Serotonina și dopamina. Cum putem fi mai fericiți, antrenând creierul să le elibereze în mod natural?
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Serotonina și dopamina sunt neurotransmițători care ne influențează starea de spirit, fericirea. Din fericire, putem crește aceste niveluri în mod natural. Află cum! 

Serotonina se găsește atât în ​​creier - ca neurotransmițător - cât și în sânge - ca hormon. Asta înseamnă că este o substanță chimică produsă de celulele nervoase și care comunică cu alte celule din corp.

Cercetările sugerează că tractul gastro-intestinal produce aproximativ 95%din serotonină, iar restul de 5% se produce în creier.

Serotonina a devenit faimoasă pentru rolul său în influenţarea stării de spirit, dar neurotransmițătorul oferă de fapt câteva beneficii suplimentare pentru sănătatea ta. Este necesar pentru abilitățile motorii și funcționarea cognitivă. Este, de asemenea, inclus în funcția nervoasă care reglează tensiunea arterială, ritmul cardiac și sistemul digestiv. Deci este destul de important.

Unele dintre cele mai frecvente semne că nivelul de serotonină ar putea avea nevoie de un impuls sunt modificările dispoziției, iritabilitatea, problemele de somn și pierderea poftei de mâncare.

Pe lângă serotonină, dopamina, oxitocina și endorfinele joacă şi ele roluri esențiale în reglarea dispoziției. Și dacă te confrunţi cu ceea ce pare o stare severă de dispoziție sau de sănătate mintală, cel mai bine este să te adresezi medicului pentru a afla exact ce ai nevoie.

Dopamina este un neurotransmițător produs în mod natural de corpul nostru. Sistemul nervos folosește dopamina pentru a trimite mesaje între celulele nervoase, motiv pentru care este uneori denumit „mesager chimic”. Sărbătorirea acelor mici victorii este următorul pas. Te poţi bate pe spate, exclamând „Am reuşit!” sau poţi face un dans al victoriei. Orice modalitate de a sărbători poate ajuta ca eliberarea de dopamină să devină premiul în sine.

Există și câteva sugestii despre cum să crești nivelul serotoninei în mod natural. 

Cum să crești nivelul de serotonină?

1. Stresul încurcă producția de serotonină

Prioritizarea îngrijirii de sine, a terapiei și a altor tactici de reducere a stresului ar putea contribui mult la o sănătate mai bună, inclusiv la niveluri mai bune de serotonină.

2. Alege activități creative

Fă ceva ce îţi place - artizanat, grădinărit, muzică. Toate acestea aduc recompense care stimulează starea de spirit. Pe lângă faptul că te simți foarte bine, aceste lucruri recreative pot crește nivelul de serotonină și dopamină.

3. Bucură-te de un masaj

Nu este un secret faptul că masajele sunt, în majoritatea cazurilor, destul de relaxante. Potrivit Clinicii Mayo, un masaj de 60 de minute scade hormonul stresului, cortizolul, cu 30% și crește nivelul serotoninei cu 28%.

4. Plimbă-te în aer liber mai mult

O modalitate de a obține suficientă vitamina D este petrecerea timpului în aer liber, motiv pentru care mulți oameni au tendința de a simți o scădere a dispoziției în timpul lunilor de iarnă. Dacă te simţi mai letargic, încearcă să petreci puţin timp pe afară pentru creșterea cantității de vitamina D, ceea ce te poate ajuta să crești nivelul de serotonină.

5. Dormi mai bine și mai mult

„Oamenii care sunt deprimați sau au alte probleme de sănătate mintală adesea nu dorm suficient sau dorm prea mult”, spunea dr. Lake. Și acest lucru ar putea afecta capacitatea corpului de a utiliza sau de a produce serotonină.

Scopul este de a dormi între șapte și opt ore pe noapte.

6. Realizează niște modificări in dietă

În funcție de ceea ce mănânci, ai putea să completezi serotonina din creier sau să o epuizezi.

Dr. Ramsey a spus că dieta mediteraneană este benefică pentru creșterea nivelului 'fericirii', deoarece grăsimile omega-3, vitamina B12, zinc, magneziu și fier stimulează sănătatea creierului, reducând în același timp inflamația.

Îți recomandăm și: Citate despre fericire care te vor face să zâmbești. Primește bucuria în viața ta!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu multe frici

pexels.com

Horoscop chinezesc. Previziuni pentru toate semnele din zodiac, valabile până la 1 mai

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu schimbări de dispoziție

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Luna Plină din Scorpion

pixel