Originea tradițiilor de Halloween. De ce se sculptează dovleci și se merge la colindat?
Care este povestea din spatele...
Să scotem asta mai întâi din cale: nu este negru.
„Negrul nu este o culoare”, a declarat pentru Live Science Ivan Baldry, profesor la Institutul de Cercetare Astrofizică al Universității John Moores din Marea Britanie. „Negrul este doar absența luminii detectabile”. În schimb, culoarea este rezultatul luminii vizibile, care este creată în întregul univers de stele și galaxii, a spus el.
În 2002, Baldry și Karl Glazebrook, un profesor distins la Centrul de Astrofizică și Supercomputing de la Swinburne University of Technology din Australia, au condus împreună un studiu publicat în The Astrophysical Journal care a măsurat lumina provenită de la zeci de mii de galaxii și a combinat într-un spectru singular care reprezenta întregul univers. Procedând astfel, au reușit să stabilească culoarea medie a universului.
Stelele și galaxiile emit unde de radiații electromagnetice, care sunt separate în diferite grupuri în funcție de lungimea undelor emise. De la cea mai scurtă la cea mai lungă lungime de undă, grupurile includ raze gamma, raze X, lumină ultravioletă, lumină vizibilă, radiații infraroșii, microunde și unde radio.
Lumina vizibilă constituie o mică porțiune a spectrului electromagnetic din punct de vedere al lungimii de undă, dar este singura parte pe care ochiul liber o poate vedea. Ceea ce percepem noi ca culori sunt de fapt doar lungimi de undă diferite ale luminii vizibile; roșii și portocalii au lungimi de undă mai mari, iar albastru și violet au lungimi de undă mai mici.
Spectrul vizibil al unei stele sau al unei galaxii este o măsură a luminozității și a lungimilor de undă ale luminii pe care steaua sau galaxia o emite, care, la rândul lor, pot fi utilizate pentru a determina culoarea medie a stelei sau a galaxiei, a spus Baldry.
În 2002, sondajul australian 2dF Galaxy Redshift Survey - care a fost cel mai mare sondaj de galaxii efectuat vreodată la acea vreme - a capturat spectrele vizibile a peste 200.000 de galaxii din universul observabil. Prin combinarea spectrelor tuturor acestor galaxii, echipa lui Baldry și Glazebrook a reușit să creeze un spectru de lumină vizibilă care să reprezinte cu exactitate întregul univers, cunoscut sub numele de spectru cosmic.
Spectrul de benzi desenate „reprezintă suma întregii energii din univers emise la diferite lungimi de undă optice ale luminii”, au scris Baldry și Glazebrook într-o lucrare online separată, neevaluată de colegi, în 2002, pe baza descoperirii lor. La rândul său, spectrul cosmic le-a permis să determine culoarea medie a universului.
Cercetătorii au folosit un program de computer de potrivire a culorilor pentru a converti spectrul cosmic într-o singură culoare vizibilă pentru oameni, a spus Baldry.
Ochii noștri au trei tipuri de conuri sensibile la lumină, fiecare dintre care ne ajută să percepem o gamă diferită de lungimi de undă a luminii vizibile. Aceasta înseamnă că avem anumite puncte oarbe în care nu putem înregistra corect anumite culori ale lungimilor de undă între aceste game, au scris Baldry și Glazebrook în lucrarea lor online. Culorile pe care le vedem depind și de referința noastră pentru lumina albă, pe măsură ce observăm un obiect. De exemplu, culoarea unui obiect poate apărea diferită într-o cameră puternic luminată, în comparație cu exteriorul într-o zi acoperită.
Cu toate acestea, spațiile de culoare CIE, create de Comisia Internațională pentru Iluminare în 1931, compensează limitările noastre vizuale atribuind o culoare diferitelor combinații de lungimi de undă, așa cum este văzut de un observator uman standardizat, ceea ce au folosit modelele computerizate ale echipei.
Echipa a stabilit că culoarea medie a universului este o nuanță bej nu prea departe de alb. Deși aceasta este o constatare destul de plictisitoare, nu este surprinzătoare, având în vedere că lumina albă este rezultatul combinării tuturor lungimilor de undă diferite ale luminii vizibile și spectrul cosmic include o gamă atât de largă de lungimi de undă.
Noua culoare a fost numită în cele din urmă „latte cosmic”, pe baza cuvântului italian pentru lapte, după un sondaj realizat de întreaga echipă de cercetare. Alte sugestii au inclus cappuccino cosmico, bej Big Bang și pudră de scoici.
Un concept cheie al spectrului cosmic este acela că acesta reprezintă lumina universului „așa cum s-a prevăzut inițial”, au scris Balrdy și Glazebrook în lucrarea lor online. Aceasta înseamnă că reprezintă lumina așa cum a fost emisă în tot universul, nu doar așa cum ni se pare astăzi pe Pământ.
La fel ca toate valurile, lumina se întinde pe distanțe mari din cauza efectului Doppler. Pe măsură ce lumina se întinde, lungimea ei de undă crește și culoarea sa se deplasează spre capătul roșu al spectrului, cunoscut de astronomi sub numele de redshift. Aceasta înseamnă că lumina pe care o vedem nu are aceeași culoare pe care o avea când a fost emisă pentru prima dată.
„Am eliminat efectul redshift-ului din spectrele galaxiilor”, a spus Baldry. „Deci, este spectrul galaxiilor atunci când au emis lumina.”
Latte-ul cosmic este, prin urmare, culoarea pe care ați vedea-o dacă ați putea privi în jos universul de sus și a vedea toată lumina care vine din fiecare galaxie, stele și nori de gaz dintr-o dată, a spus Baldry, potrivit livescience.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Care este povestea din spatele...
Iată cum Calea Lactee și sistemul nostru solar sunt...
Câteodată avem curiozități pe...
Aflăm de la liderul Templului...
Conform demonologiei, o...
Chiar dacă riscul de impact...
Iată ce merită să știi despre...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...