Grecii antici ne ajută să învățăm să ne vindecăm. „Medicina cere încredere”
Autor: , Astrosens Team | Dată: 01 aug 2022, 17:06
Față de acum 2000 de ani, medicina a înregistrat progrese uimitoare. Medicina nu a apărut ca știință așa cum este cunoscută astăzi. De la arta vracilor și șamanilor, care pretindeau că alungă duhurile rele și de la medicina sacerdoților care practicau în umbra templelor, până la medicina modernă este o cale lungă. Învățații Greciei antice pot fi considerați fondatorii medicinei occidentale moderne, ei realizând separarea definitivă de magie și supranatural. De ce ar trebui să ne intereseze medicina din vremuri antice?

Deși acum avem o imagine mult mai detaliată și mai precisă a medicinei, grecii antici ne pot ajuta să ne gândim la o serie de subiecte care sunt încă relevante astăzi, potrivit unui articol publicat de Greek Reporter, citat de colegii de la DC News. 

1. Tratamente noi pe baze vechi

Ideea că am putea descoperi un tratament necunoscut într-un tratat uitat pare un motiv promițător pentru a studia grecii antici. Dar nu este atât de simplu. Da, este posibil ca o plantă uitată folosită în lumea antică să se dovedească astăzi la baza unui nou medicament, dar asta nu s-a întâmplat încă. Ar trebui să treacă prin diferitele etape ale testării pe care acum le considerăm esențiale și asta nu este întotdeauna simplu.

Grecia antică nu a fost vreo epocă de aur a medicinei simple și sigure. Unele tratamente, cum ar fi fumigația uterică, au fost neplăcut de invazive. Alții au folosit materiale foarte periculoase, precum eleborul. Cu toate acestea, medicamentele nu au fost punctul de plecare al medicinei antice. Mai întâi a venit dieta, în sensul larg al întregului tău mod de viață, inclusiv mâncarea, băutura, exercițiile fizice, excrementele și somnul.

Sănătatea a fost văzută ca echilibrul diferitelor fluide din organism. Accentul pe dietă nu a fost niciodată o chemare de a consuma alimente crude, indiferent de pretențiile șarlatanilor moderni care folosesc numele doctorului grec antic Hipocrate pentru a-și vinde regimurile de dietă. Se credea că starea unui pacient nu rezultă doar din echilibrul corpului său, ci și din modul în care corpul respectiv se raportează la mediul înconjurător. 

În condițiile în care bolile legate de obezitate și sănătatea mintală le ocupă astăzi din ce în ce mai mult timp medicilor, nu este de mirare că medicina se îndreaptă din ce în ce mai mult către o abordare holistică în stil grecesc.

2. Medicina cere încredere

În timp ce folosirea medicinei antice grecești ca sursă de remedii este problematică, folosirea ei pentru a înțelege relația dintre medic și pacient este mai simplă. Încă spunem: „Aveți încredere în mine, sunt medic”. Dar, în mod clar, a existat multă neliniște în legătură cu medicii din lumea antică. Nu erau membri ai familiei, așa că era riscant să-i lași să se apropie de corpul tău, mai ales când nu te simțeai foarte puternic.

Pentru a câștiga încrederea unui pacient, un medic trebuia să se asigure că imaginea lui era corectă. Astăzi, este haina albă. În Grecia antică, totul era să purtați haine simple, simple, să evitați parfumurile puternice și să nu citați niciodată poeții la patul pacientului. Dacă ai citit vreo tragedie grecească, vei înțelege de ce acest lucru nu era recomandat.

Când te simți rău, nu este încurajator să auzi „Moartea este singura apă care spăla această murdărie” sau „singur în mizeria mea m-aș târî, târându-mi piciorul nenorocit”.

Ca medic, trebuia să înțelegi ce gândesc pacienții tăi și să-i ajuți să aibă încredere în tine. Și dacă ar avea încredere în tine, atunci ar parcientul ar accepta cu ușurință remediile.

3. Tratamentele se demodează

Medicina nu este un proces liniar, ci are suișuri și coborâșuri, iar noile descoperiri nu prind întotdeauna. Disecția umană ca modalitate de a afla cum funcționează corpul a fost efectuată în secolul al III-lea î.Hr., dar a fost apoi abandonată timp de sute de ani.

Găsiți continuarea articolului pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Uleiul de usturoi: beneficii. Cum se prepară și cum te ajută

Beneficiile uleiului de usturoi includ capacitatea sa...

Beneficii și pericole: „fructul care înlocuiește cafeaua”

Majoritatea dintre noi ne începem diminețile cu o cană...

Nodulii la sân, semnal de alarmă. Cauze, tipuri, diagnostic

Nodulii la sâni pot fi identificați ușor, prin...


Cele mai noi articole

Top citite
sursă foto: Pixabay.com

HOROSCOP 2023, astrologul Daniela Simulescu aduce previziunile pentru ANUL VIITOR!

(sursa foto: Pixabay)

Horoscop 2023 Leu

sursă foto: Pixabay.com

Horoscop 2023 Rac

(sursa foto: Pixabay)

Horoscop 2023 Pești