Românii cred că folosirea excesivă a tehnologiei şi internetului este cea mai mare primejdie la adresa copiilor 
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Principalele pericole la care sunt expuşi copiii în prezent, în viziunea părinţilor români, sunt excesul de ecrane - TV, telefon, tabletă (59%), expunerea în mediul online (52%) şi violenţa din mass-media (43%), se arată într-un studiu efectuat de Reveal Marketing Research.

Studiul a avut ca temă evaluarea situaţiei copiilor din România, fiind analizate atât percepţiile populaţiei generale, cât şi cele ale părinţilor referitor la diferite aspecte cu rol determinant în dezvoltarea copiilor, cum ar fi pericolele la care sunt expuşi, educaţia şi violenţa asupra acestora.

Conform datelor studiului Reveal Marketing Research, românii consideră că principalele pericole la care sunt expuşi copiii sunt cauzate de faptul că viaţa acestora se mută tot mai mult în mediul online.

Raportându-ne la atitudinile părinţilor, se observă că în pre-adolescenţă (6-12 ani) şi adolescenţă (13-18 ani) pericolul de a cădea pradă dependenţei de mediul virtual şi ecrane este semnificativ mai mare, pe când în cazul copiilor sub 5 ani siguranţa fizică înregistrează valori semnificativ mai mari.

În ceea ce priveşte principalele măsuri pentru a proteja copiii de aceste pericole, se regăsesc conversaţiile şi educaţia despre siguranţa online (46%), limitarea timpului petrecut pe internet (46%), petrecerea timpului în aer liber (45%), supravegherea constantă (37%) sau verificarea şi setarea unor filtre de conţinut (32%).

Timpul petrecut online creşte o dată cu înaintarea în vârstă, astfel că, mai mult de o treime dintre adolescenţi (13-18 ani) utilizează internetul mai mult de 3 ore pe zi (37% vs. 26% total eşantion)', mai relevă studiul respectiv.

Dependența digitală: cât de periculoasă este pentru copii?

În aceeaşi ordine de idei, 7 din 10 părinţi consideră că un copil ar trebui să îşi aleagă singur domeniile de interes pentru el. Principalele criterii luate în considerare de părinţi când aleg activităţile extraşcolare ale copiilor sunt dezvoltarea abilităţilor şi talentelor copilului (71%), interesele şi pasiunile copilului (52%), disponibilitatea activităţii în proximitate (30%) şi costurile asociate activităţilor (17%).

Ca tendinţă generală se observă că, o dată cu înaintarea în vârstă, bugetul alocat activităţilor extraşcolare este în creştere, astfel că cei mai mulţi dintre părinţii adolescenţilor între 16 - 18 ani menţionează un buget între 500 - 700 lei (26% vs. 15% total eşantion).

Pe de altă parte, 6 din 10 români declară că nu rămân nepăsători atunci când observă în jurul lor comportamente violente ale adulţilor asupra copiilor.

În cadrul studiului au fost analizate şi percepţiile despre violenţa asupra copiilor prin măsurarea acordului respondenţilor cu diferite proverbe româneşti.

Comparativ cu rezultatele studiului similar derulat în 2017, observăm menţinerea tendinţei şi evoluţia pozitivă a mentalităţii românilor referitor la parentingul fără violenţă, înregistrându-se valori mici ale acordului cu proverbe tradiţionale cum ar fi: 'Eu te-am făcut, eu te omor' (9%), 'Bătaia e ruptă din Rai!' (13%) sau 'Unde dă mama, creşte' (17%), cu o incidenţă uşor ridicată înregistrată în rândul părinţilor copiilor până în 5 ani (21%).

Majoritatea românilor este de acord cu proverbul românesc 'Rufele murdare se spală în familie' (74%), fapt ce confirmă că în continuare schimbul de idei şi metode de rezolvare a problemelor este unul limitat. De asemenea, 65% dintre respondenţi consideră în mare şi foarte mare măsură că actele de violenţă verbală ale adulţilor asupra copiilor în spaţiul public sunt semne ale agresiunii fizice acasă.

Lăsați copiii să se plictisească! De ce nu este bine să căutăm imediat soluții de distracție?

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 22 - 26.05.2023, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban şi rural.

Mărimea eşantionului a fost de 1.007 respondenţi, dintre care 837 părinţi de copii, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3.1 % la un nivel de încredere de 95%.

Sursa: AGERPRES (AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu)

Citește și: Cei mai simpli pași pentru a deconecta copilul de la ecrane. Dezlipirea din fața televizorului sau a telefonului va fi floare la ureche cu aceste sfaturi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel