Cartoful dulce, "aur" pentru sănătate. Iată de ce ar trebui să-l consumi zilnic
Mulți spun că are gust de...
Când alarma telefonului se aude dis de dimineață, murmuri pentru tine însuți, "De ce am setat-o așa de devreme?"
În timp ce te speli pe dinți, te gândești, "Ar trebui să mă tund... sau poate nu?"
În graba de a ieși pe ușă, întinzi mâna după chei și îți dai seama că nu sunt acolo. Frustrat, strigi, "Nu pot să fac nimic bine!" , exact în momentul în care îți dai seama că vecinul tău te privește.
Ce este dialogul interior? A fi prins vorbind cu tine însuți poate părea jenant, iar unii chiar consideră acest comportament ca fiind semn de instabilitate mentală. Dar cercetările din psihologie arată că dialogul interior este complet normal. De fapt, majoritatea, dacă nu toți, dintre noi ne implicăm într-un fel de dialog interior în fiecare zi.
De ce vorbim cu noi înșine? Și contează ceea ce spunem? Dialogul interior se referă la nararea din interiorul minții tale, uneori numită discurs interior. Se diferențiază de imaginația mentală sau de evocarea faptelor și cifrelor. Mai exact, psihologii definesc dialogul interior ca fiind gânduri verbalizate direcționate către tine însuți sau către un aspect al vieții tale. Aceasta include conversații personale precum "Trebuie să lucrez la aruncarea mea liberă." Dar include și reflecții pe care le ai pe parcursul zilei, cum ar fi "Sala de sport este aglomerată în seara asta. Voi reveni mâine."
Nădejdea și deznădejdea. Care este leacul din Biblie împotriva depresiei?
Dialogul interior timpuriu
Deși cea mai mare parte a dialogului interior la adulți tinde să fie tăcut, vorbitul cu tine însuți cu voce tare intră, de asemenea, în această categorie. De fapt, psihologii cred că primele noastre experiențe cu dialogul interior sunt în mare parte vocale, deoarece copiii adesea vorbesc cu ei înșiși cu voce tare în timp ce se joacă. În anii 1930, psihologul rus Lev Vygotsky a presupus că acest tip de vorbire era de fapt cheia dezvoltării. Prin repetarea conversațiilor pe care le-au avut cu adulții, copiii practică gestionarea comportamentelor și emoțiilor lor de unii singuri.
Dialogul interior intern
Pe măsură ce cresc, acest dialog interior extern tinde să devină internalizat, transformându-se într-un dialog interior privat. Știm că acest dialog interior intern este important și te poate ajuta să planifici, să lucrezi prin situații dificile și chiar să te motivezi pe parcursul zilei. Dar studierea dialogului interior poate fi dificilă. Se bazează pe subiecți de studiu care urmăresc clar un comportament care este spontan și adesea făcut fără control conștient. Din acest motiv, oamenii de știință lucrează încă la răspunsuri la întrebări de bază, cum ar fi, de ce unii oameni vorbesc cu ei înșiși mai mult decât alții? Ce zone ale creierului sunt activate în timpul dialogului interior? Și cum se diferențiază această activare de conversația normală?
Beneficiile dialogului interior
Un lucru pe care îl știm cu certitudine, totuși, este că ceea ce spui în aceste conversații poate avea un impact real asupra atitudinii și performanței tale. Participarea la dialogul interior care este instrucțional sau motivator a arătat că crește concentrarea, stimulează stima de sine și ajută la abordarea sarcinilor cotidiene. De exemplu, un studiu al jucătorilor de tenis colegiali a descoperit că includerea dialogului interior instrucțional în practică a crescut concentrarea și precizia lor. Iar așa cum discuțiile cu un prieten pot ajuta la reducerea stresului, vorbitul direct cu tine însuți te poate ajuta, de asemenea, să-ți reglezi emoțiile.
Povești tragice de dragoste din mitologia greacă. Zeii au putut avea totul, mai puțin iubire
Dialogul interior distanțat
Dialogul interior distanțat apare atunci când vorbești cu tine însuți, ca și cum ai fi în conversație cu o altă persoană. Așadar, în loc de "O să fac examenul ăsta praf," ai putea să te gândești, "David, ești pregătit pentru acest test!" Un studiu a descoperit că acest tip de dialog interior este în special benefic pentru reducerea stresului atunci când te confrunți cu sarcini care induc anxietate, cum ar fi întâlnirea cu oameni noi sau vorbitul în public. Dar acolo unde dialogul interior pozitiv te poate ajuta, dialogul interior negativ te poate răni. Majoritatea oamenilor sunt critici cu ei înșiși ocazional, dar atunci când acest comportament devine prea frecvent sau excesiv de negativ, poate deveni toxic. Niveluri ridicate de dialog interior negativ sunt adesea predictive pentru anxietate la copii și adulți. Iar cei care se blamează constant pe ei înșiși pentru problemele lor și rămân blocați în acele situații, de obicei, experimentează sentimente mai intense de depresie.
Terapia comportamentală cognitivă
Astăzi, există un domeniu de tratament psihologic numit terapie comportamentală cognitivă, sau TCC, care se concentrează parțial pe reglarea tonului dialogului interior. Terapeuții comportamentali cognitivi adesea învață strategii pentru identificarea ciclurilor de gânduri negative și înlocuirea acestora cu reflecții neutre sau mai compasionate. În timp, aceste instrumente pot îmbunătăți sănătatea mentală a unei persoane.
Deci, data viitoare când te vei găsi vorbind singur, amintește-ți să fii amabil. Acel dialog interior este un partener cu care vei vorbi mult timp de acum înainte.
Citește și Teal Swan, previziuni 2024. Umanitatea cunoaște o presiune enormă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Mulți spun că are gust de...
Mulți oameni se confruntă cu...
Această Lună Nouă în Scorpion...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...