Narcisism, imoralitate și lipsă de empatie: psihologia întunecată care poate otrăvi elitele
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Descoperă mai multe despre ce înseamnă psihologia întunecată.

Sexismul, hărțuirea și intimidarea bântuie Red Arrows, echipa de acrobații a Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie. Această revelație a fost rezultatul investigațiilor asupra plângerilor de comportament necorespunzător în această organizație de elită. Mareșalul aerului Sir Rich Knighton a spus că „comportamentul care ar fi clasificat ca inacceptabil era larg răspândit și normalizat în escadrilă”.

Pentru mine, Red Arrows a reprezentat întotdeauna disciplină, precizie, îndemânare, curaj și profesionalism. Ei sunt Top Gun-ul din viața reală. Acum, nu voi mai putea privi niciodată dârele roșii, albe și albastre de pe cer în același mod.

Ca psiholog, ar trebui poate să fiu mai puțin șocat. Mulți dintre noi suferim de un anumit bias cognitiv care implică proiectarea caracteristicilor unui rol asupra persoanelor care joacă acel rol. Dar doar pentru că Red Arrows afișează disciplină și profesionalism nu înseamnă că toți membrii individuali ai echipei vor avea aceleași caracteristici.

Grupurile de elită, fie ele militare sau altfel, se confruntă cu un set particular de provocări psihologice. Una este că adesea se joacă după alte reguli sociale decât toți ceilalți. În cultura lor macho înrădăcinată, femeile din escadrila Red Arrows erau văzute ca „proprietate”.

Elitele sunt, prin definiție, foarte selectate atât în ceea ce privește abilitățile cât și caracteristicile psihologice.

Într-un cadru militar, astfel de trăsături includ rezistența mentală, care poate veni și cu o anumită răceală emoțională. Acest lucru ajută un individ să rămână calm sub presiune și să se concentreze asupra sarcinii de mână mai degrabă decât asupra altor persoane. Astfel, bunăstarea celorlalți poate să nu fie o prioritate majoră într-o situație extrem de competitivă, de supraviețuire a celui mai apt.

Cei selectați trebuie să fie capabili să opereze la cel mai înalt nivel. Este întotdeauna pericol. Vârful, până la urmă, poate fi o creastă îngustă – precară și generatoare de anxietate. Așa cum am arătat într-o carte recentă, manifestările emoționale și expresiile de îndoială de sine sunt probabil să fie foarte descurajate printre elite.

Suprimarea emoțiilor poate fi psihologic dăunătoare, deși. Aceasta poate reduce capacitatea noastră de a empatiza cu ceilalți. Mai multe studii au arătat, de asemenea, că persoanele care au o bună înțelegere a emoțiilor lor, observându-le și gândindu-se critic la ele, adesea iau decizii mai bune. Persoanele care ignoră sentimentele lor pot, contraintuitiv, să ajungă să fie mai conduse de ele.

Dacă nu realizăm că avem sentimente de frică sau îndoială de sine, pentru că ni se descurajează să facem asta, s-ar putea să acționăm în furie când acea senzație inconfortabilă lovește.

Elitele știu și cât de speciale sunt. Li se spune acest lucru la nesfârșit. Acest lucru va alimenta orice tendințe narcisiste inerente.

Poate exista o componentă genetică pentru narcisism, dar este, de asemenea, influențat de mediul nostru. Dacă ești adesea lăudat și ți se spune cât de bun ești, este probabil să începi să crezi în asta. Iar acest lucru, la rândul său, îți va crește încrederea în sine – dar poate și lipsa de empatie.

Astfel, comportamentul pe care l-am văzut la Red Arrows nu este nici surprinzător, nici neobișnuit. Dar trebuie să fie abordat.

În cazul Forțelor Aeriene Regale, ei au început deja să-și recunoască problemele și să lucreze pentru a le rezolva. Este un început, și ar trebui să fie un avertisment pentru toate organizațiile de elită să se privească îndeaproape și să se întrebe dacă ele încurajează sau permit un comportament care este, pur și simplu, inacceptabil.

Vezi și Pluto după astrologia Vedică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Pixabay.com

Pluto retrograd din 2 mai! Schimbări puternice pentru toate zodiile

Sursă foto: www.freepik.com/

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Sursă foto: Pexels

Horoscop mai 2024. Vești nemaipomenite pentru Leu, Capricorn și Scorpion

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Tensiuni în cuplu pentru o zodie

pixel