NASA: Fragmentul care se va prăbuşi pe Lună în martie nu aparţine unei rachete SpaceX, ci uneia chineze
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Anunţul potrivit căruia cea de-a doua treaptă a unei rachete spaţiale din gama Falcon 9 urmează să se prăbuşească la începutul lunii martie pe suprafaţa selenară după ce a rătăcit mai mulţi ani prin spaţiu a stârnit vâlvă la începutul lunii ianuarie, însă astronomii au identificat greşit obiectul, informează AFP.

Un fragment dintr-o rachetă se va prăbuşi într-adevăr pe Lună în data de 4 martie, dar în contradicţie cu anunţul anterior, nu este vorba despre o rachetă a companiei americane, ci mai probabil de un lansator chinez, susţin în prezent experţii.

Potrivit celor mai noi informaţii, este vorba despre treapta unei rachete din gama Long March, lansată în 2014 în cadrul misiunii Chang'e 5-T1, parte din programul de explorare lunară al agenţiei spaţiale chineze.

Anunţul surprinzător a fost făcut de astronomul Bill Gray, primul care a identificat viitorul impact şi care şi-a recunoscut în acest weekend eroarea.

Această eroare făcută cu bună credinţă subliniază problema pe care o pune lipsa unei monitorizări adecvate a unor astfel de obiecte în spaţiul îndepărtat, a estimat la rândul său pe Twitter astronomul Jonathan McDowell, care pledează pentru reglementarea viitoare a deşeurilor spaţiale.

Obiectul în cauză a fost în realitate identificat greşit în urmă cu câţiva ani, când a fost observat pentru prima dată, a explicat Bill Gray, creatorul unui program informatic ce permite calcularea traiectoriilor asteroizilor şi altor obiecte spaţiale şi care este utilizat în cadrul programelor de observaţii finanţate de NASA.

Obiectul avea strălucirea anticipată, a apărut la momentul anticipat şi se deplasa pe o orbită coerentă, a mai spus el. Privind retrospectiv însă, ar fi trebuit să observ anumite lucruri ciudate în ceea ce priveşte orbita, a recunoscut acesta.

Astronomul declară că acum este convins că obiectul cu pricina este în realitate treapta unei rachete din cadrul misiunii Chang'e 5-T1.

Această misiune-test urma să pregătească misiunea ulterioară Chang'e 5, care a permis aducerea pe Terra a unor eşantioane selenare.

Clarificarea acestei erori a avut loc în urma unui e-mail trimis de un angajat de la NASA, a precizat Bill Gray.

Agenţia spaţială americană anunţase la sfârşitul lunii ianuarie că va încerca să observe craterul ce se va forma în urma exploziei acestui obiect, graţie sondei sale aflate în prezent pe orbita Lunii, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

NASA a calificat evenimentul drept o oportunitate de cercetare palpitantă. Studiul craterului format ar putea de fapt impulsiona selenologia, studiul ştiinţific al Lunii.

Au mai existat fragmente din rachete spaţiale prăbuşite pe Lună în scopuri ştiinţifice în trecut, însă de data aceasta este vorba despre detectarea primei coliziuni neintenţionate.

sursa: Agrepres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Aplicația ChatGPT se lansează și pe Android

De săptămâna viitoare, ChatGPT va avea o aplicaţie şi...

Cum să-ți dai seama dacă ai fost blocat pe WhatsApp

Dacă vă întrebaţi dacă aţi fost blocaţi pe WhatsApp de...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

freepik.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care va fi dezamăgită de prieteni

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

pixel