România ocupă una dintre ultimele trei poziții din UE în ceea ce privește practicarea sportului. Care sunt motivele?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Conform ultimelor cifre Eurostat, nu mai puţin de 81% dintre români nu au practicat niciodată vreo formă de sport sau au participat foarte rar activităţi sportive.

Obiceiurile sedentare, cum ar fi petrecerea timpului în fața televizorului sau a computerului, sunt răspândite. Acest stil de viață devine o normă pentru mulți oameni. Dietele nesănătoase și stilul de viață sedentar contribuie la un cerc vicios, în care lipsa activității fizice și obiceiurile alimentare proaste se influențează reciproc.

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, consideră că sportul poate fi practicat şi gratis, problema fiind însă mentalitatea, pentru că românii nu înţeleg faptul că mişcarea înseamnă sănătate şi o viaţă mai bună.

'Sportul de masă era un termen folosit până în 1989, acum îi spunem sportul pentru toţi. Aici intră în primul rând copiii şi elevii, pentru că ei au educaţia fizică şi competiţiile la nivelul şcolii conform vârstei lor. Apoi, urmează adulţii, iar la acest capitol, dacă vrei să practici o formă de mişcare sau sport, poţi să o faci oriunde. Adică în parc, pe un teren de sport, pe un stadion şi chiar şi pe stradă în anumite zone, pentru că am văzut că se practică. Deci, dacă vrei să te mişti, atunci cu siguranţă ai unde.

(...) Sport poţi să faci oriunde, chiar şi gratis, important e să vrei să te mişti, la noi mentalitatea e problema', a declarat Lipă pentru AGERPRES. În opinia sa, mentalitatea asupra activităţii sportive la nivelul societăţii se schimbă începând cu copiii. Şcoala şi familia trebuie să îi ajute pe cei mici să descopere mişcarea şi să îi susţină atunci când aceştia au abilităţi sportive.

'Noi nici nu ne putem compara cu Franţa, Germania, Anglia sau alte ţări în ceea ce priveşte numărul practicanţilor de sport. E clar că la noi este vorba despre mentalitate. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, iar acest lucru e clar că trebuie făcut în şcoală, dar şi acasă, în familie. Pentru că întotdeauna copilul face cam ceea ce vede că se face în casă şi în jurul lui. Copilul dacă vede că părinţii aleargă, se plimbă cu bicicleta sau joacă tenis de masă, atunci el înţelege importanţa acestor activităţi, începe să îi placă şi va face şi el acelaşi lucru. Dacă copilul nu vede, atunci nici nu încearcă, e clar. 

România se află între ultimele trei ţări din Uniunea Europeană în privinţa practicării vreunui sport. Aceste statistici nu au însă nicio legătură cu banii pe care un român trebuie să îi scoată din buzunar pentru a face sport, este de părere Elisabeta Lipă. 'Nu, faptul că peste 80% dintre români nu au făcut niciodată sport, după cum spun statisticile, nu are nicio legătură cu costurile. Dau un exemplu simplu, ca să te mişti într-un parc nu trebuie să ai pe tine un tricou de firmă de nu ştiu câte sute de lei sau nişte încălţări de alte sute de lei. Pentru că în toate magazinele găseşti articole de sport la preţuri rezonabile. Important este să ai dorinţa şi plăcerea de a face mişcare, pentru că atunci vei găsi orice doreşti, la orice preţuri doreşti.

Copiii şi tinerii trebuie să înveţe de mici importanţa sportului pentru corpul lor, să deprindă plăcerea asta de a se mişca', a adăugat Lipă. Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport consideră că cheltuielile diferă şi în funcţie de disciplina aleasă chiar şi atunci când copiii aleg calea către înalta performanţă. Depinde mult şi de disciplina pe care o aleg. Pentru că, de exemplu, dacă vrei să faci tenis ca Simona Halep, atunci se ştie că tenisul este un sport costisitor. Trebuie să plăteşti chiria terenului, să plăteşti antrenorul, să plăteşti echipamentele, să plăteşti competiţia şi aşa mai departe, până ajungi la un nivel ca să te finanţezi singur'.

(...) La noi, din păcate, mişcarea este pe ultimul loc. Trebuie să înţelegem că mişcarea şi sportul înseamnă sănătate. Pentru că atunci când începi să alergi puţin vezi că îţi e greu şi realizezi că ai câteva kilograme în plus. Şi atunci mai renunţi şi la fast-food, şi la băuturile astea carbogazoase, şi la dulciuri şi aşa mai departe', a explicat ea.

Ştiu că nu e uşor să determini un adult sau un copil să se mişte. Nu poţi tu, ca stat, să apeşi pe un buton şi gata, persoana respectivă începe să facă sport. De aceea sunt importante campaniile de conştientizare asupra sedentarismului în primul rând, pentru că de aici pleacă toate bolile. Pentru mine, la Agenţia Naţională pentru Sport, dezvoltarea sportului de masă a fost şi este un obiectiv.

#PreţulSportului prin care doreşte să aducă în atenţia publicului necesitatea practicării activităţii fizice şi scăderea ratei sedentarismului.

Sursa: AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Horoscop 2025. Ghid astrologic pentru fiecare zodie

Horoscop anual. Ne apropiem de finalul lui 2024, iar...


Top citite
Sursă foto: Freepik

Venus în Săgetător, din 17 octombrie. Ce beneficii aduce pentru fiecare zodie

Freepik.com

Încă o lună cu Saturn retrograd! Previziuni nemaipomenite pentru fiecare zodie și ascendent

Sursă foto: Freepik

Horoscop 2025. Ghid astrologic pentru fiecare zodie

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Luna Plină în Berbec de mâine. Pot exista multe frustrări și sfidări!

pixel