Ce înseamnă Blackout pentru o centrală NUCLEARĂ și cât de pregătită este România. Valentin Nae, directorul CNE Cernavodă, explicații
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Valentin Nae, directorul Sucursalei CNE Cernavodă, a vorbit despre Blackout și despre impactul pe care l-ar putea avea asupra centralelor nucleare din România. Cât de pregătiți suntem și ce sisteme are România în cazul unor pene de curent.

Primele 3 lucruri pe care trebuie să le faci când apare Blackout-ul

Știrea cu avertismentului dat de Austria în legătură cu "blackout", pana de curent ce ar urma să vină și să afecteze toată Europa, a alarmat întreaga lume, iar unele țări europene au pornit deja campanii de informare a publicului pentru ceea ce ar trebui să facă în cazul unei asemenea situații.

Viena atrage atenția asupra unui risc major și-și informează populația asupra pericolului care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică. Forțele armate din Austria desfășoară deja de câteva săptămâni o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-media despre acest „Blackout“ cu efecte catastrofale.

Interesant este că autoritățile din Austria nu-și pun problema dacă va fi acest "Blackout", ci când se va întâmpla. "Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat", avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria.  

Valentin Nae, directorul CNE Cernavodă, explicații

Valentin Nae, Directorul Sucursalei CNE Cernavodă, a oferit un interviu în exclusivitate pentru DC NEWS, în care a vorbit despre cât de pregătită este România pentru un Blackout, din punct de vedere al centralelor nucleare și a detaliat modul în care reacționează centrala de la Cernavodă în cazul unui Blackout.

"Centrală nuclearoelectrică de la Cernavodă poate funcționa în siguranță și continuitate chiar și în cazul unei opriri îndelungate a alimentării cu electricitate / pene de curent / blackout.

În primul rând, ne dorim să asigurăm populația că aceste scenarii care au fost vehiculate cu privire la un blackout sunt puțin probabile, cel puțin pentru România și putem afirma cu tărie acest lucru bazându-ne în special pe producția constantă, stabilă de energie nucleară.

Sucursala Nuclearelectrica, CNE Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități nucleare din lume dintr-un total de peste 400 de reactoare și are o echipă de profesioniști recunoscuți la nivel internațional. Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și 33% la producția de energie fără carbon din România. În același timp, Nuclearelectrica operează o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei. De asemenea, pe termen lung, compania are planuri de dezvoltare și investiții menite să crească semnificativ capacitatea de producție: retehnologizarea Unității 1 (care va adăuga 30 ani de funcționare Unității 1, la costuri reduse), construirea de noi capacități de producție (atât CANDU), când și reactoare mici modulare, precum și o serie de alte proiecte menite să susțină programul nuclear.

În cazul unui scenariu ipotetic de întrerupere a alimentării cu energie în țară, CNE Cernavodă continuă să producă energie și să o livreze în SEN, un exemplu în acest sens fiind în decembrie 2009, atunci când CNE Cernavodă a produs energie electrică pentru întreagă zona Dobrogea, deoarece aceasta a fost izolată de restul țării. Unitatea 1 a fost singurul producător care a rămas în sistem și a menținut becurile aprinse cu energie curată. A fost o situație critică. Vă puteți imagina o pană de curent în luna decembrie, iarnă, și ce ar fi putut însemna această situație pentru întreaga zonă Dobrogea? Însă CNE Cernavodă a salvat situația și a alimentat toată zona aprox. 8 ore. Chiar și astăzi, după atâția ani, este un sentiment de mândrie pentru întreaga centrală", a declarat Valentin Nae, pentru DC NEWS.

Cum reacționează centrala de la Cernavodă în cazul pierderii alimentării electrice pentru centrală, în cazul unui Blackout? - citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel