5 aprilie: Ziua internaţională a conştiinţei
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Ziua internaţională a conştiinţei (ONU), marcată la 5 aprilie, urmăreşte promovarea unei culturi a păcii prin dragoste şi conştiinţă.

În fiecare an, la 5 aprilie, este sărbătorită Ziua Internațională a conștiinței la nivel mondial. Iată ce se dorește de la această zi și care este scopul creării ei, din rândurile de mai jos!

Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiţii de stabilitate şi bunăstare, de relaţii paşnice şi prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pentru toată lumea, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie.

Adunarea Generală a invitat toate statele membre, organizaţiile sistemului Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale şi regionale, sectorul privat şi societatea civilă, precum şi organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice, să construiască acea cultura păcii cu dragoste şi conştiinţă în raport cu obiceiurile adecvate comunităţilor locale, naţionale şi regionale, inclusiv prin educaţie de calitate şi activităţi de sensibilizare a publicului, favorizând astfel dezvoltarea durabilă.

Conceptul de cultură a păcii a apărut în urma Congresului internaţional al UNESCO organizat, în 1989, în Coasta de Fildeş, care a avut ca temă "Pacea în mintea oamenilor".

De atunci, promovarea unei culturi a păcii a fost considerată tot mai mult ca un obiectiv demn al comunităţii internaţionale. Conceptul în evoluţie a inspirat activităţi la atât de multe niveluri şi în atâtea regiuni cu participarea deplină a societăţii civile încât cultura păcii a preluat treptat caracteristicile unei mişcări globale.

În cadrul sistemului Naţiunilor Unite, conceptul se regăseşte în Constituţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), adoptată în urmă cu mai bine de 50 de ani. Sarcina construirii unei culturi a păcii necesită acţiuni educaţionale, culturale, sociale şi civice cuprinzătoare, în care fiecare persoană are ceva de învăţat şi ceva de oferit ori de împărtăşit; se adresează tuturor vârstelor şi tuturor grupurilor; pacea nu este doar absenţa diferenţelor şi a conflictelor.

Este un proces pozitiv, dinamic, participativ, legat intrinsec de democraţie, justiţie şi dezvoltare pentru toţi prin care se respectă diferenţele, este încurajat dialogul iar conflictele sunt transformate constant prin mijloace non-violente în noi căi de cooperare, notează www.un.org.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) şi Alianţa Civilizaţiilor din cadrul ONU joacă un rol important în încurajarea dialogului intercultural.

Acestea desfăşoară activităţi legate de cultura păcii şi a non-violenţei şi depun eforturi în promovarea unei culturi a păcii printr-o serie de proiecte practice în domeniile tineretului, educaţiei, mass-media şi migraţiei, în colaborare cu guvernele, organizaţiile internaţionale, fundaţiile şi grupurile societăţii civile, precum şi mass-media şi sectorul privat.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Suzana Cristache Drăgan; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

Citește și: 30 de afirmații care aduc iubirea și vindecă sufletul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță. Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu o rutină nouă

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Mai multă socializare pentru o zodie

Sursă foto: Pexels

Săptămână tensionată pentru Berbec, Rac, Balanță și Capricorn

Sursă foto: Pexels

Horoscop RUNE 13-19 mai 2024. Zodia care primește intuiție puternică

pixel