Armata Libaneză acuză Israelul de uciderea unui jurnalist Reuters; Reuters solicită o anchetă israeliană
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Armata libaneză a declarat sâmbătă că Israelul a lansat o rachetă care a ucis un jurnalist Reuters în sudul Libanului, susținând această acuzație printr-o evaluare tehnică la fața locului după atac.

Armata libaneză a menționat sâmbătă că Israelul a tras o rachetă care a ucis un jurnalist Reuters în sudul Libanului, cu o sursă militară libaneză afirmând că țara a efectuat o evaluare tehnică la fața locului după atac care a susținut această afirmație.

Armata israeliană a declarat că a folosit foc de tanc și artilerie în zonă pentru a preveni o infiltrare din Liban în jurul momentului decesului lui Issam Abdallah. A menționat că acțiunile sale au urmat după un foc deschis de Hezbollah de-a lungul graniței dintre Israel și Liban și că incidentul este în revizuire.

Sursa militară libaneză a declarat că armata a concluzionat că proiectilul care l-a ucis pe Abdallah a fost tras de Israel pe baza observației patrulelor armatei libaneze din zonă în momentul incidentului. Sursa nu avea autorizație să vorbească cu media și a vorbit Reutersului sub condiția anonimatului.

"Dușmanul israelian a lansat o rachetă care a lovit o mașină civilă aparținând unui grup media, ceea ce a dus la martirizarea cameramanului Issam Abdallah", a declarat înaltul comandament al armatei libaneze într-o declarație postată pe site-ul său.

Reuters, într-o declarație semnată de președintele Paul Bascobert și redactorul-șef Alessandra Galloni, a spus: "Solicităm IDF (Forțele de Apărare Israeliene) să efectueze o investigație amănunțită, rapidă și transparentă. Este esențial ca jurnaliștii să poată raporta liber și în siguranță."

Jurnalistul video Reuters, Abdallah, a fost ucis în timp ce lucra cu alți jurnaliști lângă satul Alma al-Shaab, aproape de granița israeliană, unde armata israeliană și miliția libaneză Hezbollah au schimbat focuri.

Răspunzând la o solicitare de comentariu privind apelul Reuters pentru o investigație, armata israeliană a spus că Hezbollah a tras la mai multe locații de frontieră, "inclusiv lansarea unei rachete antitanc care a lovit gardul de securitate israelian".

Armata a spus că suspecta o infiltrare pe teritoriul israelian imediat după lansarea rachetei antitanc și că trupele au folosit foc de tanc și artilerie pentru a preveni infiltrarea.

"Câteva ore mai târziu, s-a primit un raport că în timpul incidentului, jurnaliștii au fost răniți în zonă. Incidentul este în revizuire", a adăugat armata.

Armata israeliană nu a răspuns imediat la acuzațiile făcute de Liban.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Lt. Col. Richard Hecht, a declarat anterior într-o informare regulată că investighează incidentul, adăugând: "Avem deja imagini. Facem o examinare încrucișată. Este un lucru tragic."

Un martor Reuters la fața locului a spus că Abdallah, un cetățean libanez, a fost lovit de rachete trase din direcția Israelului.

Mass-media de stat a raportat anterior că Libanul va depune o plângere oficială la Consiliul de Securitate al ONU privind "uciderea deliberată a lui Abdallah de către Israel".

Ministrul de Externe, Abdallah Bou Habib, a confirmat mai târziu, fără a elabora, că plângerea afirma că Israelul a țintit jurnaliștii cu "bombardament direct", ceea ce a rezultat în moartea lui Issam Abdallah.

Deși alte agenții de știri, inclusiv Associated Press și Al Jazeera, au spus că proiectilele erau israeliene, Reuters nu a stabilit că rachetele au fost trase de Israel sau că Israelul țintea intenționat jurnaliștii.

Țările scriu în mod regulat la Consiliul de Securitate compus din 15 membri pentru a înregistra plângeri și este puțin probabil ca organismul să ia vreo măsură.

SUTE DE JELITORI

Abdallah a fost înmormântat sâmbătă. Corpul său, acoperit de un steag libanez, a fost purtat într-o procesiune la care au participat sute de jelitori prin orașul său natal, Khiyam, din sudul Libanului. Jurnaliștii și-au pus camerele pe mormânt pentru a-i onora memoria și s-au spus rugăciuni.

"Erau așezați unde nu era bombardament, nimic. Filmau bombardamentul de la distanță. De ce să-i bombardeze?", a spus mama lui Abdallah, Fatima Kanso, la înmormântare, învinuind Israelul pentru moartea fiului ei.

Abdallah era cu alți doi jurnaliști Reuters, Maher Nazeh și Thaer Al-Sudani, precum și jurnaliști de la grupurile media Al Jazeera și Agence France-Presse, când a fost ucis furnizând un semnal video live pentru emițători.

Nazeh și Sudani au fost ambii răniți în incident, dar au fost ulterior eliberați din spital. Agence France-Presse și Al Jazeera au declarat fiecare că doi dintre jurnaliștii lor au fost răniți în incident.

Nazeh a spus că filmau focurile de rachetă venind din direcția Israelului când una l-a lovit pe Abdallah în timp ce stătea pe un zid de piatră scund lângă restul grupului. Câteva secunde mai târziu, o altă rachetă a lovit o mașină folosită de grup, aprinzând-o, a spus el.

UNIFIL, forța de menținere a păcii a ONU în sudul Libanului, a declarat că nu poate spune cu certitudine în această etapă cum a fost lovit grupul de jurnaliști. Cu toate acestea, a spus că știe că Israelul a lovit o poziție la 2,5 km (1,5 mile) în afara Alma al-Shaab la ora 5.20 p.m. (1320 GMT).

Declarația Reuters a menționat că a solicitat asigurări israeliene că jurnaliștii și birourile Reuters din Fâșia Gaza nu vor fi țintite în operațiunile militare israeliene de acolo.

Forțele israeliene strâng tancuri și trupe la granița cu enclava sudică în pregătire pentru o posibilă invazie terestră. Aceștia duc un război cu militanții Hamas din Gaza care au lansat un atac mortal asupra civililor și soldaților israelieni cu o săptămână în urmă. (Scris de Angus McDowall; Editat de Jon Boyle, Mark Bendeich și Daniel Wallis)

Sursă: Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu vizibilitate

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Cheltuieli neprevăzute pentru o zodie

Pixabay.com

Pluto retrograd din 2 mai! Schimbări puternice pentru toate zodiile

Freepik.com

Horoscop MAI 2024. Previziuni astrale pentru FIECARE zodie/ascendent

pixel