale de portocală, pentru servire
  • 1/2 cană rom închis, opțional

Într-o cratiță medie, pune batoanele de scorțișoară, cuișoarele măcinate, boabele de ienibahar, coaja de portocală și coaja de lămâie. Adaugă siropul de arțar și sucul de mere, apoi adu amestecul aproape de punctul de fierbere. Reduce focul și fierbe încet timp de 30 de minute. Oprește focul și servește în căni cu felii de măr și spirale de portocală. Adaugă rom pentru o versiune destinată adulților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...

Ostropel de pui. TREI rețete tradiționale din anii '50

Fie că este servit cu mămăligă caldă sau cu o garnitură...



Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop de weekend. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu Foto Emisiune

Horoscop de weekend. Previziuni pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești

Freepik.com

Sezonul Capricornului, din 21 decembrie. Cele mai afectate PATRU zodii

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care trebuie să vadă jumătatea plină a paharului

pixel