Târgul de Sânziene va avea loc weekendul viitor la Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Sărbătoarea de Sânziene este una dintre cele mai importante și vechi tradiții românești, sărbătorită pe 24 iunie.

Sărbătoarea de Sânziene are rădăcini adânci în folclorul și mitologia românească. Este cunoscută și sub numele de Drăgaica în anumite regiuni ale țării.

Iată câteva detalii despre această sărbătoare!

Origini Păgâne. Sânzienele își au originea în vechile sărbători păgâne legate de solstițiul de vară, marcând momentul în care soarele ajunge la cea mai mare înălțime pe cer. Acest moment era considerat sacru și plin de magie.

Semnificație. Sărbătoarea este asociată cu cultul soarelui și cu fertilitatea pământului. Se crede că în această noapte cerurile se deschid, iar Sânzienele (spirite ale naturii) coboară pe pământ pentru a aduce belșug și sănătate oamenilor, animalelor și recoltelor.

Tradiții și obiceiuri

Culegerea Sânzienelor: Florile de sânziene, care sunt flori galbene sau albe cu un miros dulceag, sunt culese de fete și femei în ajunul sărbătorii. Aceste flori sunt folosite pentru a face coronițe și buchete.

Coronițele de Sânziene: Se fac coronițe din flori de sânziene care sunt apoi aruncate pe acoperișurile caselor. Se crede că, dacă acestea rămân pe acoperiș, familia va avea noroc și sănătate. De asemenea, fetele nemăritate aruncă coronițele peste umăr în speranța că vor afla cu cine se vor mărita.

În unele zone, sunt organizate dansuri și cântece tradiționale, iar fetele se îmbracă în costume populare. Dansul "Drăgaica" este unul dintre cele mai cunoscute.

Se fac ritualuri pentru protecția recoltelor, a animalelor și a oamenilor. Oamenii aprind focuri în noapte, deoarece se crede că au rolul de a alunga spiritele rele și de a purifica pământul.

Celine Dion este determinată să se întoarcă pe scenă, în ciuda luptei sale cu o boală neurologică rară

Sânzienele sunt asociate cu mitologia românească și sunt considerate zâne bune, protectoare ale naturii și ale oamenilor. Sărbătoarea este un moment de comuniune cu natura și de respect pentru ciclurile naturale ale vieții.

Obiceiurile legate de Sânziene pot varia de la o regiune la alta în România. De exemplu, în Muntenia, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Drăgaica și include procesiuni și târguri locale.

Tradiţionalul Târg de Sânziene se va desfăşura în perioada 21 - 23 iunie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. 'Veţi avea prilejul să admiraţi şi să tocmiţi o mulţime de lucruri frumoase, meşteşugite cu sârg şi încărcate cu semne şi înţelesuri: icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, podoabe şi multe altele', informează MNŢR, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

În cele trei zile ale evenimentului, meşterii invitaţi, lemnari, pielari, ceramişti, iconari, ţesători, vor demonstra şi vor povesti despre meşteşugul practicat tuturor celor interesaţi. Nu vor lipsi nici produsele gastronomice specifice: miere, prăjituri de casă, ceaiuri, turtă dulce, palincă şi ţuică.

Duminică, 23 iunie, de la 11,00 la 12,00, oaspeţii târgului sunt invitaţi să 'povestească' despre Sânziene, Rusalii împreună cu Daniela Plugaru. Intrarea este liberă.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Daniel Popescu, Bucureşti, editor: Andreea Rotaru)

Clasamentul FERICIRII. Care sunt unele dintre cele mai fericite țări din lume și de ce?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Infidelitatea și relațiile paralele. Psiholog:"Creierul tău este cel care se duce într-o altă zonă!”

Sursa: pixabay.com

Previziuni astrologice a doua jumătate a anului 2024 pentru fiecare zodie/ascendent

Sursă foto: Freepik

Mercur în Leu, din 2 iulie. Previziuni astrale pentru toate zodiile

Freepik.com

Cum se simte partenerul infidel după ce a comis fapta. Psihoterapeut: Nu mai poți să te prefaci și să minți!

pixel