Proiectul Artemis. NASA, misiune de 650 milioane de dolari pentru a căuta apă pe Marte
Autor: astrosens Team
Data publicării:
NASA a ales craterul Nobile ca loc unde va pune roverul care are misiunea de a căuta apă îngheţată pe suprafaţa Lunii, după 2023.

Acesta se află în apropierea polului sudic lunar. Misiunea va costa 650 milioane dolari. Craterul Nobile va fi explorat cu ajutorul unui rover numit Volatiles Investigating Polar Exploration Rover sau VIPER, timp de 100 de zile. Roverul îşi va lua energia de la soare şi va putea fora chiar şi până la un metru adâncime pentru a căuta apă îngheţată.

Bateriile solare complet încărcate îi oferă roverului o autonomie de 50 de ore. Acesta va avea o lungime de aproximativ 1,5 metri, o înălţime de 2,5 metri şi va cântări aproximativ 430 de kg. Misiunea face parte din proiectul Artemis care îşi propune să aducă oameni pe Lună începând cu anul 2024.

Eventualele depozite de apă îngheţată, care vor fi descoperite de rover, vor reprezenta o resursă pentru următoarele misiuni lunare. NASA îşi doreşte ca Luna să fie punctul de unde vor pleca misiunile cu echipaj uman către Marte.

Gheaţa nu va fi utilizată doar pentru a deveni apă de băut. Moleculele ar putea fi „sparte” prin procedee chimice în atomi de oxigen şi de hidrogen şi oxigenul ar putea fi folosit pentru ca astronauţii să respire.

De asemenea, hidrogenul şi oxigenul ar putea fi folosite şi pentru a dezvolta combustibil pentru revenirea pe Terra şi pentru misiunile către Marte, transmite Mediafax.

Experiment eşuat al NASA. Cum s-a sinucis un delfin despărţit de instructorul său

În 1965, NASA a ales un delfin pe nume Peter în cadrul noului său experiment care avea ca scop antrenarea acestuia să vorbească în limba engleză, însă proiectul a luat o turnură bizară, potrivit The Science Times, citat de republicworld.com.

Agenţia a angajat-o pe Margaret Howe Lovatt, cercetătoare în domeniul animalelor, pentru a-l învăţa pe delfin să vorbească. Se pare că lecţiile au avut loc într-un mediu semi-acvatic, timp de şase zile pe săptămână. Cu toate acestea, lecţiile de limba engleză, care s-au desfăşurat în izolare pentru sesiuni neîntrerupte, au luat o altă turnură.

După cum sugerează rapoartele, delfinul a dezvoltat sentimente faţă de Lovatt, deoarece îi plăcea să fie lângă dresorul ei. De fapt, relaţia dintre cei doi a devenit chiar fizică, conform mai multor surse media. Într-un interviu anterior acordat de Lovatt, aceasta îl descrisese pe Peter ca fiind un „pretendent obsedat” care o urmărea peste tot şi care devenea depresiv atunci când era separat.

Instructorul, acuzat că i-ar fi dat LSD delfinului

Oamenii de ştiinţă au testat nişte medicamente şi pe câteva animale, inclusiv pe delfini, în timp ce experimentul pe Peter era în curs de desfăşurare. Deşi doar câţiva erau autorizaţi să folosească drogul pe animale, Lovatt a fost acuzată că i-a injectat lui Peter LSD pentru a-l exploata în cadrul experimentului. Cu toate acestea, Lovatt a respins toate acuzaţiile şi şi-a continuat lecţiile cu Peter. Însă, comunitatea ştiinţifică a devenit din ce în ce mai nemulţumită de Lovatt, ceea ce a dus în cele din urmă la încetarea finanţării experimentului.

Întrucât experimentul s-a încheiat brusc, Peter a fost separat de Lovatt în Miami şi plasat într-un acvariu mai mic şi mai puţin luminat. Se pare că delfinul a suferit din cauza separării şi s-a sinucis, întrucât a încetat să mai respire şi s-a scufundat pe fundul acvariului.

Cazul delfinului Peter a scos la iveală un aspect important în ceea ce priveşte animalele captive. Citându-l pe Brian Palmer de la revista Slate, Science Times a declarat că determinarea sinuciderii animalelor este dificilă, deoarece necesită o colecţie de capacităţi cognitive de ordin superior. Pe de altă parte, Lori Marino, cercetător în neuroştiinţe comportamentale şi expert în delfini, a declarat că delfinii au capacitatea cognitivă de a planifica şi de a realiza o sinucidere, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Aplicația ChatGPT se lansează și pe Android

De săptămâna viitoare, ChatGPT va avea o aplicaţie şi...

Cum să-ți dai seama dacă ai fost blocat pe WhatsApp

Dacă vă întrebaţi dacă aţi fost blocaţi pe WhatsApp de...

NASA, descoperire-surpriză în spaţiu: "Este extraordinar!"

O nouă misiune a Agenției Spațiale Nord-Americane -...



Cele mai noi articole

Top citite
Freepik.com

Marte retrograd în Leu, din 7 decembrie. Previziuni astrale pentru fiecare zodie

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop săptămâna 2-8 decembrie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu foto emisiune

Horoscop săptămâna 2-8 decembrie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zi bună de învățare pentru o zodie!

pixel