Când vorbim despre „creștere”, ce înțelegem cu adevărat? Evoluția psihologică poate fi atât un mit, cât și o realitate
Ești la doar un examen final de istorie despre Imperiul Roman distanță de o vacanță relaxantă. Totuși, mai ai atât de mult de învățat! Alegi să urmezi exemplul multor studenți de dinaintea ta și decizi să stai treaz toată noaptea.
Când alegi să nu dormi, te lupți împotriva ritmurilor circadiene naturale ale corpului. Acestea sunt schimbări ciclice pe care aproape toate ființele vii le experimentează într-un interval de 24 de ore, precum somnul și starea de veghe, fiind puternic influențate de lumină. Însă, deocamdată, rămâi alert și te concentrezi asupra domniei lui Iulius Cezar.
Pe măsură ce Soarele apune, ochii tăi trimit semnale despre diminuarea luminii către o parte a creierului numită nucleul suprachiasmatic. Acesta funcționează ca un ceas al ritmurilor circadiene, alertând glanda pineală să înceapă producția de melatonină. Melatonina, hormonul care pregătește corpul pentru somn, începe să crească cu aproximativ două ore înainte de ora obișnuită de culcare. În același timp, neuronii din hipotalamus și trunchiul cerebral eliberează GABA, un compus ce încetinește activitatea cerebrală, având un efect calmant.
Pe măsură ce te apropii de ora obișnuită de culcare, creierul începe să-și reducă temperatura centrală pentru a se pregăti de somn. Observi că harta de pe ecran pare să semene cu o față, un semn că atenția ta începe să se risipească. Pe parcursul zilei, creierul a produs un reziduu numit adenozină, care, pe măsură ce se acumulează în receptorii săi, te face să te simți obosit și neatent. Așadar, optezi pentru o ceașcă de cafea. Cofeina blochează adenozina să se fixeze în receptori, oferindu-ți un impuls de energie, dar poate să te facă și agitat sau anxios.
Îți merge bine cu fișele de studiu, iar numele și datele se stochează în hipocamp, o zonă a creierului responsabilă de memorie. De regulă, în timpul somnului, aceste amintiri se consolidează și se mută în neocortex, pentru stocare pe termen lung. Din fericire, trebuie să reții aceste informații doar până mâine.
Privarea de somn poate duce la micro-somnuri, momente imprevizibile de somn care durează câteva secunde. Întinzi corpul în încercarea de a rămâne treaz, dar îți dai seama că abilitățile motorii au de suferit. Studiile arată că oamenii care stau treji 19 ore au coordonare și timp de reacție similare celor care au consumat alcool.
Când răsare Soarele, glanda pineală oprește producția de melatonină, iar tu simți o „a doua suflare”. În ciuda oboselii, pleci spre școală într-o stare bună, deoarece privarea de somn poate induce temporar euforie. Acest lucru este cauzat de o creștere temporară a nivelului de dopamină, care, din păcate, poate duce și la luarea unor decizii proaste.
Examenul începe bine, mai ales că este format din întrebări grilă. Totuși, când ajungi la partea de eseuri, întâmpini dificultăți. Se crede că, în timpul somnului, creierul procesează idei și creează conexiuni între amintiri noi și cele vechi. Fără odihnă, creierul tău poate reproduce informații, dar îți este mai greu să vezi tipare sau să rezolvi probleme. Privești pagina goală, descurajat.
Ajuns acasă, te simți anxios și iritabil, deoarece amigdala, partea creierului implicată în procesarea emoțiilor, devine hiperactivă. În mod normal, cortexul prefrontal menține amigdala sub control, dar, fără somn, nu mai funcționează la capacitate maximă. Patul tău devine mai atrăgător ca niciodată.
După o noapte fără somn, corpul și creierul își revin destul de repede. Acest lucru este benefic, având în vedere că nu putem întotdeauna controla cât de mult dormim. Totuși, perioade lungi fără somn sau schimbările frecvente ale orei de culcare pot avea consecințe. Lipsa regulată de somn, mai puțin de șapte ore pe noapte, este asociată cu diverse probleme de sănătate, precum diabetul, accidentul vascular cerebral sau durerile cronice. De asemenea, crește riscul de tulburări mintale, cum ar fi depresia, și poate afecta performanțele academice. Studiile arată că studenții care respectă un program regulat de somn au, în medie, note mai bune decât cei care nu o fac.
Așa că, data viitoare când te gândești să stai treaz toată noaptea, amintește-ți că Roma nu a fost construită într-o zi. Și cu siguranță nici într-o noapte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Află cum poate afecta o noapte...
Mulți spun că are gust de...
Ești curios să afli prin ce...
Anul viitor, Saturn iese din...