Cartoful dulce, "aur" pentru sănătate. Iată de ce ar trebui să-l consumi zilnic
Mulți spun că are gust de...
Mărul este cunoscut ca un fruct care ne dă tonicitate, fiind indicat de medici în astenie şi surmenaj. Banalul fruct, pe care îl găsim pe tarabele din piaţă şi pe rafturile supermarketurilor atât vara cât şi iarna, are şi o acţiune diuretică, depurativă și laxativă, asemenea cafelei.
Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor, spune că un banal măr ne dă energie mai multă decât o cafea și are un conținut bogat de Vitamina C, minerale și fribre. Băutorii de cafea s-ar putea să conteste această afirmație, însă ea este adevărată. Consumul unui măr este o opțiune pentru a vă reîmprospăta energia.
Merele au un conținut ridicat de carbohidrați, fibre, vitamina C și minerale, motiv pentru care sunt o adevărată sursă de energie", spune cercetătorul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, și prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj.
8 beneficii impresionante ale merelor pentru sănătate
1. Nutritive
Merele sunt considerate fructe dense în nutrienți, ceea ce înseamnă că oferă o mulțime de nutrienți pe porție. Actualele ghiduri dietetice pentru americani recomandă 2 cești de fructe zilnic pentru o dietă de 2.000 de calorii, punând accent pe fructele întregi, precum merele.
Un măr mediu de 7 uncii (200 de grame) oferă următorii nutrienți:
- Calorii: 104
- Carbohidrați: 28 de grame
- Fibre: 5 grame
- Vitamina C: 10% din valoarea zilnică (DV)
- Cupru: 6% din VD
- Potasiu: 5% din VD
- Vitamina K: 4% din VD
Aceeași porție furnizează, de asemenea, 2-5% din DV pentru vitaminele E, B1 și B6.
Vitamina E servește ca antioxidant solubil în grăsimi, vitamina B1 - cunoscută și sub numele de tiamină - este necesară pentru creștere și dezvoltare, iar vitamina B6 este esențială pentru metabolismul proteinelor.
Merele sunt, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli, un grup important de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care vă protejează celulele de radicalii liberi - molecule dăunătoare care contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Deși etichetele nutriționale nu enumeră acești compuși vegetali, ei sunt probabil responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale merelor.
2. Poate susține pierderea în greutate
Merele sunt bogate în fibre și apă, două calități care le fac să fie sățioase. O senzație de sațietate din ce în ce mai mare funcționează ca o strategie de pierdere în greutate, deoarece ajută la gestionarea apetitului. Acest lucru, la rândul său, te-ar putea determina să îți reduci aportul de energie.
Într-un studiu, consumul de mere întregi a crescut senzația de sațietate cu până la 4 ore mai mult decât consumul unor cantități egale de piure de mere sau de suc. Acest lucru s-a întâmplat, deoarece merele întregi reduc golirea gastrică - viteza cu care stomacul își golește conținutul.
Cercetările sugerează, de asemenea, că consumul de mere poate reduce semnificativ indicele de masă corporală (IMC), un factor de risc legat de greutate pentru bolile de inimă.
Interesant este faptul că polifenolii din mere pot avea, de asemenea, efecte anti-obezitate.
3. Ar putea fi bun pentru inima ta
Merele au fost legate de un risc mai mic de boli de inimă.
Unul dintre motive ar putea fi faptul că acestea conțin fibre solubile. Acest tip de fibre poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Un alt motiv ar putea fi faptul că oferă polifenoli. Unii dintre aceștia, și anume flavonoidul epicatechin, pot reduce tensiunea arterială.
De asemenea, studiile au asociat un aport ridicat de flavonoide cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.
În plus, flavonoidele pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea oxidării colesterolului LDL și reducerea aterosclerozei, care este acumularea de plăci în artere.
Un alt studiu a legat, de asemenea, consumul de fructe și legume cu pulpă albă, cum ar fi merele și perele, de un risc redus de accident vascular cerebral. Pentru fiecare 1/5 de cană (25 de grame) de felii de mere consumate pe zi, riscul de accident vascular cerebral a scăzut cu 9%.
4. Legat de un risc mai mic de diabet
Consumul de mere poate reduce, de asemenea, riscul de diabet de tip 2.
O compilație de studii a constatat că consumul de mere și pere a fost asociat cu o reducere de 18% a riscului de diabet de tip 2. De fapt, doar o porție pe săptămână poate reduce riscul cu 3%.
Conținutul lor ridicat de polifenoli antioxidanți quercetin și phloridzin ar putea explica acest efect benefic.
Efectele antiinflamatorii ale quercetinei pot reduce rezistența la insulină, un factor de risc important pentru apariția diabetului. Între timp, se crede că phloridzinul reduce absorbția de zahăr în intestine, contribuind la reducerea încărcăturii de zahăr din sânge și, prin urmare, la reducerea riscului de diabet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Mulți spun că are gust de...
Mulți oameni se confruntă cu...
Această Lună Nouă în Scorpion...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...