Un satelit al NASA a ajuns pe orbita Lunii
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Un mic satelit al NASA a ajuns pe orbita Lunii.

Agenţia spaţială americană NASA a trimis cu succes un satelit nu mai mare decât un cuptor cu microunde să orbiteze în jurul Lunii, a anunţat duminică agenţia, potrivit DPA și Agerpres.

Satelitul, denumit CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment), a finalizat o "manevră iniţială de inserţie pe orbită" şi şi-a pornit propulsoarele pentru a poziţiona nava spaţială pe orbită duminică seara, a precizat NASA.

CAPSTONE a decolat la bordul unei rachete Rocket Lab Electron de la un spaţioport din Noua Zeelandă în luna iunie.

Satelitul va începe să parcurgă o orbită "semnificativ alungită" care ar trebui să dureze şase luni. Orbita urmează traiectoria pe care o va avea viitoarea staţie spaţială Gateway odată ce va fi în funcţiune.

Staţia spaţială Gateway, în care este implicată şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), urmează să servească drept staţie intermediară pentru misiunile cu echipaj uman către Lună - şi, mai târziu, posibil şi ca staţie pentru misiuni către Marte.

Resturile navetei Challenger au fost găsite în largul coastei Floridei

Scafandri ai unei echipe de filmare care căutau epava unei aeronave din cel de-al Doilea Război Mondial în largul coastei statului american Florida au descoperit un fragment din naveta spaţială Challenger, care a explodat la scurt timp după lansare în 1986, a anunţat joi NASA într-un comunicat, relatează Reuters, Agerpres şi AFP.

Fragmentul din naveta spaţială, foarte bine conservat pe fundul Oceanului Atlanticului, este unul dintre cele mai mari descoperite după această tragedie care a marcat istoria programului spaţial american, a precizat NASA.

Pe 28 ianuarie 1986, naveta Challenger a explodat la 73 de secunde după decolarea sa de la Centrul spaţial Kennedy din Florida, provocând moartea celor şapte membri ai echipajului, între care şi profesoara Christa McAuliffe.

"Această descoperire ne oferă ocazia să ne oprim încă o dată asupra moştenirii celor şapte pionieri pe care i-am pierdut şi să reflectăm asupra modului în care această tragedie ne-a schimbat", a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, în comunicat. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Un leu a evadat de la circ în Italia

Un leu a provocat haos în apropierea Romei, după ce a...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

freepik.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care va fi dezamăgită de prieteni

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie nu primește apreciere și validare din partea celorlalți

pixel