Originea tradițiilor de Halloween. De ce se sculptează dovleci și se merge la colindat?
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Care este povestea din spatele tradițiilor de Halloween?

De ce sunt dovlecii sculptați un simbol al Halloween-ului

Jack-o’-lantern-ul are o istorie îndelungată în legătură cu Halloween-ul, deși fețele demonice pe care le preferăm astăzi nu au fost întotdeauna sculptate în dovleci.

Originea lor provine dintr-un mit irlandez despre Jack cel Zgârcit, care l-a păcălit pe Diavol pentru a obține câștiguri financiare. Când Jack a murit, Dumnezeu nu i-a permis să intre în Rai, iar Diavolul nu l-a primit în Iad, așa că Jack a fost condamnat să rătăcească pe pământ pentru eternitate. În Irlanda, oamenii au început să sculpteze fețe demonice în napi pentru a-l speria pe Jack și sufletul său rătăcitor. Când imigranții irlandezi au ajuns în SUA, au început să sculpteze jack-o’-lantern-uri din dovleci, care erau specifici regiunii.

Dar cum au devenit jack-o’-lantern-urile asociate cu Halloween-ul? Halloween-ul își are rădăcinile în festivalul celtic Samhain, o sărbătoare din Marea Britanie și Irlanda antică, ce marca sfârșitul verii și începutul noului an, pe 1 noiembrie. Se credea că în timpul Samhain-ului, sufletele celor decedați în acel an călătoreau spre lumea de dincolo și că alte suflete se întorceau să-și viziteze casele.

În secolul al VIII-lea d.Hr., Biserica Catolică a mutat Ziua Tuturor Sfinților, o zi dedicată sfinților, pe 1 noiembrie, ceea ce însemna că Ajunul Tuturor Sfinților (sau Halloween-ul) cădea pe 31 octombrie. Tradiții de la Samhain au fost păstrate, cum ar fi purtarea de deghizări pentru a te ascunde de sufletele care rătăceau în jurul casei tale. Folclorul despre Jack cel Zgârcit a fost rapid încorporat în Halloween, și de atunci sculptăm dovleci sau napi.

Horoscop Halloween 2024. Recomandări STRANII pentru toate zodiile

Cum a devenit „Trick-or-Treating" (n.r: colindat, un fel de „Ne dați ori nu ne dați” de Halloween) o tradiție de Halloween

Această practică își are originea în vechii celți, primii romano-catolici și politica britanică din secolul al XVII-lea.

Origini antice

După cum am spus, Halloween-ul își are rădăcinile în festivalul celtic precreștin Samhain, care era sărbătorit în noaptea de 31 octombrie. Celții, care trăiau acum 2.000 de ani în zonele ce sunt astăzi Irlanda, Regatul Unit și nordul Franței, credeau că morții se întorceau pe pământ în timpul Samhain-ului. În acea noapte sacră, oamenii se adunau să aprindă focuri, să aducă sacrificii și să omagieze morții.

Știați că, deși nu se cunoaște exact unde și când a fost folosită pentru prima dată expresia „trick or treat”, obiceiul era deja bine stabilit în cultura populară americană până în 1951, când „trick-or-treating” a fost ilustrat în banda desenată „Peanuts”. În 1952, Disney a realizat un desen animat numit „Trick or Treat”, în care apăreau Donald Duck și nepoții săi, Huey, Dewey și Louie.

În timpul unor sărbători celtice de Samhain, sătenii se deghizau în costume din piei de animale pentru a alunga vizitatori fantomatici. Mese festive erau pregătite și lăsau hrană pentru a calma spiritele nedorite.

În secolele următoare, oamenii au început să se îmbrace ca fantome, demoni și alte creaturi rele, făcând diverse farse în schimbul mâncării și băuturii. Această tradiție, cunoscută sub numele de „mumming”, datează din Evul Mediu și se crede că este o formă anterioară a trick-or-treating-ului.

Trei rețete înfricoșător de bune. Pregătește o masă festivă de Halloween!

Istoria complicată

Până în secolul al IX-lea, creștinismul s-a răspândit în ținuturile celtice, unde treptat s-a amestecat cu și a înlocuit ritualurile păgâne vechi. În anul 1000 d.Hr., biserica a desemnat 2 noiembrie ca Ziua Sufletelor, o perioadă dedicată onorării morților. Sărbătorile din Anglia semănau cu comemorările celtice ale Samhain-ului, având focuri și măști.

Oamenii săraci vizitau casele familiilor bogate și primeau prăjituri numite „soul cakes” în schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele rudelor decedate ale proprietarilor. Cunoscut sub numele de „souling”, acest obicei a fost ulterior preluat de copii, care mergeau din ușă în ușă cerând daruri precum mâncare, bani și bere.

În Scoția și Irlanda, tinerii participau la o tradiție numită „guising”, se deghizau și primeau ofrande de la diverse gospodării. În loc să promită că se vor ruga pentru morți, aceștia cântau un cântec, recitau o poezie, spuneau o glumă sau realizau o mică reprezentație înainte de a primi darurile, care de obicei constau în fructe, nuci sau monede.

Vibrații astrale de Halloween! Mercur în trigon cu Neptun, fantezia și misterul la putere!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Evoluția dinamică a sistemului solar în cadrul Căii Lactee

Iată cum Calea Lactee și sistemul nostru solar sunt...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Pluto intră mâine în Vărsător! Previziuni extraordinare pentru TOATE zodiile, până în 2044

freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

pixel