Presiunea corectă în roţi, explicată de Titi Aur: Nu e 2,2, cum se face la vulcanizare
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat care este presiunea corectă în roţi. 

"Cu roţile trebuie să mergem de fiecare dată cu presiunea corectă. Aceasta este dată de producătorul maşinii pentru un anumit fel de anvelope. Fiecare producător de maşină face diferite teste cu una, două, trei mărci de anvelope, împreună cu producătorii de anvelope. O anvelopă, când o vedem noi la maşină, arată a fi neagră şi rotundă. În interior e o poveste întreagă. Fiecare are ceva aparte, poate fi făcută cu pânză, kevlar, plasă, cu unul, două, şapte, nouă, straturi de cauciuc, poate fi tratată la diferite temperaturi. Nu mai vorbim de profil şi duritate. 

Această proiectare a anvelopei se face în funcţie de caracteristicile maşinii pe care va fi montată. Începând de la viteza maximă cu care se va merge. De asta e şi viteza trecută pe anvelope. Nu putem merge cu unele făcute pentru viteză maximă de 160 km/h pe maşini care merg cu 250 km/h. Se fac apoi în funcţie de greutate, de geometria maşinii, şi mulţi alţi parametri. Producătorul maşinii şi producătorii de anvelope decid cu ce încalţă maşina respectivă şi la ce presiune trebuie să mergem cu anvelopele respective în diferite situaţii. Pentru că atunci când pneul calcă pe asfalt, trebuie să calce pe toată suprafaţa de aşezare, care nu e mai mare de o palmă de om. Suprafaţa de contact trebuie să fie ideală. Dacă presiunea e mai mare decât trebuie, maşina va rula mai uşor, dar va fi o păcăleală de moment. Anvelopele se vor uza pe mijloc şi nu vom avea aderenţă bună în situaţii limită. 

Dacă presiunea e puţin mai mică, anvelopa va călca pe margini. Deci o vom uza iar mai repede! Vom avea o aderenţă mai mică, o derivă a maşinii, o ţinută de drum mai proastă.

Pentru a merge în condiţii de siguranţă, trebuie să avem presiunea corectă. Iar asta nu e presiunea 2,2, pe care o face băiatul de la vulcanizare. E cea dată de producătorul maşinii, şi e trecută fie pe stâlpul maşinii, pe capacul de la rezervor sau în cartea tehnică. Şi mai sunt două condiţii: să avem presiunea corectă pentru greutatea din acel moment a maşinii şi să avem anvelopele corecte", a declarat Titi Aur pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

freepik.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care va fi dezamăgită de prieteni

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

pixel