Comisia Europeană vrea ca 90% din populația UE să fie testată pentru cancer până în 2025. Ce tipuri de cancer sunt incluse în testare și cine va fi testat
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Potrivit Planului European pentru Combaterea Cancerului, până în anul 2025, 90% din populația UE care îndeplinește criteriile de screening ar trebui să fie testată pentru cancerul de sân, de colon și de col uterin. Totul vine după o recomandare a Uniunii Europene a Sănătății pentru diagnosticarea timpurie a bolilor oncologice, care este luată în considerare acum în Comisia Europeană. 

Scopul modificărilor propuse este de a crește numărul de examinări, prin acoperirea mai multor grupuri țintă și mai multor boli canceroase.

În februarie 2021, Comisia a prezentat Planul European de Combatere a Cancerului, cu solicitarea ca această luptă împotriva cancerului să fie prioritatea principală și un pilon - cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternice. Îmbunătățirea detectării timpurii este unul dintre cele patru domenii cheie din acest plan. Schimbările urmăresc să accelereze adoptarea screening-ului pentru cancerul de sân, colorectal și de col uterin pentru a îndeplini obiectivul stabilit în Planul European pentru Combaterea Cancerului, pentru screening-ul a 90% din grupurile țintă până în 2025.

Screening-ul cancerului va acoperi cancerele care reprezintă împreună aproape 55% din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an. Mai mult, screening-ul țintă ar trebui extins pentru a se diagnostica cancerul de prostată, plămâni și cancerul la stomac.

În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer. Se estimează că unul din doi cetățeni din UE va dezvolta cancer de-a lungul vieții, cu consecințe de lungă durată asupra calității vieții și doar jumătate din toți pacienții cu cancer vor supraviețui.

„În 2020, aproximativ 2,7 milioane de oameni din UE au fost diagnosticați cu cancer și peste 1.300.000 și-au pierdut viața din cauza bolii. Diagnosticarea timpurie salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții. Cu noile recomandări, screening-ul cancerului va acoperi cancerele care reprezintă împreună aproape 55% din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an. Aceste recomandări vor sprijini eforturile UE de prevenire a afecțiunilor oncologice și vor compensa lacunele cauzate de impactul COVID-19 asupra diagnosticului și grijilor legate de cancer", a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranța alimentelor, la prezentarea documentului.

Potrivit Rador, citat de Hotnews, pentru implementarea noii recomandări este planificată o asistență financiară în valoare de 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane de euro în cadrul Horizon Europa.

Comisia va oferi finanțare suplimentară pentru programele de screening în cadrul programului EU4Health pentru 2023. Sprijinul poate fi oferit și de Fondurile europene regionale, de coeziune și sociale.

Cine intră în grupul țintă de testare. Găsești continuarea articolului pe DC Medical.ro

Citește și despre: Legătura dintre cancer și parabenii din cosmetice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel