Moartea migranților în deșertul SUA: lipsă de umbră, lipsă de apă și căldură record
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
În contextul în care schimbările climatice agravează condițiile extreme de vreme, migranții care încearcă să intre în SUA sunt expuși la riscuri tot mai mari. În ultimii 12 luni, în sectorul El Paso, au fost înregistrate 60 de decese cauzate de căldură, de trei ori mai mult față de anul precedent.

SUNLAND PARK, New Mexico, 13 octombrie (Reuters) - Pompierul veteran Daniel Medrano a coborât din camion undeva în afara orașului Sunland Park, New Mexico, unde o imensă întindere de nisip galben este presărată cu tufișuri scurte.

Sub unul dintre ele, a găsit un corp.

Medrano și-a înfășurat un fular negru în jurul nasului și al gurii când s-a uitat mai atent: teniși negri, pălărie verde, păr întunecat prins într-o împletitură. O sticlă de apă goală la îndemâna brațului. După-amiaza de 17 august avea în jur de 38°C, și Medrano credea că femeia murise cu câteva zile înainte - încă un migrant ucis de căldura arzătoare în timp ce încerca să intre în Statele Unite.

"Puteți vedea că trupul este chiar lângă tufiș, probabil încercând să găsească puțină umbră," a spus Medrano, șeful de pompieri pentru Sunland Park, un oraș la granița cu Mexicul, lângă El Paso.

A arătat cu ambele mâini spre deșertul aparent infinit, recunoscând că nici el nu știe exact unde se află.

"Suntem la o distanță de trei până la cinci mile de oraș, și asta se întâmplă."

În ultimele 12 luni, până în septembrie, Vama și Protecția de Frontieră a SUA (CBP) a înregistrat 60 de decese ale migranților din cauza căldurii în sectorul El Paso, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Sectorul se întinde pe Deșertul Chihuahuan prin New Mexico și părți din Texas de-a lungul a 431 km de graniță. A fost cea mai aglomerată zonă pentru trecerile migranților către sud-vestul SUA într-o perioadă în care arestările la graniță sunt pe cale să egaleze sau să depășească nivelurile record.

Avocații migranților și academicienii au spus de ani de zile că politicile, precum creșterea gardurilor și a punctelor de control, menite să descurajeze pe cei care doresc să treacă ilegal în SUA, îi determină pe migranți să aleagă rute tot mai periculoase pentru a evita detectarea.

Aceasta include călătorii tot mai lungi prin părți îndepărtate ale deșertului, unde sunt predispuși la epuizare și deshidratare.

Migranții pot fi de asemenea abandonați de traficanții de persoane fără apă sau înghesuiți în camioane unde temperatura devine insuportabilă. Numărul deceselor din 2022 de la granița dintre SUA și Mexic a determinat agenția de migrație a ONU să considere zona ca fiind cea mai mortală rută de migrație terestră din lume.

Se așteaptă ca extremele climatice să se agraveze din cauza schimbărilor climatice, aceste călătorii vor deveni probabil și mai riscante.

"Acum va fi și mai rău din cauza vremii... este un factor traumatic suplimentar," a spus Fernando Garcia, șeful Rețelei de Frontieră pentru Drepturile Omului în El Paso, subliniind că politicile de frontieră mai aspre rămân principala cauză a creșterii numărului de decese.

'PERICOL DE A MURI'

Decesele legate de căldură au reprezentat puțin sub jumătate din totalul deceselor migranților din sectorul El Paso în ultimele 12 luni.

Includând și alte cauze, precum accidente auto și înecuri, numărul total de decese ale migranților s-a dublat față de anul anterior, ajungând la un record de 148 de decese.

Acest număr ar putea fi mult sub cifra reală, avocații migranților și propriul organism de investigație al Congresului susținând că CBP subestimează numărul de decese ale migranților.

CBP a declarat anul trecut în răspuns la un raport adresat Congresului că lucrează pentru a-și îmbunătăți datele, care provin de la organele de aplicare a legii, departamentele de pompieri și primii respondenți, inclusiv agenții de patrulare de frontieră.

Site-ul său menționează că își propune să "urmarească aceste informații cât mai complet și precis posibil", recunoscând totodată că "aceste date nu sunt complete."

În răspuns la întrebările Reuters, CBP a recomandat migranților să utilizeze căi legale și a menționat că trecerile ilegale "sunt periculoase din fire."

Deși datele finale nu erau încă disponibile pentru arestările de migranți în sectorul El Paso în acest an, creșterea numărului de decese pare să depășească cu mult creșterea numărului de treceri ilegale de frontieră.

"Am avut o vară foarte fierbinte, astfel încât pericolele din Deșertul Chihuahuan s-au accentuat," a declarat purtătorul de cuvânt al CBP, Fidel Baca, într-un interviu la zidul de frontieră din Sunland Park.

Atât New Mexico, cât și Texas au înregistrat temperaturi peste medie pe parcursul verii. El Paso a înregistrat un record de 44 de zile consecutive cu temperaturi peste 100 de grade Fahrenheit.

Migranții nu se așteaptă la severitatea căldurii uscate, a observat Ramiro Rios, șef de batalion pentru Departamentul de Pompieri din Sunland Park, care și-a acoperit gâtul cu o bandană cu steagul american în timp ce îl însoțea pe Medrano să examineze corpul din Sunland Park.

"Apoi încep să devină dezorientați și nu pot să găsească o cale de ieșire din deșert, apoi transpiră mult, și intră în epuizare severă din cauza căldurii, și apoi în final într-un șoc termic," a spus el.

De ani de zile, datele CBP arată că expunerea la căldură a fost una dintre principalele cauze ale salvărilor migranților de-a lungul frontierei.

Dar migranții pot fi reticenți în a cere ajutor de teama deportării.

În ultimii doi ani, CBP a instalat 20 de "faruri de salvare", asemănătoare cu turnurile electrice, în zonele îndepărtate ale sectorului El Paso, unde migranții pot apăsa un buton roșu pentru a cere ajutor.

Panouri în engleză și spaniolă avertizează: "Nu puteți merge pe jos până la siguranță de la acest punct! Sunteți în pericol de a muri dacă nu chemați ajutor!"

Centrul de control al CBP poate evalua situația prin intermediul camerelor de supraveghere în timp ce trimite ofițeri - un drum care poate dura până la câteva ore, a spus Baca.

Sectorul El Paso al CBP nu a răspuns la întrebările privind eficacitatea stațiilor de urgență, dar a declarat că agenții au efectuat 597 de salvări în ultimul an.

"Aici, tot ce ai sunt agenți de patrulare de frontieră," a spus Baca. "Nu există ambulanțe, nu există spitale."

Scris de Daina Beth Solomon; editat de Stephen Eisenhammer și Rosalba O'Brien.

Sursă: Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu vizibilitate

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Cheltuieli neprevăzute pentru o zodie

Pixabay.com

Pluto retrograd din 2 mai! Schimbări puternice pentru toate zodiile

Freepik.com

Horoscop MAI 2024. Previziuni astrale pentru FIECARE zodie/ascendent

pixel