PATRU pași de bază pentru a înțelege EDUCAȚIA FINANCIARĂ
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Laitmotivul anului 2024 este monetizarea. Prin urmare, care sunt primii pași către educația financiară? Iată de unde să începi!

Laitmotivul anului 2024 la Astrosens.ro este monetizarea. Conjuncția Jupiter(expansiunea)-Uranus(inovația și instabilitatea) în semnul Taurului, al resurselor, de pe 21 aprilie va provoca schimbări semnificative din punct de vedere financiar, la nivel mondial, care se vor răsfrânge și asupra buzunarelor noastre. Cei care vor fi dispuși să se adapteze, vor avea multe de câștigat. Cei care vor opune rezistență, vor avea multe de îndurat. 

Pentru a oferi o direcție în monetizare, vom începe prin a vă menționa primii pași, pe care trebuie să îi faceți în educația financiară.

Educația financiară reprezintă cunoștințele unei persoane în domeniul financiar, cum ar fi bugetarea, investițiile, băncile și gestionarea financiară personală etc. Aceasta este cunoașterea care îi ajută pe oameni să ia măsuri adecvate în ceea ce privește afacerile lor financiare.

A fi educat financiar poate schimba capacitatea cuiva de a-și câștiga existența, contribuția la societate și atitudinea față de bani.

Educația financiară ajută o persoană să atingă un stil de viață financiar echilibrat, responsabil și etic și să facă alegeri financiare adecvate pe parcursul vieții lor. Studiile au arătat că educația financiară afectează în mare măsură economisirea, investițiile, gestionarea datoriilor și practicile de împrumut ale unei persoane.

Iată pașii de bază pe care trebuie să-i știi!

1. Bugetare - Un pas esențial în dezvoltarea educației tale financiare este să înveți obiceiuri sănătoase de cheltuieli. Un mod de a face acest lucru este să înveți să faci un buget. Poți începe prin identificarea cheltuielilor lunare de inclus în bugetul tău, ceea ce te poate ajuta să-ți urmărești cheltuielile.

Bugetarea poate asigura că nu cheltuiești prea mult pe lucruri care nu sunt necesare. Evitarea cheltuielilor suplimentare poate crea mai mult spațiu pentru lucruri esențiale și economii. Există multe metode de bugetare, inclusiv:

  • Metoda 50-30-20: Această metodă implică să setezi deoparte 50% din venitul tău pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii.
  • Metoda cu suma zero: Cheltuielile lunare și economiile sunt scăzute din venitul tău și ar trebui să ajungă la zero, astfel încât fiecare leu  să fie folosit cu intenție.
  • Metoda plicurilor: Aceasta implică crearea de categorii pentru toate cheltuielile tale lunare și punerea unor sume din venitul tău în plicuri fizice sau digitale pentru fiecare categorie.

2. Economisire - Învățarea să economisești este un alt aspect important al educației financiare. Economisirea poate fi făcută în multe moduri, inclusiv prin conturi de economii tradiționale, fonduri de economii pentru pensie, portofele de investiții și fonduri de urgență.

Poate fi util să-ți definești clar obiectivele de economisire, astfel încât să știi exact cât va trebui să pui deoparte. Administrarea facturilor și a altor cheltuieli în același timp poate face economisirea să pară dificilă. Dar există modalități de a economisi bani în timp ce plătești datoriile.

3. Împrumutarea și rambursarea datoriilor - La un moment dat în viața ta, probabil vei avea nevoie să împrumuți bani și să faci o anumită datorie pentru atingerea unui obiectiv sau o nevoie personală sau financiară, cum ar fi participarea la facultate sau finalizarea renovărilor la domiciliu.

Înțelegerea impactului pe care împrumutarea de bani îl va avea asupra finanțelor tale și stabilirea unui plan concret pentru rambursarea acelei datorii și plătirea ei la timp sunt cruciale când vine vorba de educația financiară

4.Investiții - Odată ce ai consolidat înțelegerea despre bugete, credit, economii și datorii, ar putea fi înțelept să începi să te educi în privința altor modalități de a-ți construi avere și de a economisi pentru pensie.

Învățarea despre acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale și alte tipuri de oportunități de investiții ar putea fi un punct de plecare. Dar este important să-ți amintești că investițiile implică riscuri. Și există diferite niveluri de risc și randament, în funcție de investiție.

O primă definiție în acest sens este cea a acțiunilor. Ce sunt acestea? O acțiune reprezintă o hârtie de valoare, care dă dreptul deținătorului la o cotă parte din profit, numită dividend.

Vezi și ZECE citate puternice cu lecții care îți pot schimba viața în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...

Ostropel de pui. TREI rețete tradiționale din anii '50

Fie că este servit cu mămăligă caldă sau cu o garnitură...

Deserturi delicioase cu esența toamnei în fiecare mușcătură

Iată câteva rețete perfecte pentru a aduce gustul și...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu Foto emisiune

Ce le așteaptă în 2025 pe Zodiile de Foc: Berbec, Leu și Săgetător?

pixel