10 decembrie - Ziua internaţională a drepturilor omului
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data actualizării:
Data publicării:
În 1948, la Paris, a fost adoptată Declarația Universală a Drepturilor Omului, care legiferează faptul că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și se bucură de libertăți fundamentale.

Pe 10 decembrie 2023, Ziua Drepturilor Omului marchează cea de-a 75-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO) adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1948.

DUDO este un document de referinţă, care proclamă drepturile inalienabile de care beneficiază orice persoană în calitate de fiinţă umană - indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, avere, naştere sau orice alt statut.

Disponibilă în peste 500 de limbi, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este documentul cel mai tradus din lume, notează Un.org. Pentru a marca acest moment semnificativ, începând cu Ziua Internațională a Drepturilor Omului din 2022 și până la sărbătorirea din 2023, Națiunile Unite au lansat o campanie pe durata unui an pentru a evidenția moștenirea, relevanța și activitatea Declarației Universale a Drepturilor Omului.

În acest an, accentul s-a pus pe ideea de universalitate, progres și implicare, încheindu-se cu un eveniment de înalt nivel care aduce în prim-plan angajamente și concepte globale pentru o viziune a viitorului drepturilor omului. Tema dominantă pentru anul 2023 este centrată în jurul principiilor de Libertate, Egalitate și Justiție pentru toți.

În deceniile care au trecut de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului în 1948, drepturile omului au devenit mai recunoscute şi mai garantate în întreaga lume.

De atunci, declaraţia a servit drept bază pentru un sistem de protecţie a drepturilor omului în expansiune, care astăzi se concentrează şi asupra grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu handicap, populaţiile indigene şi migranţii. Cu toate acestea, promisiunea din DUDO, de demnitate şi egalitate în drepturi, a fost supusă unui atac susţinut în ultimii ani, este de părere ONU. În timp ce lumea se confruntă cu provocări noi şi continue - pandemii, conflicte, inegalităţi explozive, un sistem financiar global falimentar din punct de vedere moral, rasism, schimbări climatice - valorile şi drepturile consacrate în DUDO oferă repere pentru acţiunile noastre colective care nu lasă pe nimeni în urmă, susţine Un.org.

Sursa: AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

Te-ar putea interesa și Uniunea Europeană reglementează în premieră inteligenţa artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Horoscop RUNE 6-12 mai 2024. Zodia cu Soarele de partea sa

Previziuni săptămânale. Iată care sunt cele mai...


Top citite
Sursă foto: www.freepik.com/

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Sursă foto: Pexels

Horoscop mai 2024. Vești nemaipomenite pentru Leu, Capricorn și Scorpion

Sursă foto: Pexels

Horoscop de weekend pentru Balanță. Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Spiritualitate și acceptare

Sursă foto: Pexels

Previziuni astrale 6-12 mai 2024. Cuvinte cheie pentru fiecare zodie/ascendent

pixel