Tiroida: funcții, afecțiuni, sfaturi cum să o tratăm
Autor: Ştefan-Eduard Poraicu
Data actualizării:
Data publicării:
Glanda tiroidă ne poate da tuturor bătăi de cap, provocându-ne dezechilibre hormonale. Ce putem face în privința asta?

Glanda tiroidă este una dintre cele mai esențiale și în același timp subestimate glande ale sistemului endocrin. Situată în partea anterioară a gâtului, această glandă în formă de fluture joacă un rol crucial în reglarea multor funcții ale organismului. Iată tot ce trebuie să știți despre tiroidă, funcțiile ei, posibilele afecțiuni și sfaturi pentru menținerea sănătății sale optime.

Știați că femeile sunt de 5 ori mai predispuse decât bărbații să sufere de tiroidă? Deși poate părea nesemnificativă la prima vedere, această glanda are are un rol semnificativ în starea generală de bine. Nu e surprinzător că femeile suferă mai mult, fiindcă hormonii sexuali feminini, printre care și estrogenul, pot predispune apariția unor disfuncții. Predispozițiile și factorul autoimun pot juca un rol în suferință.

Glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni - triiodotironina (T3) și tiroxina (T4) - care reglează ritmul metabolic al organismului, influențează creșterea, dezvoltarea și temperatura corpului și afectează eficiența multor procese fiziologice. Producția acestor hormoni este stimulată de hormonul tirotrop (TSH) secretat specific de glanda pituitară.

Hipotiroidismul și hipertiroidismul sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale glandei tiroide, care se manifestă fie în lipsa de suficienți hormoni tiroidieni produși, fie în excesul de hormoni tiroidieni produși. Persoanele care suferă de aceste afecțiuni pot prezenta simptome de oboseală, anxietate, creștere sau scădere în greutate, probleme de memorie, intoleranță la frig, căldură și multe altele.

Una dintre cele mai cunoscute vedete din România, Alexandra Stan, celebra cântăreață de muzica pop, dar care se confruntă cu tiroida Hashimoto, o afecțiune autoimună în care tiroida este atacată de către corp. A reușit să slăbească, chiar dacă are probleme cu tiroida, care, după spusele ei, au apărut după ce a concurat la Survivor România, din cauza stresului.

"Aveam probleme cu glanda. Eu m-am îmbolnăvit de glandă, pentru că nu am mâncat și din cauza stresului.

Am Tiroidită Hashimoto, este o boală autoimună, creierul meu produce anticorpi care distrug hormonii pe care îi produce glanda. Asta se întâmplă dacă ești stresat sau îți scade imunitatea.

Fiecare organ din corpul nostru și fiecare boală are un fundament, sunt psihosomatice, se somatizează în funcție de problemele emoționale, de traumele pe care le-ai avut” a spus artista într-un podcast cu Mihai Morar.

Pentru o sănătate optimă a tiroidei, se recomandă monitorizarea nivelului de iod prin analize de sânge. Iodul este esențial pentru producția de hormoni tiroidieni. O dietă echilibrată care include alimente bogate în iod, precum fructele de mare și sare iodată, poate ajuta. Mai mult decât atât, evitarea stresului este o bună modalitate de a scăpa de afecțiunile glandei tiroide. Este importantă și în vederea sănătății mintale, care poate fi influențată de către hormoni.

Tu știi ce se întâmplă cu tiroida ta, dacă este sănătoasă și dacă ești bine? Ascultă de sfaturile medicilor specialiști și urmează un plan de consult și tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Previziuni astrale pentru a doua jumătate a lunii mai 2024. Zodiile cele mai avantajate

Sursă foto: Pexels

Săptămână tensionată pentru Berbec, Rac, Balanță și Capricorn

Sursă foto: Pexels

Horoscop RUNE 13-19 mai 2024. Zodia care primește intuiție puternică

Sursă foto: Pexels

Încă două săptămâni cu Jupiter în Taur! Decizii importante pentru toate zodiile

pixel