Cei mai celebri ghețari ai lumii vor dispărea până în 2050
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Unii dintre cei mai mari și importanți ghețari din lume vor dispărea până în 2050 din cauza încălzirii climatice. 

Unii dintre cei mai faimoşi gheţari din lume, inclusiv cei din Munţii Dolomiţi din Italia, din parcurile Yosemite şi Yellowstone din Statele Unite şi de pe muntele Kilimanjaro din Tanzania, vor dispărea până în 2050 din cauza încălzirii globale, oricare ar fi scenariul referitor la creşterea temperaturilor de pe planeta noastră, potrivit unui raport UNESCO, informează Reuters și Agerpres.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care monitorizează circa 18.600 de gheţari situaţi în 50 dintre siturile incluse în patrimonul mondial, a precizat că o treime dintre aceştia urmează să dispară până în anul 2050.

În timp ce restul gheţarilor pot fi salvaţi prin menţinerea creşterii temperaturii globale sub pragul de +1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, într-un scenariu în care emisiile nu sunt reduse, aproximativ 50% dintre aceşti gheţari din patrimoniul mondial ar putea dispărea în totalitate până în anul 2100.

Ghețarii pierd 58 de miliarde de tone de gheaţă în fiecare an


Gheţarii din patrimoniul mondial, aşa cum sunt definiţi de UNESCO, reprezintă circa 10% din regiunile acoperite de gheţari la nivel mondial şi includ unii dintre cei mai cunoscuţi gheţari din lume, a căror dispariţie ar fi extrem de vizibilă, întrucât ei reprezintă puncte importante pentru turismul global.

Autorul principal al studiului, Tales Carvalho, a declarat pentru Reuters că gheţarii din patrimoniul mondial pierd în medie circa 58 de miliarde de tone de gheaţă în fiecare an - echivalentul volumului anual total de apă utilizat în Franţa şi Spania împreună - şi constituie aproape 5% din creşterea constatată a nivelului mării.

Tales Carvalho a spus că cea mai importantă măsură de prevenţie a topirii gheţarilor la nivel global ar fi reducerea drastică a emisiilor de dioxid de carbon.

Având în vedere micşorarea inevitabilă în viitorul apropiat a multor gheţari, UNESCO recomandă autorităţilor locale să acorde gheţarilor un loc central în cadrul politicilor lor prin implementarea unor măsuri de reducere a riscului de dezastru.

Dacă nivelul apei din lacurile glaciare creşte, acestea se pot revărsa şi pot provoca inundaţii catastrofice în aval, a spus Tales Carvalho. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie nu primește apreciere și validare din partea celorlalți

pixel