Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie - Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.
Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora. În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări.
Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei, conform site-ului https://www.un.org/
1 iunie
Mai multe manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Copilului, de la ateliere şi ghidaje interactive la spectacole, târguri de jucării ori expoziţii, sunt organizate, joi, de 1 Iunie, în muzeele Capitalei.
De exemplu, Muzeul Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' îi aşteaptă pe copii să viziteze gratuit instituţia muzeală, dar şi cu activităţi distractive în curtea din spatele Muzeului - cu animatori, ateliere de creaţie, desene pe asfalt, poveşti despre exploratori, ateliere de şah, desen, pictură şi multe baloane colorate, care vor face deliciul unei adevărate petreceri în aer liber.
Vizitatorii de toate vârstele vor avea ocazia să descopere minunata lume a exploratorilor, participând de la ora 10,30 la deschiderea unei inedite expoziţii temporare 'Antipa şi Racoviţă - exploratori de poveste'! Participarea la ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Cum să ai grijă de copilul interior? 5 metode după care să te ghidezi
Muzeul Naţional de Istorie a României îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere şi ghidaje interactive. Muzeul va fi deschis conform programului obişnuit (10,00 - 18,00), iar copiii cu vârste de până la 18 ani vor beneficia de accesul gratuit, atât pentru vizitarea muzeului, cât şi pentru participarea la activităţile de educaţie muzeală.
La Casa Filipescu Cesianu, copii sunt aşteptaţi cu poezii, povestiri, vânătoare de comori, tombolă şi un muzeu special deschis pentru ei. Clubul de Lectură MMB continuă cu nouă întâlnire pe care Muzeul Municipiului Bucureşti şi Asociaţia de Basm o propun copiilor de ziua lor, micuţii de peste şase ani fiind invitaţi joi, de la ora 11,00, la Casa Filipescu Cesianu pentru a participa la un inedit 'atelier de nonsensuri', organizat de scriitoarea Carmen Tiderle.
În cadrul atelierului, Botezat 'Cornute cosmonaute', cei mici vor citi poezii, dar mai ales vor afla cum pot să scrie o poezie reuşită, de la idee, rime şi până la umor. Poveştile vor prinde viaţă în grădina Casei Filipescu Cesianu, echipa de povestitori 'A fost odată' invitându-i pe copii la Treasure Hunt, în cadrul căruia cei mici vor afla povestea românilor care au pus ţara noastră pe harta lumii de la Mihai Eminescu, Ion Creangă şi I. L. Caragiale la Smaranda Brăescu, Ecaterina Teodoroiu, Constantin Brâncuşi ori Nadia Comăneci.
Ora nașterii bebelușului: ce legătură are cu destinul său?
Muzeul Naţional al Literaturii Române sărbătoreşte, ca în fiecare an, Ziua Copilului şi, totodată, ziua în care instituţia şi-a deschis porţile publicului larg, în 1957, sub conducerea directorului Perpessicius. Cele şapte sedii ale muzeului (expoziţia de bază din strada Nicolae Creţulescu 8, sediul din Calea Griviţei 64-66, precum şi cele cinci case memoriale ale MNLR) vor fi deschise joi şi vor putea fi vizitate gratuit.
Expoziţii de jocuri şi jucării vintage de la Muzeul Jucăriilor, costume, păpuşi, filme şi spectacole realizate în colaborare cu cele mai iubite teatre pentru copii din Bucureşti sunt prezentate, în perioada 1 - 5 iunie, la Art Safari Kids Edition, la Palatul Dacia-România.
Vezi şi: Rugăciunea mamei pentru copiii săi. Ce poți rosti în fiecare zi?
Sursa: AGERPRES (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Pe data de 8 noiembrie,...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...