Menopauza prematură: cauze și simptome, dar și risc de boli cardiace
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Menopauza este o etapă firească în existența unei femei, ea putând să vină mai devreme sau mai târziu. Menopauza înseamănă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor feminini, estrogen și progesteron, cât și a funcției ovulatorii. Ce este important să reținem este faptul menopauza nu trebuie considerată o boală, în ciuda faptului că se prezintă cu o serie de simptome asociate, spun colegii de la DC Medical. 

Vârsta „normală” pentru menopauză este considerată cea între 45-46 de ani și 54 de ani.

Un studiu, publicat în European Heart Journal, a asociat menopauza timpurie, înainte de 40 de ani cu un risc ridicat de boli cardiace. Vârsta medie de apariție a menopauzei este în jur de 52 de ani, dar medicii dau ca fiind „normal” intervalul cuprins între 45-46 de ani și 54 de ani. Femeile se nasc cu un număr fix de foliculi, mulți dintre aceștia se pierd până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație, astfel, cu cât menstruația a debutat la o vârstă mai mică, cu atât sunt șanse mai mari ca menopauză să se instaleze mai devreme.

Menopauza prematură, risc crescut de boli cardiace

Potrivit studiului, efectuat pe 1,4 milioane de femei, s-a constatat că dacă vârsta la menopauză este mai mică, există un risc mai mare de apariție a insuficienței cardiace și a fibrilației atriale.

„Femeile cu menopauză prematură ar trebui să fie conștiente de faptul că ar putea fi mai susceptibile de a dezvolta insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială decât colegele lor.

Aceasta poate fi o motivație bună pentru a îmbunătăți obiceiurile de viață cunoscute ca fiind legate de bolile de inimă, cum ar fi renunțarea la fumat și exercițiile fizice”, a declarat dr. Ga Eun Nam de la Korea University College of Medicine, autorul studiului, potrivit unui comunicat publicat de Escardio.

La femei, bolile cardiovasculare apar de obicei cu până la 10 ani mai târziu decât la bărbați. Femeile aflate la premenopauză beneficiază de efectul protector al estrogenului asupra sistemului cardiovascular. Astfel, încetarea menstruație - deci intrarea la menopauză - și scăderea ulterioară a nivelului de estrogeni poate face ca femeile să fie mai vulnerabile la bolile cardiovasculare. Studii anterioare au arătat legătura dintre menopauza prematură (înainte de 40 de ani) și menopauza precoce (înainte de 45 de ani) cu bolile cardiovasculare în general, însă acest studiu a examinat asocierile dintre menopauza prematură, vârsta la menopauză și insuficiența cardiacă și fibrilația atrială. Datele au fost obținute din Sistemul național coreean de asigurări de sănătate (NHIS), care oferă screening de sănătate cel puțin o dată la doi ani și include 97% din populație.

Menopauza prematură, cauze și simptome

Simptomele menopauzei premature sunt adesea aceleași cu cele pe care le au femeile ce trec prin menopauza „la termen” și pot include:

- menstruații neregulate sau lipsa menstruației

- menstruații mai dureroase sau mai puțin dureroase decât de obicei

- bufeuri

- simptome vasomotorii, un semn că ovarele produc mai puțin estrogen.

Pe lângă simptomele menționate, unele femei pot experimenta: - găsiți continuarea pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel