Medicul Vasi Rădulescu, 49 de lucruri pe care trebuie să le știi despre vaccinarea anti-Covid
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Vasi Rădulescu explică, pe înțelesul tuturor, cele mai importante informații despre vaccinarea anti-Covid. Medicul răspunde și la cele mai frecvente întrebări:  Ce contraindicații există? Ce facem hepatitele? Dar cu alergiile? Vaccinurile sunt indicate în sarcină sau în alăptare? -  sunt doar câteva dintre ele.   

Vasi Rădulescu a anunțat că a pregătit informații "care sper să te ajute cu toate nelămuririle sau fricile." "Ele sunt explicate simplu, pe înțelesul tuturor.", a adăugat medicul.

Iată informațiile despre vaccinarea anti-Covid



"1. Singurele contraindicații majore la vaccinare sunt reacțiile alergice la prima doză sau tromboza cu trombocitopenie imună indusă de prima doză. Nu se face a doua doză. Așadar nu există alte contraindicații, dar, după cum vei vedea mai jos, sunt situații în care ar fi bine să discuți și cu medicul curant, pentru o siguranță deplină.

2. Vaccinurile sunt indicate în sarcină. Pe orice perioadă a sarcinii. Asociațiile de ginecologie recomandă vaccinarea ferm, pentru că încă există multe cazuri severe de gravide internate, din păcate nevaccinate.  

3. Vaccinurile sunt indicate în alăptare. Anticorpii vor proteja și bebeul. 

4. După terminarea izolării puteți face vaccinul, indiferent că vorbim de doza 1, rapel, booster. Așadar e recomandat să faceți vaccinul chiar dacă ați avut Covid. Nu aveți de așteptat 1-2-4-6 luni, ci imediat de la terminarea izolării puteți face vaccinul, respectând desigur timpul pentru rapel sau booster. 

5. Trebuie să treacă minimum 6 luni de la rapel pentru a putea face boosterul. Doar cei cu imunitate compromisă (spre exemplu cei cu cancere) fac schema cu 3 doze din prima, după un plan special discutat alături de medicul curant. 

6. Boostere sunt Pfizer sau Moderna. Repet, ele se fac la cel puțin 6 luni de la schemele care pot fi cu AstraZeneca 2 doze, Pfizer 2 doze, Moderna 2 doze, Johnson&Johnson 1 doză. Am scris despre boostere aici: https://bit.ly/cum-facem-booster

7. Chiar dacă ați avut schema cu AstraZeneca, booster va fi Pfizer sau Moderna. Sunt sigure, da, că aprobarea a venit pe studii. Nu există nicio dovadă să ne temem de ceva dacă amestecăm vaccinurile. Idem, info aici: https://bit.ly/cum-facem-booster

8. Cei cu boli de inimă, plămâni, ficat etc. nu au contraindicație la vaccinare. Din contră, au mare nevoie de vaccin. Vor discuta înainte cu medicul curant.  

9. Cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindicație la vaccinare. Pot face un vaccin ARNm. Se discută și cu medicul hematolog, iar dacă există un tratament curent, medicul va explica dacă acel tratament se va opri sau nu. NU este nevoie de tratament preventiv cu aspirină sau anticoagulant! Am scris despre asta aici: https://bit.ly/pastile-vaccin

10. E trist că nu se știe nici acum ce înseamnă ARNm (am văzut o mulțime de întrebări despre ce e ARN) - este o componentă genică ce conține informațiile pe baza cărora corpul face proteina S și declanșează imunitatea împotriva acesteia. Proteina S (spike, adică „țep”) o are și virusul, iar când acesta intră în corp e recunoscut imediat și se începe lupta cu el. Vaccinuri cu ARNm sunt Pfizer și Moderna.  

11. Cei sever imunocompromiși au MARE nevoie de vaccin. Pot face chiar schemă cu 3 doze din prima, după un plan special, pentru a atinge o imunitate cât mai bună. Cei cu transplant de organ au nevoie de protecție.  

12. Cei cu cancere active care iau tratamente grele gen chimioterapie sau au radioterapie vor discuta cu medicul curant și vor stabili oportunitatea vaccinării. În principiu vaccinul se poate face după finalizarea chimio sau radioterapiei. 

13. Bolile autoimune NU sunt contraindicații la vaccinare. Dacă aveți tiroidite, lupus, poliartrită reumatoidă sau oricare altă afecțiune autoimună, nu aveți contraindicație. Puteți face orice vaccin aprobat. 

14. Nici bolile inflamatorii intestinale ca boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragică. nu sunt contraindicații la vaccinare.

15. Dozarea de anticorpi înainte de vaccinare (orice doză) este inutilă. Repet, puteți face vaccinul chiar dacă ați trecut prin boală. Trecerea prin boală + vaccinul = imunitate excelentă. 

16. Boosterul e recomandat în perioada asta, da. 6 luni minimum de la rapel -> booster. 

17. Johnson & Johnson are booster aprobat la minimum 6 luni de la doza unică - va fi cu Pfizer sau Moderna. Se poate face și încă o doză JJ.

18. Va veni aprobarea și pentru vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Aprobarea s-a dat deja în SUA de către FDA și urmează și de EMA pentru Europa. Studiile din SUA au arătat că vaccinurile sunt sigur, au o eficiență excelentă. Am pregătit un material aici - https://bit.ly/fda-copii

19. Vaccinarea între 12 și 18 ani este aprobată și se face exact ca la adult, cu Pfizer sau Moderna. 

20. Nu, dozele cu termen depășit NU sunt periculoase. Au fost extinse termenele oficial. Inițial s-a crezut că ARNm nu va rezista mult timp, dar realitatea ne-a arătat altceva. NU există nicio problemă aici. 

21. Varicele sau insuficiența venoasă NU sunt contraindicații, că am primit foarte multe mesaje despre asta. 

22. Vaccinurile NU dau leucemie la 3-5 ani. Nu dau niciodată, nu avem nicio atenționare despre asta. Nu dau cancer și nici nu ne omoară după 50 de ani. Vaccinurile cu ARNm nu au cum să interfereze cu ADN-ul. 

23. Vaccinurile NU afectează fertilitatea. Nu există nicio dovadă care să ne indice asta. Așadar vaccinul poate fi făcut oricând înainte de intenția de a procrea. 

24. Vaccinarea se poate face în HIV. Fără probleme. E chiar indicată. 

25. Se pot face simultan vaccinul anti-Covid și cel antigripal. Chiar în aceeași zi, da. Se vor face fiecare în alt braț. La fel cu cele anti-HPV, nu avem dovezi că ar crea probleme administrarea lor simultană. 

26. Se pot vaccina și cei cu epilepsie, da.

27. Poate apărea miocardita după vaccinare? Am lămurit asta simplu, aici - https://bit.ly/miocardita. Este important pentru că există confuzii, mai ales la copii. 

28. Ce facem cu hepatitele B sau C? Facem vaccinul. Avem mare nevoie de el! Nu există contraindicații nici aici. 

29. Dar cu alergiile? Sunt atât de mulți oameni cu alergii! Ei bine, cei care au istoric de șoc anafilaxic vor face NEAPĂRAT vaccinul într-un spital, cu medicii aproape. Cei cu teren plurialergic ar trebui să discute cu medicul alergolog. Cei cu alergii comune, ușoare, nu au contraindicații la vaccinare.

30. Pacienții care sunt anticoagulați cu sintrom, trombostop, warfarină - să aibă un INR stabil, ideal mai aproape de 2. Se pot vaccina fără probleme. Anunță la centru, se folosește un ac fin, totul în regulă. 

31. Pacienții cu anticoagulante de generație nouă (apixaban, dabigatran, rivaroxaban) pot face vaccinul fără probleme. Cum ei oricum nu monitorizează INR, anunță la centru pentru a folosi un ac fin.

32. Cum și când anume se fac boosterele? Am pregătit un material aici - https://bit.ly/booster-covid

33. Ganglioni umflați după vaccin? Da! Pot apărea. NU e nimic de speriat, vor da înapoi.

34. Febră, durere de cap, oboseală, dureri musculare după vaccin? Da! Pot apărea, ele făcând parte din răspunsul imun. Trec în câteva zile, nu e nimic de speriat. Luați paracetamol sau ibuprofen la nevoie.

35. Ce faci când medicul tău îți zice că NU ai voie să te vaccinezi? Am pregătit un material aici - https://bit.ly/rec-medici

36. Circulă un link către o propunere parlamentară privind sutele de mii de morți datorate vaccinurilor și recunoașterea lor va atrage un block. Oricine poate face o propunere parlamentară. Asta nu înseamnă că propunerea e validată și votată. Și eu pot propune ca de mâine să fie despăgubiți cei care sunt trași de curent (n-am putut să mă abțin, scuze).

37. NU luați acasă tratamente ca ivermectină, arbidol sau altceva similar care nu este aprobat oficial. Bazându-vă pe ele puteți pierde timp prețios, ajungând apoi în forme grave la spital.

38. Ce faceți dacă aveți Covid? Anunțați medicul de familie, luați tratament, monitorizați saturația în oxigen să fie peste 94%, vă hidratați bine, vă odihniți, vă alimentați. Stați în izolare cele 14 zile. În cazul în care funcția pulmonară este deteriorată și saturația scade semnificativ, anunțați imediat serviciul 112.

39. NU e nevoie să luați anticoagulant sau aspenter înainte sau după vaccin! Iar, material aici: https://bit.ly/pastile-vaccin

40. După vaccin, imunitatea are nevoie de mai multe zile să apară. Cam 10 zile de la doza JJ, cam 30-40 zile să atingă vârful de la prima doză pentru Pfizer. Protejați-vă cu mască, păstrați distanța, aveți o igienă bună. E păcat să vă infectați chiar după vaccinare!

41. Orice vaccin e bun. Cea mai mare protecție o dă Moderna, apoi Pfizer, apoi JJ. Dar orice vaccin protejează excelent pe formele severe.

42. NU riscați să obțineți certificatul verde fără să vă vaccinați. Este caz penal și, dacă veți vrea să faceți vaccinul, nu veți mai putea.

43. De ce ai vrea să faci imunitate naturală când ai la dispoziție un produs sigur, testat, ieftin (chiar gratis pentru tine, că-l plătește statul) care îți asigură el o apărare foarte bună? Știu o mulțime de oameni care au trecut prin boală și încă nu și-au revenit, la luni distanță. De ce ai vrea să-ți bați joc de corpul tău cu o boală care-ți face praf plămânii, vasele de sânge, inima, creierul? De ce ai alege asta și nu vaccinul?

44. Pot apărea palpitații sau tensiune mare după vaccin? Te rog să citești acest material - https://bit.ly/palpitatii-miastenia

45. Se poate face vaccinul în miastenia gravis? Am pregătit acest material - https://bit.ly/palpitatii-miastenia

46. Vaccin în mastocitoză? DA! Musai în spital, cu medicii aproape. 

47. Se poate face vaccinul în endometrioză? Nu există nicio dovadă care să ne ducă la o contraindicație, deci da, se poate. 

48. Se poate dona sânge după ce a fost făcut vaccinul? DA! Poți dona oricând sânge, chiar și după booster!

49. NU, vaccinații nu transmit virusul mai repede și mai mult decât nevaccinații.", a scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

freepik.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care va fi dezamăgită de prieteni

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

pixel