Stratul de ozon a fost distrus în timpul celei mai mari extincții de pe Pământ
Autor: , Liana Ganea | Dată: 15 ian 2023, 22:06
Auzim mereu că stratul de ozon s-a subţiat. De ce şi de când s-a întâmplat asta?

Multă vreme s-a presupus că stratul de ozon din straturile înalte ale atmosferei, care protejează viața de lumina ultravioletă, a fost distrus, în mare parte, în timpul extincției în masă de la sfârșitul Permianului, în urmă cu 250 de milioane de ani. În prezent, cercetătorii aduc dovezi directe ale acestui fapt.

Phil Jardine, de la Universitatea Münster din Germania, a arătat că boabele de polen și sporii din Permian conțin niveluri ridicate de substanțe chimice de „protecție solară” decât cele de mai devreme sau din perioadele ce au urmat mai târziu. Cercetarea a fost publicată în Science Advances. „Vedem acest lucru doar la un moment dat, iar asta coincide cu extincția de la sfârșitul Permianului”, spune Jardine, conform New Scientist.

Cum s-a întâmplat totul

În jur de 90% din speciile marine și 70% din cele de pământ au dispărut la sfârșitul Permianului. Marea Dispariție, așa cum au numit-o unii, ar fi fost cauzată de o perioadă de activitate vulcanică neobișnuit de ridicată. Lava a încălzit alte roci, inclusiv cărbune, eliberând cantități uriașe de gaze, precum dioxidul de carbon. Asta a dus la acidificarea oceanelor și la încălzirea globală, care, la rândul său, a generat niveluri scăzute de dioxid de carbon în oceane.

Asta explică de ce viața marină a fost atât de greu lovită, dar este mai puțin clar de ce atât de multe specii terestre au dispărut, de asemenea. O posibilitate este aceea că halocarburile eliberate de erupții au distrus stratul de ozon în același fel în care au făcut-o clorofluorocarburile (CFCs) folosite ca agenți frigorifici în secolul al XX-lea, rezultând în niveluri ridicate de lumină ultravioletă (UV) nocivă.

Nivelurile ridicate UV ar fi putut să scadă creșterea plantelor pe Pământ, conducând la efecte în cascadă asupra ecosistemelor, deoarece erbivorele și prădătorii au murit de foame. Efectele asupra mediilor marine ar fi putut fi mult mai mici, deoarece apa blochează razele UV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Primul colind care a ajuns în spaţiul cosmic

Iată care este singurul colind care s-a auzit în spaţiu.

Lacul cu milioane de meduze, paradisul scufundătorilor

Puţină lume ştie că insula Eil Mul din Palau, o țară...

15 cele mai ciudate superstiții din întreaga lume

Deși ai spune că oamenii nu mai au atât de multe...

Cazul incredibil al femeii care dormea 20 de ore pe zi

Timp de cinci ani înainte de a fi diagnosticată, o...


Cele mai noi articole

Top citite
Freepik.com

Mesajele astrelor pentru PATRU zodii. Iubire de sine pentru Berbec, dinamism pentru Gemeni. Fecioarele trebuie să delege, Peștii au nevoie de disciplină

https://pixabay.com/

Mesajele astrelor pentru PATRU ZODII. Racii trebuie să aibă grijă la bani, Balanțele la excesul de zel. Săgetătorii pot avea tensiuni cu partenerul, la Capricorni apar negocieri

https://pixabay.com/

Luna Plină în Leu de pe 5 februarie. Daniela Simulescu vorbește despre aspecte copleșitoare și situații tensionate - VIDEO

Freepik.com

Cele PATRU zodii care vor fi afectate de Luna Plină în Leu de pe 5 februarie

Cross parteneri