Cartoful dulce, "aur" pentru sănătate. Iată de ce ar trebui să-l consumi zilnic
Mulți spun că are gust de...
”Dacă sunteți la plajă, protejați-vă pielea… și silueta! Cel mai mare pericol atunci când stăm și lenevim toată ziua pe plajă la soare este tot mâncarea. Timpul trece mai plăcut cu ronțăieli dulci sau sărate, ca să nu mai zic de hidratare, care pare a fi mai eficientă cu bere rece. Acolo unde dpdv fiziologic apetitul este inhibat de căldură iar iodul din apă/aer accelerează metabolismul, putem avea surpriza să ne întoarcem cu câteva kilograme în plus de la mare. Și nu din cauză de foame, cât mai ales de plictiseală și prea mult soare…
Iată câteva sfaturi practice care vă pot fi de folos:
Soarele este cel mai puternic agent de îmbătrânire, el afectează grav calitatea pielii, deci nu stați la soare fără cremă de protecție solară din belșug.
Uleiul de măsline este bogat în vitamina E și antioxidanți, însă nu conține factori de protecție UV, nu poate înlocui eficient cremele solare și nu poate fi folosit pentru a obține un bronz rapid; el ajută la regenerarea pielii și o protejează de arsuri și inflamații, efect pe care îl puteți obține și cu alte uleiuri vegetale aplicate pe piele (ex. ulei de cocos, avocado, nuci).
Consumați roșii în toate formele și preparatele, inclusiv suc de roșii în loc de băuturi răcoritoare; avem nevoie de licopen care protejează pielea de la interior, completând efectul exterior de protecție obținut prin creme solare.
Puneți puțin ulei sau brânză în salate, licopenul este liposolubil și nu se poate absorbi/metaboliza decât în prezența grăsimii. Consumați cât de des puteți pește și fructe de mare, reprezintă un aport esențial de acizi grași Omega 3 cu rol antiinflamator și de regenerare a tuturor celulelor; în plus sunt bogate în proteine și țin de foame pentru puține calorii.
Dacă consumați băuturi răcoritoare, alegeți întotdeauna varianta fără zahăr (zero sau Max), există inclusiv ice tea fără zahăr; cele 7 lingurițe de zahăr dintr-un pahar de suc (fie el și natural) merită “cheltuite” pe un desert adevărat, iar îndulcitorii au și avantajul că taie pofta de dulce.
Din frigiderul de înghețată alegeți întotdeauna varianta pe băț, cu fructe și fără glazură de ciocolată, este plină de apă și are mult mai puține calorii (70cal față de 250cal).
Pe meleaguri românești nu uitați de saramură, este o metodă delicioasă și dietetică de a consuma pește fript, gătit umed (ușor de digerat) și cu garnitură de mămăligă, care nu are gluten.
Fructele pot deveni un pericol pentru siluetă dacă sunt consumate fără măsură (mai mult de 1 kg/zi); dintre toate variantele piersicile și caisele sunt cele mai prietenoase cu silueta, iar prunele cele mai indicate pentru un tranzit intestinal optim.
La capitolul ronțăieli, pufuleții rămân opțiunea cea mai dietetică (volum mare, expandați cu aer, puțină grăsime și puțină sare); și porumbul fiert/copt e de preferat oricăror gogoși sau langoși.
Cât despre Cafe frappe, cereți varianta cu multă gheață și renunțați la frișcă sau siropul de ciocolată, bula de înghețată aduce suficient zahăr cat să nu acopere complet aroma de cafea.
Nu, n-am uitat de alcool: vinul roze cu gheață și bulele (Proseco, șampanie) rămân variantele cu beneficii maxime la capitolul satisfacție și impact minim la nivel de siluetă/calorii.
Gata cu sfaturile, să aveți o vacanță “ușoară” și răcoroasă!! P.S. Nu uitați de citit, o carte face timpul să treacă altfel și are 0 calorii” a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Mulți spun că are gust de...
Mulți oameni se confruntă cu...
Această Lună Nouă în Scorpion...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Decembrie promite să fie o...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...