5 lucruri pe care merită să le știi despre conceptul de acceptare
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Modul în care accepți ceva te ajută să te concentrezi mai mult pe ceea ce îți dorești să fii și te îndepărtează de la ceea ce ți se întâmplă. Iată ce ar trebui să știi despre acceptare!

Dacă în 2022 am pus accent pe vindecare, 2023 ar putea fi un an propice pentru a pune bazele acceptării. Nu uita că acceptarea stă la baza evoluției tale, atât din punct de vedere spiritual, cât și personal.

Ca să poți evolua, ar fi bine să înțelegi ce presupune acceptarea. Astfel, o să-ți dai seama că totul depinde de tine în această viață. Deci, acceptarea este strâns legată și de asumarea responsabilității.

1. Acceptarea nu înseamnă să te mulțumești cu faptul că “așa va fi mereu”

Poate că nu te-ai gândit la acest lucru până acum, dar este deosebit de important să te concentrezi în mod activ pe prezentul tău. Totuși, încearcă să menții o imagine deschisă și foarte realistă spre viitor.

Acceptarea nu înseamnă să crezi că așa va fi mereu, deci să te complaci. Deși prezentul merită trăit în consecință, dacă te axezi prea mult pe el, renunți la dorința de a te schimba. Te poți detașa de speranță și crezi că doar ție ți se întâmplă anumite lucruri. În mod clar, vei suferi.

Deși acceptarea poate să pară o idee îndrăzneață sau chiar imposibilă pentru unele persoane, acceptă prezentul, dar și teoria conform căreia totul poate căpăta o turnură nouă pentru tine. Trăiește prezentul, dar nu pierde speranța pentru viitor.

2. Poți să îmbrățișezi conceptul de acceptare în toate domeniile din viața ta

Din fericire, putem să aplicăm conceptul de acceptare în toate domeniile vieții. Este esențial să experimentezi acceptarea față de realitățile tale, dar și față de ideile tale sau ale altora.

Folosește acceptarea și vizavi de emoțiile pe care le ai, de aspectul fizic, de sănătate sau de trecutul tău. Acest lucru nu presupune aprobarea categorică, ci te învață să admiți că nu poți schimba ceva concret. De pildă, înălțimea pe care o ai sau culoarea ochilor. Când înveți să accepți, reușești și să controlezi apariția anxietății. Te calmezi.

Nu știi de ce merită să înveți acceptarea? Este simplu. Opusul ei este rezistența. Prin rezistență, prelungești și starea de suferință sau durere.

3. Acceptarea nu te face pasiv sau apatic

Mulți sunt cei care cred că acceptarea ne face să fim apatici, să renunțăm mai ușor sau să fim pasivi. Acceptarea nu trebuie privită așa. Reține faptul că poate fi practicată alături de acțiune.

De aceea, dacă accepți un lucru, nu înseamnă neapărat că nu vei fi capabil să-l schimbi. De pildă, dacă accepți că te-ai îngrășat, poți foarte ușor să mergi la sală, să mănânci mai sănătos, să te disciplinezi și să reușești să scapi de kilogramele nedorite.

Mai mult, poți să-ți accepți și comportamentul dintr-o anumită zi, dar mâine să apelezi la cu totul altă abordare. Acceptarea nu te “ține pe loc”.

4. Acceptarea trebuie să fie practicată constant

Acceptarea poate deveni și o formă de mediație. Folosește verbul "a accepta" ca atare și practică-l conștient și constant. Deși este dificil, ar fi bine să învățăm să acceptăm atât durerile noastre, fizice sau sufletești, cât și relațiile din trecut sau ceea ce ne-a durut la un moment dat.

Sigur, poate să devină frustrant, dar în momentul practicării conceptului de acceptare, creierul se obișnuiește, așa că devine din ce în ce mai facil. Acceptarea poate să meargă mână în mână și cu compasiunea față de sine.

5. Acceptarea înseamnă să-ți îngădui să fii așa cum ești

În final, nimeni nu îți spune că trebuie să vrei sau să-ți placă orice lucru trebuie acceptat. Nimeni nu te obligă să accepți durerea. Trebuie menționat doar faptul că dacă te împotrivești sau încerci să-i reziști, creezi o nouă suferință inutilă.

Nu înseamnă că îți place că ești în depresie, că te doare spatele sau că partenerul de afaceri ți-a făcut o nedreptate.  În schimb, îți permiți să simți aceste stări, care nu pot fi schimbate cât ai bate din palme.

Dă-ți voie să fii așa cum ești, fără a face din asta o jenă sau o anxietate de care nu ai nevoie și care nu îți aduce niciun beneficiu. Acceptarea poate să aline.

Vezi și: Cum să nu-ți mai pese de ce spun ceilalți. 7 metode utile

Sursă de informare: mindbodygreen.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel