Limită de preț pentru alimentele de bază din Ungaria. Inflația își face simțite efectele
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Guvernul Ungariei va stabili un prag pentru anumite alimente, astfel încât să combată efectele inflației. 

Guvernul Ungariei a anunţat miercuri că, în contextul recentei creşteri a inflaţiei, se vor fixa preţurile pentru o serie de alimente de bază la nivelul din octombrie 2021, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

"Am decis să intervenim asupra preţurilor a şase produse", a spus premierul Viktor Orban, într-o postare video pe Facebook.

Măsura vizează zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea-soarelui, muşchiul de porc, pieptul de pui şi laptele cu 2,8% de grăsime, a explicat prim-ministrul. 

Nu au fost anunțate și compensări pentru comercianți

Orban a subliniat că furnizorii cu amănuntul vor trebui să coboare preţurile la aceste şase produse la nivelul din 15 octombrie 2021, însă nu a menţionat compensări economice din partea Guvernului.

Premierul a justificat măsura prin creşterea preţurilor la energie şi a adăugat că aceste alimente vor putea fi cumpărate la preţ redus începând din 1 februarie.

Preț stabilit pentru benzină

Ungaria a stabilit deja un preţ maxim pentru benzina 98, care nu trebuie să depăşească 1,35 euro pe litru.

Deşi electricitatea avea deja un preţ maxim în Ungaria începând din 2013, recenta majorare a preţurilor la energie la nivel mondial are un efect secundar în ţara centro-europeană, mai scrie EFE.

Conform calculelor preliminare ale Guvernului, inflaţia în Ungaria a fost în 2021 de 5,1%, faţă de 3,3% în 2020. Ungaria, care nu se află în zona euro, va avea în 3 aprilie alegeri legislative, iar Viktor Orban urmăreşte al patrulea mandat consecutiv, adaugă agenţia spaniolă. 

BNR, anunț îngrijorător pentru români

Majorările importante de prețuri la energia electrică și gazele naturale au înrăutățit perspectiva apropiată a inflației, chiar și-n contextul măsurilor de compensare și plafonare. De asemenea, un impact semnificativ îl are și majorarea prețurilor la alimentele procesate, pe fondul cotaţiilor produselor energetice şi ale mărfurilor agroalimentare.

Impactul majorării prețurilor amplifică și prelungește creșterea ratei anuale a inflației, mai ales ulterior sistării măsurilor de compensare şi plafonare a preţurilor la energie. De asemenea, conform unui comunicat BNR, va genera ”pe orizontul mai îndepărtat de timp efecte de bază dezinflaţioniste”.

În plus, sunt incertitudini cu privire la măsurile de plafonare și compensare a prețurilor la energie și gaze pentru populației. Incertitudinile și riscurile continuă, de asemenea, să vină din evoluţia cotaţiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice şi agroalimentare, precum şi din situaţia blocajelor în lanţurile globale de producţie şi aprovizionare, conform Băncii. 

Vezi aici mai multe: BNR, anunț îngrijorător pentru toți românii, despre prețuri și inflație

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Era aurului se află la final. În ce să investești

O bancă de renume mondial a prezis sfârșitul erei...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să înțeleagă că nu i se cuvine totul!

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care își glorifică prea mult trecutul

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să-și ceară iertare de la partener

pixel