Chinezii au descoperit că pe Marte a existat un imens ocean
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Agenţia spaţială americană NASA a trimis cu succes un satelit nu mai mare decât un cuptor cu microunde să orbiteze în jurul Lunii, a anunţat duminică agenţia, potrivit DPA și Agerpres.
Satelitul, denumit CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment), a finalizat o "manevră iniţială de inserţie pe orbită" şi şi-a pornit propulsoarele pentru a poziţiona nava spaţială pe orbită duminică seara, a precizat NASA.
CAPSTONE a decolat la bordul unei rachete Rocket Lab Electron de la un spaţioport din Noua Zeelandă în luna iunie.
Satelitul va începe să parcurgă o orbită "semnificativ alungită" care ar trebui să dureze şase luni. Orbita urmează traiectoria pe care o va avea viitoarea staţie spaţială Gateway odată ce va fi în funcţiune.
Staţia spaţială Gateway, în care este implicată şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), urmează să servească drept staţie intermediară pentru misiunile cu echipaj uman către Lună - şi, mai târziu, posibil şi ca staţie pentru misiuni către Marte.
Scafandri ai unei echipe de filmare care căutau epava unei aeronave din cel de-al Doilea Război Mondial în largul coastei statului american Florida au descoperit un fragment din naveta spaţială Challenger, care a explodat la scurt timp după lansare în 1986, a anunţat joi NASA într-un comunicat, relatează Reuters, Agerpres şi AFP.
Fragmentul din naveta spaţială, foarte bine conservat pe fundul Oceanului Atlanticului, este unul dintre cele mai mari descoperite după această tragedie care a marcat istoria programului spaţial american, a precizat NASA.
Pe 28 ianuarie 1986, naveta Challenger a explodat la 73 de secunde după decolarea sa de la Centrul spaţial Kennedy din Florida, provocând moartea celor şapte membri ai echipajului, între care şi profesoara Christa McAuliffe.
"Această descoperire ne oferă ocazia să ne oprim încă o dată asupra moştenirii celor şapte pionieri pe care i-am pierdut şi să reflectăm asupra modului în care această tragedie ne-a schimbat", a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, în comunicat. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Pe o plajă din Tasmania, zeci...
Produsele din canabis devin...
Protestatarii fac parte din...
Un leu a provocat haos în apropierea Romei, după ce a...
Un arbore văzut ultima dată în...
Un arţar declarat "copacul...
Începe sezonul Săgetătorului....
Mercur a intrat în semnul...
Să vedem ce urmează pentru...