Rețete de Crăciun. Cum să faci acasă cea mai bună piftie sau răcitură, cu ajutorul sfaturilor de la bucătari
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Piftia sau răcitura de porc, așa cum este denumită în unele zone din țară, aproape că nu lipsește de pe masa bogată de Crăciun. Iată cum să pregătești acasă o rețetă simplă și delicioasă, ținând cont de trucurile specialiștilor!

Vrei să pregătești piftie sau răcitură delicioasă? Acest preparat tradițional se face din cap, urechi și picioare de porc.

Care sunt ingredientele de care ai nevoie?

Pentru răcitură sau piftie, vei avea nevoie de:

- 1 kilogram și jumătate de cap de porc/picioare sau urechi

- 2 morcovi

- o ceapă

- un păstârnac

- pătrunjel

- o țelină

- 3-4 usturoi

- două foi de dafin

- sare

Cum se pregătește piftia/răcitura de porc?

Curăță foarte bine urechile, picioarele sau carnea de porc pe care le vei folosi pentru preparat. Toate se așează într-o oală suficient de mare și se acoperă cu apă. Se pun la fiert la foc mediu și se ia spuma, la nevoie.

Apoi, va trebui să adaugi zarzavatul curățat, sarea, foile de dafin și dacă vrei, câteva boabe de piper. Acoperă vasul cu un capac. Carnea trebuie să fiarbă până când se va desprinde ușor de pe oase.

După ce verifici dacă a fiert carnea, îndepărtează oasele și așează bucățile de porc pe fundul mai multor boluri adânci. Zeama care a rămas se amestecă atent cu usturoiul zdrobit și se pune în boluri, peste carne.

Ce trucuri folosesc bucătarii pentru o piftie/răcitură gustoasă?

Există și câteva sfaturi de la bucătării profesioniști, de care poți ține cont pentru a pregăti o piftie ca la carte. În primul rând, aceștia recomandă să nu faci piftie doar din carne slabă de porc. Oricât de mult ai vrea să te ferești de bucățile de grăsime, dacă carnea este slabă, răcitura nu o să se închege.

Bucătării recomandă în special folosirea șoriciului, a picioarelor de porc și a unei părți din cap. Carnea se poate pune la fiert pe rând, întâi capul și șoriciul, urmate de picioarele de porc și abia apoi carnea mai slabă.

Apă trebuie să fie din belșug, pentru ca toată carnea să fiarbă cât mai bine. Specialiștii recomandă să fie fiartă la foc mic, în jur de 3-4 ore, fără să mai pui apă între timp. Un ultim truc face referire la zeama piftiei sau răciturii. Zeama poate să fie strecurată, ca să devină cât mai limpede și lăsată puțin la răcit.

Poți verifica dacă se încheagă piftia adăugând puțină zeamă într-un bol, pe care să-l bagi repede la frigider. Dacă observi că se încheagă, procedează la fel și cu restul compoziției. În cazul în care piftia nu se încheagă, poți să apelezi la gelatină.

De regulă, bucătării spun să folosești aproximativ 7 gramde de gelatină la jumătate de litru de apă. Gelatina trebuie dizolvată în apă caldă și se toarnă peste zeama care nu mai este pe foc. Se mixează foarte bine, până când obții un amestec omogen.

Ai în vedere aceste trucuri și te poți bucura de o piftie sau răcitură sățioasă și delicioasă, perfectă pentru sărbătorile de iarnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Rețete monahale. Ce poți să pregătești și tu, rapid și ușor?

Există rețete călugărești sau mănăstirești din care...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie nu primește apreciere și validare din partea celorlalți

pixel