Prima specie de dinozaur care a trăit în Groenlanda în urmă cu 214 milioane de ani, identificată de cercetători
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Prima specie de dinozaur care a trăit în Groenlanda în urmă cu 214 milioane de ani a fost identificată de cercetători.

Fosilele unui dinozaur biped numit Issi saaneq, care a trăit în urmă cu aproximativ 214 milioane de ani pe teritoriul Groenlandei de astăzi, au fost identificate de o echipă internaţională de cercetători din Portugalia, Danemarca şi Germania, relatează Agerpres, citând Science Daily.

Cum arăta dinozaurul

Acest erbivor de talie medie, cu gât lung, al cărui nume aduce un omagiu limbii inuite din Groenlanda şi înseamnă os rece, a fost predecesorul sauropodelor, cele mai mari animale terestre care au trăit vreodată.

Rămăşiţele acestei specii de dinozaur - două cranii bine conservate - au fost descoperite prima dată în 1994, în timpul unor săpături efectuate în Groenlanda de Est de paleontologi de la Universitatea Harvard. Iniţial, s-a crezut că unul dintre specimene provenea de la un Plateosaurus, un dinozaur binecunoscut, cu gât lung, care a trăit în perioada Triasică în zona Germaniei, Franţei şi Elveţiei de astăzi.

Este interesant să descoperim o rudă apropiată a binecunoscutului Plateosaurus, dintre care câteva sute de fosile au fost deja găsite aici, în Germania, a declarat Oliver Wings de la Universitatea Martin Luther (MLU) din Halle-Wittenberg, coautor al studiului publicat în revista Diversity.

"Anatomia celor două cranii este unică în numeroase privinţe"



Cercetătorii au efectuat o scanare micro-CT a oaselor, care le-a permis să creeze modele digitale 3D ale structurilor interne şi ale oaselor încă acoperite de sedimente.

Anatomia celor două cranii este unică în numeroase privinţe, de exemplu în ceea ce priveşte forma şi proporţiile oaselor. Aceste specimene aparţin cu siguranţă unei specii noi", a spus autorul principal, Victor Beccari, care a efectuat analizele la Universitatea NOVA din Lisabona.

Dinozaurul erbivor Issi saaneq a trăit în urmă cu aproximativ 214 milioane de ani, în Triasicul târziu. În acea perioadă, supercontinentul Pangea s-a destrămat şi a început să se formeze Oceanul Atlantic.

La acel moment, Pământul se confrunta cu schimbări climatice care au permis primilor dinozauri erbivori să ajungă în Europa şi nu numai, a explicat profesorul Lars Clemmensen de la Universitatea din Copenhaga.

Primele dovezi care atestă existenţa unei specii distincte de dinozauri groenlandezi



Cele două cranii ale noii specii provin de la un exemplar juvenil şi de la un exemplar aproape adult. Cu excepţia mărimii lor, diferenţele dintre ele în ceea ce priveşte structura osoasă sunt minore şi se referă doar la proporţii. Noul dinozaur groenlandez diferă de toţi ceilalţi dinozauri sauropodomorfi descoperiţi până în prezent, însă prezintă asemănări cu dinozaurii găsiţi în Brazilia, cum ar fi Macrocollum şi Unaysaurus, care au o vechime cu aproape 15 milioane de ani mai mare. Împreună cu Plateosaurus din Germania, ei formează grupul plateosauride - dinozauri bipezi, al căror corp atingea lungimi de la trei până la 10 metri.

Noile descoperiri sunt primele dovezi care atestă existenţa unei specii distincte de dinozauri groenlandezi, care nu doar se adaugă la gama variată de dinozauri din Triasicul târziu (235 milioane-201 milioane de ani în urmă), dar oferă în plus informaţii despre căile evolutive şi cronologia grupului emblematic de sauropode care au populat Pământul timp de aproape 150 de milioane de ani.

După finalizarea lucrărilor ştiinţifice, fosilele vor fi transferate la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Evoluția dinamică a sistemului solar în cadrul Căii Lactee

Iată cum Calea Lactee și sistemul nostru solar sunt...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Pluto intră mâine în Vărsător! Previziuni extraordinare pentru TOATE zodiile, până în 2044

freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

pixel