O expoziție dedicată regizorului Pedro Almodóvar și orașului său muză, Madrid, vernisată în capitala Spaniei
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Almodóvar este cunoscut pentru colaborările sale frecvente cu actori spanioli de renume, precum Penélope Cruz, Antonio Banderas și Carmen Maura. De-a lungul carierei sale, a câștigat numeroase premii și distincții internaționale.

Pedro Almodóvar este un renumit regizor, scenarist și producător de film spaniol, născut pe 25 septembrie 1949, în Calzada de Calatrava, Spania. Este considerat unul dintre cei mai importanți și influenți cineaști ai cinematografiei spaniole și mondiale.

Almodóvar a devenit cunoscut pentru stilul său distinctiv, care combină elemente de melodramă, comedie neagră și kitsch, explorând teme legate de sexualitate, identitate de gen, și relații personale. Filmele sale sunt recunoscute pentru estetica lor vibrantă și pentru personajele complexe, deseori femei puternice și excentrice.

Tehnologie revoluționară! Oamenii de ştiinţă recreează „un surâs natural” pentru roboţi

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără:

"Todo sobre mi madre" (1999) - "Totul despre mama mea", care a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

"Hable con ella" (2002) - "Vorbește cu ea", care i-a adus un Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

"Volver" (2006) - "Întoarcerea", care a fost nominalizat la mai multe premii internaționale și a adus actriței Penélope Cruz o nominalizare la Oscar.

Până pe 20 octombrie, capitala Spaniei aduce un omagiu acestei iubiri prin intermediul unei expoziţii intitulate "Madrid, chica Almodovar", informează AFP.

Ediție remarcantă a festivalului TIFF! Filmele şi evenimentele au înregistrat 125.000 de spectatori

"Povestea lui Pedro Almodovar şi a Madridului este una de iubire reciprocă. Pedro Almodovar este Pedro Almodovar datorită Madridului, ei sunt inseparabili", a declarat curatorul expoziţiei, Pedro Sanchez, autorul cărţii "Todo sobre mi Madrid: Un paseo por el Madrid de Almodovar", al cărei titlu face trimitere la un film celebru al regizorului spaniol, "Todo sobre mi madre" (1999).

"A dăruit Madridului tot ceea ce oraşul i-a dat, sau chiar mai mult, în calitate de muză. Madridul apare în toate filmele lui Almodovar. El este adevărata 'chica Almodovar' ('fata Almodovar'), mult mai mult decât sunt Penelope Cruz, Carmen Maura şi Marisa Perez", a adăugat curatorul expoziţiei.

Pentru a găzdui expoziţia, Pedro Sanchez a considerat că niciun spaţiu nu este mai potrivit decât centrul cultural Conde Duque: în faţa faţadei acestuia, Carmen Maura i-a cerut în filmul "La ley del deseo" (1987) unui angajat municipal care curăţa strada să o stropească cu apă. Acea scenă nocturnă, de neuitat, a imortalizat-o pe actriţa spaniolă în rochia ei portocalie, sufocată de căldura care se abătuse asupra oraşului în timpul verii.

Estetica lui Almodovar merge până într-acolo încât cineastul a recreat capodopere semnate de Magritte, Rothko, Velasquez, Dali, Tiţian, Hopper în planuri ale filmelor sale, după cum se explică într-un videoclip al expoziţiei.

Regizorul a investit mult din el însuşi în decorurile sale: "casele lui Almodovar nu pot fi văzute în reviste, aşa cum se întâmplă pentru anumiţi cineaşti, ci în filmele sale", a declarat Pedro Sanchez, care aminteşte că filmul "Dolor y gloria" (2019) reproduce apartamentul său actual din Madrid, incluzând chiar unele dintre fotoliile sale.

"Aceasta este viaţa mea", ar fi declarat cineastul spaniol atunci când a vizitat expoziţia, înainte ca aceasta să fie deschisă pentru public şi departe de camerele de filmat.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Un volum rar dintr-o ediţie princeps din seria 'Harry Potter', vândut cu peste 57.000 de dolari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Freepik

Cea mai norocoasă Lună Nouă va avea loc pe 6 iulie! Care sunt cele mai avantajate zodii

Sursă foto: Freepik

Mercur în Leu, din 2 iulie. Previziuni astrale pentru toate zodiile

Sursa: pixabay.com

Previziuni astrologice a doua jumătate a anului 2024 pentru fiecare zodie/ascendent

freepik.com

Lilith în Balanță. Provocări și recomandări pentru fiecare zodie și ascendent până în martie 2025

pixel