Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Ziua culorii roz
Ziua de 23 februarie a fost aleasă drept ziua culorii roz ca simbol împotriva intimidării în şcoli ("bullying") dar şi în mediul online şi oriunde astfel de manifestări regretabile au loc.
Ziua culorii roz (#PinkDay), denumită şi Ziua tricoului roz (#PinkShirtDay), a fost înfiinţată în 2007 în Nova Scotia, Canada, după ce doi elevi de liceu, David Shepherd şi Travis Price, au văzut că un coleg de clasa a 9-a de la Central Kings Rural High School este intimidat pentru că, deşi băiat, a ales să se îmbrace cu un tricou roz, culoare asociată mai degrabă fetelor.
Cei doi colegi nu au vrut să lase lucrurile aşa şi s-au decis să-l susţină pe colegul victimă a intimidărilor convingându-i pe toţi elevii şcolii să vină a doua zi la cursuri îmbrăcaţi cu câte un tricou roz. Cei doi au cumpărat chiar mai multe tricouri roz pe care le-au oferit celor care nu aveau astfel de obiecte vestimentare în garderobă.
Ziua hidrografului militar
Ziua hidrografului militar este sărbătorită, în fiecare an, la data de 23 februarie. În această zi, în 1926, prin Decizia Ministrului de Război nr. 126, s-a înfiinţat Serviciul Hidrografic Maritim.
Serviciul Hidrografic Maritim era, la vremea înfiinţării, un serviciu special de hidrografie, geofizică şi astronomie pe lângă Divizia de Mare, având ca atribuţii "să se ocupe cu studiile, sondajele şi ridicările relative la fluviu şi mare, preocuparea, păstrarea şi asigurarea navelor cu hărţile şi instrumentele necesare navigaţiei şi ridicărilor hidrografice, controlul cronometrelor, executarea semnalului de oră în portul Constanţa, date meteorologice, aerologice şi oceanografice", potrivit www.mapn.ro şi volumului Calendarul Tradiţiilor Militare (2010).
Serviciul hidrografic permanent s-a înfiinţat în România după Primul Război Mondial, cu scopul de a desfăşura acţiuni complexe, pentru asigurarea navigaţiei în Marea Neagră. Primul sediu al instituţiei a fost găzduit de clădirea Şcolii Navale din Constanţa, în prezent sediu al Muzeului Marinei Române.
După înfiinţarea Serviciului Hidrografic Maritim, în perioada 1926-1955, hidrografii militari au executat măsurătorile hidrografice la gurile Dunării şi prospecţiunile pentru extinderea portului Constanţa, au participat la reamenajarea pentru navigaţie a căilor fluviale şi a litoralului şi au editat peste 20 de hărţi noi de navigaţie, pentru zona de vest a Mării Negre.
În 1955, Serviciul Hidrografic Maritim a fost reorganizat, devenind, prin Hotărârea 2444 a Consiliului de Miniştri al RPR, emisă la 11 noiembrie 1955, Direcţie Hidrografică Maritimă (DHM).
După 1990, instituţia, reorganizată, a editat, printre altele, 37 de hărţi de navigaţie naţionale, în 2002 a realizat prima Hartă Electronică de Navigaţie (ENC) din România, iar în perioada 2002-2003 a realizat Sistemul Meteorologic Integrat Naţional al Forţelor Navale (SIMIN - FN).
Din ianuarie 2007, DHM a devenit reprezentanta Guvernului României, în calitate de stat membru al Organizaţiei Hidrografice Internaţionale (OHI), iar din 2008, este acreditată ca instituţie ce desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică, fiind implicată în proiecte cu finanţare naţională şi europeană, potrivit sursei menţionate anterior.
În anul 2012, DHM a devenit cel de-al 27-lea oficiu hidrografic recunoscut pe plan mondial ca producător de hărţi electronice de navigaţie, prin afilierea la Centrul Internaţional pentru hărţi electronice de navigaţie (IC-ENC), de pe lângă Oficiul Hidrografic al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
În 2015 au fost întocmite primele hărţi navale speciale tip NATO şi un act normativ specific, care cuprinde specificaţiile tehnice pentru întocmirea tuturor tipurilor de hărţi navale speciale existente în NATO, conform www.dhmfn.ro.
Începând cu anul 2016, laboratorul avize pentru navigatori din structura DHM are atribuţii specifice în transmiterea de informaţii de navigaţie pentru sistemul Aliat Global.
Între 2016-2019, au fost validate de către IC-ENC încă 30 de hărţi electronice de navigaţie, iar din anul 2020, toate hărţile de navigaţie maritimă întocmite de DHM au cod QR.
Sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Pe data de 8 noiembrie,...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
2025 se apropie cu pași...