Inundațiile catastrofale din Galați și Vaslui. Crucea Roșie: "Este toată viața lor în acele gospodării distruse de ape!”
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Sute de pompieri au fost dislocaţi din toată ţara în zonele afectate şi muncesc sistematic pentru a reda speranţa oamenilor, mai ales că majoritatea sunt bătrâni şi au nevoie de ajutor. 

La mai bine de trei săptămâni de la inundaţiile care au devastat mai multe localităţi din judeţele Galaţi şi Vaslui, Crucea Roşie Vrancea continuă seria intervenţiilor pentru ajutarea sinistraţilor, în special a persoanelor vârstnice sau cu dizabilităţi, care, în opinia directorului ONG-ului, au fost cele mai afectate de revărsarea apelor.

„Sunt atât de multe persoane în vârstă şi singure, neputincioase şi lipsite de ajutor. Chiar dacă au patru - cinci copii în străinătate. La îndemâna copiilor e să îşi ia părinţii la ei sau să le plătească cazarea în altă parte, dar nimeni nu poate înlocui ceea ce au pierdut aceşti oameni, măcar într-o mică măsură. Sunt lucruri pe care ei le-au realizat într-o viaţă întreagă, cu mult efort, cu sacrificii. Este toată viaţa lor în acele gospodării distruse de ape."

Ultima intervenţie a Crucii Roşii Vrancea la Galaţi, în satul Pechea, s-a concretizat în distribuirea de alimente, produse de igienă, piese de mobilier, electrocasnice şi vopseluri, dar şi curăţarea, cu ajutorul pistoalelor de spălat cu presiune, a pereţilor interiori şi exteriori, de urmele lăsate de mâl, la câteva dintre cele mai afectate gospodării. Iar la Pechea nevoia este mare. Deşi au trecut mai bine de trei săptămâni, urmele dezastrului lăsat de apele revărsate este încă vizibil pe străzi, dar mai ales în gospodăriile oamenilor, iar disperarea acestora, este pe măsură. 'La noi, apa a ajuns la circa doi metri. Am vrut să ieşim pe poartă, dar când am văzut cât e apa de mare, ne-am întors. Ca să scăpăm, ne-am urcat pe un saivan şi apoi pe casă. Eu, soţia, mama de 93 de ani, fata mea. Noroc că am avut un băiat care ne ajuta la treburi şi care ne-a ajutat', povesteşte Florică Bucur.

O altă casă, o altă tragedie. O femeie care şi-a crescut singură trei copii, a rămas fără agoniseala de o viaţă, pentru că apa a distrus iremediabil casa pe care aceasta a reuşit să o ridice, consolidată cu forţe proprii după inundaţiile care au afectat-o în trecut. 

Alţi bătrâni, resemnaţi, cred că inundaţiile au fost vrerea Celui de Sus şi speră să primească măcar un acoperiş deasupra capului, pentru că nu le-a mai rămas nimic. 'Am 86 de ani. Sărăcia am apucat-o în toate formele ei. Cu vreo două săptămâni înainte de inundaţii, casa mi-a luat foc din cauza unui scurt circuit. Acum a venit şi apa şi mi-a luat tot. Am dormit la o vecină, mi-a fost frică să rămân în casă. Mi-au mai rămas doar câteva haine, mi le-a pus fata deoparte, pentru înmormântare. Îmi vine să scot tot, geamuri, uşi, să le arunc în stradă. Să le ia pompierii. Sau să le folosesc pentru foc. Nu mai pot! Câtă muncă! 37 de ani munciţi în CAP. Sper să vină pompierii să dărâme tot, să nu mai văd nimic. Şi poate or să îmi dea de la primărie o casă din acea să stau în ea (casă modulară - n.red.), că nu mai am nimic. Dumnezeu e mare şi probabil merităm tot ce ni se întâmplă. Fără El nu se întâmplă nimic', a fost de părere Maria Neagu.

Misiunea Crucii Roşii este exact aceasta de a interveni în situaţii de dezastre, de a şti să acorde primul ajutor şi de a învăţa populaţia să acorde primul ajutor. În Vrancea, de exemplu, această nevoie este reală la momentul la care vorbim, pentru că avem şi noi un precedent, inundaţiile din 2005, care au afectat comunitatea de la Vadu Roşca, sau cutremurele pe care le ştim cu toţii. Suntem oarecum un judeţ predispus sau expus la pericole din acest punct de vedere, al inundaţiilor, având un bazin hidrografic foarte bogat, la cutremure, Vrâncioaia fiind cunoscută ca punctul de plecare al cutremurelor. Nu putem şti când se poate întâmpla, dar ce putem face e să fim pregătiţi să gestionăm astfel de situaţii', afirmă Rodica Davidean.

Iată o rugăciune pentru cei necăjiți și prigoniți, care poate aduce alinare și speranță în momentele de suferință.

Rugăciune pentru cei necăjiți și prigoniți

„Doamne, Dumnezeul nostru, Ție ne plecăm genunchii sufletului și ai trupului, cerând milostivirea Ta nemărginită pentru toți cei necăjiți și prigoniți. Tu, Cel care cunoști suferințele inimilor, vezi neputințele și necazurile noastre și știi toate greutățile cu care ne confruntăm.

Întărește-i, Doamne, pe cei care sunt apăsați de greutăți și pe cei care sunt prigoniți din pricina dreptății. Învrednicește-i să îndure cu răbdare și nădejde, știind că Tu ești alături de ei în toate suferințele lor.

Trimite, Doamne, harul Tău mângâietor asupra celor care se simt singuri și abandonați, să le luminezi calea și să le dai puterea de a rămâne tari în credință. Îndepărtează de la ei orice frică și îndoială, și dă-le pacea Ta cea sfântă.

Doamne, Tu ești scutul celor fără apărare și mângâierea celor în suferință. Nu-i lăsa pe robii Tăi să piară sub povara necazurilor, ci ridică-i și dă-le biruință asupra încercărilor. În Tine nădăjduim, căci Tu ești Lumina noastră și Mântuirea noastră.

Slavă Ție, Dumnezeule, Cel milostiv și drept, în vecii vecilor. Amin.”

Sursa: AGERPRES (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Sursa: pixabay.com

Jupiter retrograd. Previziuni pentru TOATE zodiile, valabile până în februarie 2025

Sursă foto: Freepik

Previziuni astrologice a doua jumătate a lunii octombrie 2024. Ce va aduce Superluna Plină pentru fiecare zodie

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia legată de mâini și de picioare

Sursă foto: Freepik

Calendar astrologic 8-13 octombrie 2024. Jupiter retrograd și Mercur în Scorpion

pixel