Rețete monahale. Ce poți să pregătești și tu, rapid și ușor?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Există rețete călugărești sau mănăstirești din care merită să te inspiri. Iată câteva dintre ele!

Aceste rețete au fost dezvoltate de către călugări și călugărițe în mănăstiri și schituri și au fost transmise de-a lungul generațiilor în cadrul comunităților monahale.

Rețetele monahale sunt caracterizate de simplitate și de folosirea ingredientelor naturale. Ele pot include diverse feluri de mâncare, de la supe și ciorbe, la plăcinte și pâine.

Iată o rețetă simplă și tradițională monahală pentru supă de linte.

Ingrediente:

1 cană de linte uscată

1 ceapă mare, tocată

2 căței de usturoi, mărunțiți

2 morcovi, tăiați cubulețe

2 țeline, tăiate cubulețe

1 cartof mare, tăiat cubulețe

1 rădăcină mică de țelină, tăiată cubulețe

1/2 linguriță de boia de ardei dulce

1/2 linguriță de cimbru uscat

1/2 linguriță de mărar uscat

Sare și piper după gust

6 căni de apă sau supă de legume

Instrucțiuni:

Clătiți lintea sub jet de apă rece și lăsați-o deoparte pentru scurgere. Într-o oală mare, încingeți puțin ulei de măsline sau de cocos și căliți ceapa și usturoiul până devin transparente și aromate.

Adăugați morcovii, țelina, cartofii și rădăcina de țelină tăiate cubulețe în oală și gătiți-le câteva minute până se înmoaie ușor.

Adăugați lintea scursă în oală, apoi turnați apa sau supa de legume. Aduceți supa la fierbere și apoi reduceți focul la minim.

Acoperiți și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când lintea și legumele sunt moi.

După ce s-a gătit, folosiți un blender de mână pentru a pisa parțial supa, lăsând câteva bucăți întregi de legume pentru textură. Condimentați supa cu boia de ardei dulce, cimbru, mărar, sare și piper după gust.

Lăsați supa să fiarbă preț de câteva minute pentru a se integra aromele.

ȘAPTE rețete delicioase și rapide pe care să le încerci în perioada postului

Iată o altă rețetă monahală tradițională, de această dată pentru plăcintă cu brânză și spanac:

Ingrediente pentru aluat:

2 căni de făină

1/2 cană de apă caldă

1/4 cană de ulei vegetal (de exemplu, ulei de măsline sau de floarea-soarelui)

1 linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutură:

500g de brânză de vaci (sau brânză de oaie)

500g de spanac proaspăt sau congelat, tocat fin

2 ouă

1 ceapă mare, tocată fin

2 căței de usturoi, mărunțiți

Sare și piper după gust

Instrucțiuni:

Pentru aluat, amestecați făina și sarea într-un bol mare. Adăugați treptat apa caldă și uleiul, amestecând continuu, până când se formează un aluat omogen.

Acoperiți aluatul și lăsați-l să se odihnească timp de aproximativ 30 de minute. Între timp, preparați umplutura. Dacă folosiți spanac proaspăt, opăriți-l rapid și apoi scurgeți-l bine de apă și tăiați-l fin.

Dacă folosiți spanac congelat, dezghețați-l și scurgeți-l bine. Într-un alt bol, amestecați brânza de vaci (sau brânza de oaie) cu ouăle bătute, ceapa tocată și usturoiul mărunțit.

Adăugați spanacul tăiat și amestecați bine. Condimentați cu sare și piper după gust. Preîncălziți cuptorul la 180°C. După ce aluatul s-a "odihnit", împărțiți-l în două părți egale. Întindeți fiecare parte în foi subțiri, pe o suprafață presărată cu făină.

Puneți o foaie de aluat într-o tavă de copt unsă sau presărată cu făină. Distribuiți uniform umplutura de brânză și spanac peste aluat.

Acoperiți umplutura cu cea de-a doua foaie de aluat. Tăiați excesul de aluat și sigilați marginile plăcintei cu degetele sau o furculiță.

Cu un cuțit ascuțit, faceți câteva tăieturi ușoare în partea de sus a plăcinte.

Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40-45 de minute sau până când aluatul devine auriu și crocant. Lăsați plăcinta să se răcească înainte de a o tăia în bucăți și a o servi.

Cea mai gravă complicație pe care o prezintă fibrilația atrială este apariția unui accident vascular cerebral. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...

Ostropel de pui. TREI rețete tradiționale din anii '50

Fie că este servit cu mămăligă caldă sau cu o garnitură...

Deserturi delicioase cu esența toamnei în fiecare mușcătură

Iată câteva rețete perfecte pentru a aduce gustul și...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

pixel