Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
Aceste rețete au fost dezvoltate de către călugări și călugărițe în mănăstiri și schituri și au fost transmise de-a lungul generațiilor în cadrul comunităților monahale.
Rețetele monahale sunt caracterizate de simplitate și de folosirea ingredientelor naturale. Ele pot include diverse feluri de mâncare, de la supe și ciorbe, la plăcinte și pâine.
Iată o rețetă simplă și tradițională monahală pentru supă de linte.
Ingrediente:
1 cană de linte uscată
1 ceapă mare, tocată
2 căței de usturoi, mărunțiți
2 morcovi, tăiați cubulețe
2 țeline, tăiate cubulețe
1 cartof mare, tăiat cubulețe
1 rădăcină mică de țelină, tăiată cubulețe
1/2 linguriță de boia de ardei dulce
1/2 linguriță de cimbru uscat
1/2 linguriță de mărar uscat
Sare și piper după gust
6 căni de apă sau supă de legume
Instrucțiuni:
Clătiți lintea sub jet de apă rece și lăsați-o deoparte pentru scurgere. Într-o oală mare, încingeți puțin ulei de măsline sau de cocos și căliți ceapa și usturoiul până devin transparente și aromate.
Adăugați morcovii, țelina, cartofii și rădăcina de țelină tăiate cubulețe în oală și gătiți-le câteva minute până se înmoaie ușor.
Adăugați lintea scursă în oală, apoi turnați apa sau supa de legume. Aduceți supa la fierbere și apoi reduceți focul la minim.
Acoperiți și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când lintea și legumele sunt moi.
După ce s-a gătit, folosiți un blender de mână pentru a pisa parțial supa, lăsând câteva bucăți întregi de legume pentru textură. Condimentați supa cu boia de ardei dulce, cimbru, mărar, sare și piper după gust.
Lăsați supa să fiarbă preț de câteva minute pentru a se integra aromele.
ȘAPTE rețete delicioase și rapide pe care să le încerci în perioada postului
Iată o altă rețetă monahală tradițională, de această dată pentru plăcintă cu brânză și spanac:
Ingrediente pentru aluat:
2 căni de făină
1/2 cană de apă caldă
1/4 cană de ulei vegetal (de exemplu, ulei de măsline sau de floarea-soarelui)
1 linguriță de sare
Ingrediente pentru umplutură:
500g de brânză de vaci (sau brânză de oaie)
500g de spanac proaspăt sau congelat, tocat fin
2 ouă
1 ceapă mare, tocată fin
2 căței de usturoi, mărunțiți
Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
Pentru aluat, amestecați făina și sarea într-un bol mare. Adăugați treptat apa caldă și uleiul, amestecând continuu, până când se formează un aluat omogen.
Acoperiți aluatul și lăsați-l să se odihnească timp de aproximativ 30 de minute. Între timp, preparați umplutura. Dacă folosiți spanac proaspăt, opăriți-l rapid și apoi scurgeți-l bine de apă și tăiați-l fin.
Dacă folosiți spanac congelat, dezghețați-l și scurgeți-l bine. Într-un alt bol, amestecați brânza de vaci (sau brânza de oaie) cu ouăle bătute, ceapa tocată și usturoiul mărunțit.
Adăugați spanacul tăiat și amestecați bine. Condimentați cu sare și piper după gust. Preîncălziți cuptorul la 180°C. După ce aluatul s-a "odihnit", împărțiți-l în două părți egale. Întindeți fiecare parte în foi subțiri, pe o suprafață presărată cu făină.
Puneți o foaie de aluat într-o tavă de copt unsă sau presărată cu făină. Distribuiți uniform umplutura de brânză și spanac peste aluat.
Acoperiți umplutura cu cea de-a doua foaie de aluat. Tăiați excesul de aluat și sigilați marginile plăcintei cu degetele sau o furculiță.
Cu un cuțit ascuțit, faceți câteva tăieturi ușoare în partea de sus a plăcinte.
Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40-45 de minute sau până când aluatul devine auriu și crocant. Lăsați plăcinta să se răcească înainte de a o tăia în bucăți și a o servi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
Fie că este servit cu mămăligă caldă sau cu o garnitură...
Vrei să faci o masă specială...
Iată o rețetă interesantă și...
Iată câteva rețete care, prin...
Iată câteva rețete perfecte pentru a aduce gustul și...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Decembrie promite să fie o...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...