Reglementări noi pentru bicicliști și utilizatorii de trotinete electrice
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vârsta minimă pentru conducerea trotinetelor, stabilită la 16 ani.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat recent un proiect legislativ care introduce reguli mai stricte pentru utilizarea bicicletelor și trotinetelor electrice pe drumurile publice. Conform noilor reglementări, persoanele care doresc să conducă astfel de vehicule vor trebui să aibă cel puțin 16 ani. Mai mult, utilizatorii serviciilor de trotinete electrice în sistem self-service vor fi nevoiți să răspundă la un chestionar compus din cinci întrebări despre legislația rutieră în momentul efectuării plății prin aplicație.

Noua legislație definește trotineta electrică ca fiind un vehicul cu două sau trei roți, care nu depășește viteza maximă de 25 km/h și este dotat cu un motor electric cu o putere nominală maximă de până la 2 kW. În plus, pentru a circula legal pe străzile din România, bicicletele și trotinetele electrice, precum și mopedele, vor trebui să fie echipate corespunzător cu sisteme de iluminare și elemente reflectorizante-fluorescente. Acestea sunt obligatorii și trebuie să fie în stare de funcționare.

Proiectul de lege prevede de asemenea că purtarea căștii de protecție devine obligatorie pentru toți conducătorii de biciclete și trotinete electrice care se deplasează pe carosabil. Singura excepție de la această regulă se aplică pentru trotinetele închiriate. De asemenea, toate trotinetele electrice utilizate pe drumuri publice trebuie să posede o asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru eventualele daune provocate terților.

Pentru a completa cadrul legal, deputații din Comisia juridică vor discuta săptămâna următoare și despre stabilirea sancțiunilor aplicabile în cazul nerespectării acestor noi reglementări legate de circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice. Aceste măsuri vin în contextul în care numărul utilizatorilor de vehicule electrice de mică dimensiune este în creștere, iar necesitatea unui cadru legislativ actualizat s-a făcut simțită.

Sursă: AGERPRES

Vezi și Narcisism, imoralitate și lipsă de empatie: psihologia întunecată care poate otrăvi elitele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Pixabay.com

Pluto retrograd din 2 mai! Schimbări puternice pentru toate zodiile

Sursă foto: www.freepik.com/

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Sursă foto: Pexels

Horoscop mai 2024. Vești nemaipomenite pentru Leu, Capricorn și Scorpion

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Tensiuni în cuplu pentru o zodie

pixel