Istoria Feng Shui. De la practică interzisă la o metodă vitală vieții
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Feng Shui este o practică străveche chinezească ce armonizează energia umană cu mediul înconjurător. Iată care este istoria acestei practici!

Feng shui este probabil cea mai veche tradiție geografică din lume, care datează din perioada dinastiei Zhou (1046–256 î.Hr.). Termenul feng shui, literalmente, „vânt apă”, apare pentru prima dată în Cartea Înmormântărilor, atribuită poetului Guo Pu (276–324 d.Hr.), care afirmă că qi-ul poate fi dispersat de vânt și oprit de apă.

Practica feng shui a fost încorporată în determinarea locurilor pentru morminte și clădiri, planificarea mormintelor, grădinilor și blocurilor urbane și fiecare aspect al arhitecturii. Un exemplu clasic de design feng shui este Orașul Interzis din Beijing, care este construit pe o axă nord-sud, cu intrarea principală orientată spre sud, considerată cea mai favorabilă direcție de maeștrii feng shui din timpul construcției. În plus, feng shui a influențat designul multor clădiri iconice moderne, inclusiv piramida de oțel și sticlă adăugată la Muzeul Luvru din Paris, clădirea HSBC din Hong Kong, Trump Tower din Manhattan și Opera din Sydney.

Astăzi, mulți oameni respectă principiile feng shui în designul interior și arhitectură pentru a implementa principii care protejează sănătatea, atrag bogăția, îmbunătățesc pozitivitatea și îmbunătățesc relațiile cu ceilalți.

Istoria Feng Shui

Principiile feng shui datează din jurul anului 5000 î.Hr., de pe vremea locuitorilor din Yangshao, care trăiau în apropierea Fluviului Galben din China. Între anii 4700 și 2900 î.Hr., poporul Hongshan din nord-estul Chinei a interacționat cu oamenii din Yangshao, prin incorporarea feng shui-ului. Înainte de inventarea busolei magnetice pentru divinație și feng shui, ritualurile se bazau pe cosmografie pentru a stabili orientarea structurilor. Conform Yaodian, direcțiile cardinale sunt controlate de mega-constelațiile cunoscute sub numele de Cele Patru Animale Cerești: Dragonul Azuriu, Pasărea Roșie, Tigrul Alb și Țestoasa Neagră.

În China antică, fermele și satele erau protejate de pliurile munților și erau ferite de vânturile dăunătoare. Curentele de vânt calmante le hrăneau în timp ce practicau principiile feng shui. Atenția lor s-a îndreptat către agricultură și comerț, ceea ce i-a ajutat să prospere și să devină mai puternici. De-a lungul secolelor, feng shui a fost rafinat, dar principiile de bază au rămas aceleași: îmbrățișează pământul.

Pe atunci, feng shui era considerat un secret bine păstrat de Curtea Imperială Chineză. Maeștrii feng shui aveau interdicție de a dezvălui publicului cunoștințele lor puternice, acestea fiind transmise doar în cadrul familiilor.

Cele mai bune 8 sfaturi Feng Shui pentru dormitor. Cum să-ți amenajezi camera pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea

Școlile clasice de feng shui

Există două școli de feng shui clasic: școala Formei (școala Chiangsi) și școala Busolei (școala Fujian). Școala Formei, fondată de Yang Yun-Sung în anii 800 d.Hr., implică evaluarea echilibrului yinyang și a fluxului qi-ului în siturile naturale, luând în considerare caracteristici precum râurile, copacii și munții pentru a identifica locul optim pentru un mormânt, o casă sau altă clădire.

Feng shui contemporan

În 1949, Partidul Comunist Chinez (PCC) a interzis practica feng shui. O considerau o superstiție. În consecință, în timpul Revoluției Culturale (revolta lansată de președintele PCC, Mao Zedong, între 1966 și 1976), PCC a persecutat maeștrii feng shui. Cu toate acestea, feng shui a rămas foarte popular în Hong Kong și Taiwan. PCC a devenit mai tolerant față de feng shui după încheierea Revoluției Culturale, iar țara a cunoscut o renaștere a practicii; cu toate acestea, au existat represiuni asupra afacerilor sau a membrilor PCC care erau implicați în practica feng shui.

Feng shui a câștigat noi semnificații în Occident după vizita președintelui american Richard Nixon în China în 1972. În anii 1980, maestrul feng shui Thomas Lin Yun Rinpoche a fondat influentul stil Black Hat Sect Tantric Buddhist (BTB) în Berkeley, California. Această formă de feng shui a devenit foarte populară în Occident. Metoda BTB folosește o hartă bagua care arată corespondențele între direcțiile cardinale și aspectele vieții, inclusiv bogăția și prosperitatea, faima și recunoașterea, dragostea și relațiile, familia, sănătatea, creativitatea și copiii, cunoașterea și auto-cultivarea, cariera și călătoriile și oamenii de ajutor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Horoscop 16 septembrie 2024. Zodia care va pune gaz pe foc

Cu ce ne întâmpină astrele la început de săptămână?

Horoscop 16 septembrie 2024. O zodie va fi cu capul în nori

Care sunt recomandările zilei pentru ultimii șase...


Top citite
Sursă foto: Freepik

Ce aduce Sezonul Balanței pentru fiecare zodie/ascendent până pe 23 octombrie

Sursă foto: Freepik

Horoscop final de an 2024. Previziunile astrale pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești

freepik.com

Eclipsa de Lună de pe 18 septembrie. Revelații și schimbări pentru TOATE zodiile

Sursă foto: Freepik

Marte activează axa karmă-destin. Patru zodii vor primi lecții

pixel