Un nou tratament pentru depresia postpartum oferă speranță, dar stigmatul legat de această afecțiune persistă
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Descoperă care este acest tratament pentru depresia postpartum.

Depresia postpartum poate afecta pe oricine și adesea apare în liniște, ca o umbră în colțurile vieții unei mame noi. Ea aduce provocări semnificative pentru aproximativ 1 din 7 mame noi, afectându-le starea emoțională și calitatea vieții lor, precum și pe cea a nou-născuților.

Multe, dacă nu majoritatea femeilor experimentează "depresia baby blues" sau sentimente generalizate de tristețe, îngrijorare, nefericire și extenuare în primele zile după naștere. În cele mai multe cazuri, aceste schimbări de dispoziție se rezolvă în primele două săptămâni după naștere. În contrast, simptomele depresiei postpartum persistă pe perioade mai îndelungate, durând uneori până la trei ani.

Simptomele pot să apară și în timpul sarcinii. Cercetările arată că peste jumătate dintre femeile care experimentează simptome de depresie în timpul sarcinii vor dezvolta, de asemenea, depresie postpartum.

Un alt tulburare psihică rară și severă care apare după naștere se numește psihoză postpartum. Aceasta debutează rapid și sever, cu halucinații, delir și distres emoțional, alături de comportamente bizare și uneori periculoase. Aproximativ 1 sau 2 din 1.000 de femei experimentează psihoza postpartum după naștere.

Suntem o asistentă medicală specialistă în clinica și un consilier de sănătate mintală cu licență, și avem peste 45 de ani de experiență ca educatori și clinicieni.

Cu conștientizare corespunzătoare, educație și intervenție, tulburările perinatale ale dispoziției sunt aproape 100% tratabile. Dorim ca femeile să realizeze că nu sunt singure, nu au de ce să se simtă vinovate și că, cu ajutor, pot reveni la starea de bine.

După sarcină, multe femei experimentează schimbări normale care pot imita simptomele depresiei, precum tristețea, îngrijorarea și extenuarea. Tranziția către maternitate, în special cu un nou născut acasă, poate fi coplesitoare. Totuși, este esențial să se facă distincția între aceste ajustări comune și semnele mai îngrijorătoare ale depresiei.

Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți experimentează persistent oricare dintre următoarele simptome timp de peste două săptămâni după naștere, este crucial să contactați medicul, asistenta medicală sau moașa dumneavoastră. Iată câteva dintre cele mai raportate simptome ale depresiei postpartum:

Lipsa conexiunii și senzația de neînțelegere față de bebeluș sau lipsa interesului pentru el.Agitație sau schimbări de dispoziție și sentiment de agitație sau iritabilitate neobișnuită.Sentimente persistente de tristețe, disperare sau copleșire.Experimentarea simptomelor fizice, cum ar fi dureri de cap persistente, dureri și dureri în alte părți ale corpului sau probleme digestive care nu se rezolvă.Lipsa profundă de energie sau motivație, făcând ca sarcinile zilnice să pară dificile.Schimbări semnificative în apetit și fie consumarea prea puțin, fie consumul excesiv de alimente.Tulburări ale somnului, cum ar fi dormitul prea mult sau prea puțin, chiar și atunci când există oportunitatea de a se odihni.Dificultate în concentrare sau luarea deciziilor, sau experiențierea problemelor de memorie.Sentimente copleșitoare de vină, lipsă de valoare sau insuficiență ca mamă.Declin semnificativ în interesul sau plăcerea pentru activitățile anterior apreciate.Izolarea de prieteni și familie, evitarea interacțiunilor sociale.Gânduri de a face rău bebelușului sau lor însele. Acestea ar trebui luate cu maximă seriozitate și să fie supuse imediat atenției medicale.

Unele factori de risc asociați cu o probabilitate mai mare de a dezvolta depresie postpartum includ stresul vieții, istoricul de depresie, anxietatea maternală, lipsa suportului social, exercițiile fizice neregulate, sarcina neintenționată și violența în cadrul relației de cuplu.

Oamenii care se confruntă cu depresia nu trebuie doar să gestioneze simptomele lor, ci pot întâmpina și stigmatul și discriminarea pe care aceste condiții le aduc adesea. Există o așteptare că noii părinți vor fi fericiți după naștere. Tristețea, stigmatul, rușinea sau vinovăția afectează în mare măsură disponibilitatea cuiva de a căuta ajutor. Studiile arată că mulți oameni aleg să nu caute tratament pentru a evita să fie percepuți ca părinți nepotriviți de furnizorii de servicii de sănătate sau familia lor.

Ca asistentă medicală și mamă care a experimentat depresia postpartum, eu (Nicole Lynch) împărtășesc adesea propria mea poveste cu ceilalți. Cu ani în urmă, o altă mamă mi-a spus cât de util i-a fost să afle că nu este singură. Știind că și alte femei - părinți dedicați care iubesc copiii lor - pot simți astfel și că lucrurile pot să devină mai bune i-a dat speranță.

De-a lungul carierei mele, eu (Shannon Pickett) am lucrat cu mai multe mame și viitori părinți care au luptat cu depresia postpartum. De exemplu, am lucrat cu o femeie timp de mai mulți ani în legătură cu anxietatea și lupta ei de a concepe. După ani de eforturi, a rămas în cele din urmă însărcinată. Atât ea, cât și soțul ei erau fericiți și nerăbdători să devină părinți.

Sarcina a decurs bine și nu au fost complicații. Nu arătase niciodată semne de depresie anterior, dar totul s-a schimbat odată cu nașterea bebelușului. Clienta mea a avut dificultăți în legăturile cu bebelușul și nu dorea să-l țină sau să-l consoleze când avea nevoie de liniștire.

Soțul ei intervenea adesea pentru a-l consola pe bebeluș și îi întreba pe clienta mea: "Ce se întâmplă cu tine?" Acest lucru a provocat frustrare în căsnicia lor, deoarece soțul simțea că îngrijea copilul singur și că clienta mea se retrăgea. Ea plănuise să facă o pauză de la terapie pentru o perioadă după naștere, dar soțul ei a încurajat-o să programeze o ședință.

Am putut observa imediat că se lupta cu depresia postpartum. Abia zâmbea, avea dificultăți în implicarea și concentrarea asupra conversației noastre și plângea în marea majoritate a ședinței.

Am discutat mult despre vina pe care o simțea că nu vrea să fie în preajma fiului sau să-l țină în brațe, cu toate că luptase atât de mult timp să devină mamă. După ce a primit un diagnostic adecvat și a început să ia un medicament antidepresiv, clienta mea a reușit să se recupereze și să-și lege legătura cu fiul ei. Medicamentul a durat câteva săptămâni să-și facă efectul, așa că rezultatele nu au fost instantanee. Menținerea ședințelor și utilizarea sistemului ei de suport au fost importante pentru recuperarea ei.

În timp ce depresia postpartum poate afecta pe oricine, indiferent de starea lor socială sau de fundal, unele femei afectate de inegalitățile sociale au un risc crescut de a dezvolta multe tulburări mintale postpartum comune și consecințele lor adverse.

Un studiu a constatat că mamele noi cu venituri mici, cele care nu obținuseră diplomă universitară, erau necăsătorite sau fără loc de muncă aveau de 11 ori mai multe șanse decât femeile fără factori de risc de a avea scoruri depresive clinic crescute la trei luni după naștere.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că aproximativ 20% dintre femeile gravide nu au fost întrebate despre depresie în timpul vizitei prenatale, iar peste jumătate dintre femeile cu depresie postpartum rămân netratate pentru simptomele lor.

Terapiile de susținere, inclusiv consilierea, medicamentele și ajustările stilului de viață, pot ameliora semnificativ simptomele și pot îmbunătăți starea de bine în ansamblu. Intervenția timpurie este cheia pentru o recuperare mai rapidă și mai completă, asigurând că mamele pot bucura de momentele prețioase alături de bebelușul lor și găsi împlinire în maternitate.

Sursă: Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Pixabay.com

Pluto retrograd din 2 mai! Schimbări puternice pentru toate zodiile

Sursă foto: www.freepik.com/

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Sursă foto: Pexels

Horoscop mai 2024. Vești nemaipomenite pentru Leu, Capricorn și Scorpion

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Tensiuni în cuplu pentru o zodie

pixel