Conferință dedicată habitatului cosmic, susținută de cosmonautul Dumitru Prunariu. Intrare liberă în București!
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Cosmonautul Dumitru Prunariu va susţine azi o conferinţă dedicată habitatului cosmic la Sala ''Dalles''.

'Fundaţia Culturală Dalles a Academiei Române invită publicul, joi, la conferinţa 'Expansiunea umană în spaţiul extraterestru. Habitat şi condiţii de viaţă', susţinută de dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, primul şi singurul cosmonaut român care a zburat în spaţiul cosmic, se arată într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

Evenimentul va avea loc la Sala 'Dalles' din bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18,00, iar intrarea publicului este liberă. Conferinţa oferă o perspectivă asupra domeniului complex al spaţiului şi asupra condiţiilor cosmice aşa cum au fost ele determinate prin experimente şi prin teste la bordul staţiilor spaţiale locuite. În expunerea sa, cosmonautul Dumitru Prunariu va oferi detalii despre habitatul în care au trăit şi trăiesc luni de zile echipajele cosmice, reprezentat de staţiile orbitale, şi va descrie câteva dintre echipamentele care generează şi menţin condiţiile de viaţă cât mai apropiate de cele terestre.

El va povesti şi despre numeroasele modificări ce intervin în funcţionarea organismului uman al astronauţilor în condiţii de microgravitaţie, precum şi despre larga paletă a problemelor medicale ce pot apărea, pentru prevenirea cărora este necesară adoptarea unor măsuri precise, precizează sursa citată.

Dumitru Prunariu este primul cosmonaut român şi al 103-lea din lume care au zburat în spaţiul cosmic.

S-a născut pe 27 septembrie 1952 în Brașov și este cunoscut pentru misiunea sa spațială din 1981, când a participat la misiunea „Soiuz 40” din cadrul programului spațial sovietic „Intercosmos”. Aceasta a fost o colaborare între Uniunea Sovietică și alte țări, inclusiv România.

Pe 14 mai 1981, Prunariu a decolat de pe cosmodromul Baikonur și a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute pe stația spațială Saliut 6, efectuând diverse experimente științifice. Această realizare l-a făcut o figură importantă în istoria aviației și explorării spațiale a României.

După misiune, Prunariu a continuat să fie activ în domeniul aerospațial, ocupând diverse funcții importante, inclusiv președinte al Agenției Spațiale Române și reprezentant al României la diverse organizații internaționale legate de explorarea spațiului. A fost și președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE).

În anul 2012 a fost numit unul dintre cei 15 membri ai Grupului de experţi guvernamentali privind transparenţa spaţiului extraatmosferic şi măsuri de consolidare a încrederii (TCBM), instituit printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU.

În 2018 a fost numit între cei 25 de membri ai Grupului de experţi guvernamentali privind măsuri practice suplimentare pentru prevenirea unei curse a înarmărilor în spaţiul extraatmosferic, instituit de Adunarea Generală a ONU. Este membru în consiliul de conducere al Academiei Internaţionale de Astronautică, membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte şi Ştiinţe şi membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte.

Ca recunoaştere a meritelor sale în promovarea internaţională a studiului asteroizilor cu potenţial de impact cu Terra şi pentru implicarea în activitatea mai multor instituţii şi proiecte de cercetare, Uniunea Astronomică Internaţională a decis în anul 2017 ca numele lui Prunariu să fie dat unui asteroid din centura principală a Sistemului Solar, asteroidul '10.707 Prunariu'.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Florin Marin)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Pluto intră mâine în Vărsător! Previziuni extraordinare pentru TOATE zodiile, până în 2044

freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

pixel