Cartoful dulce, "aur" pentru sănătate. Iată de ce ar trebui să-l consumi zilnic
Mulți spun că are gust de...
Creierul este cel mai complex și fascinant organ al organismului uman. Controlează tot, de la funcțiile noastre motorii, până la emoții. Însă, nu este perfect, așa că trebuie să-l protejăm pe cât de mult putem.
De altfel, dacă permitem stresului să preia controlul în viața noastră, se pare că afectăm performanțele creierului. De ce? Stresul simte că vine un pericol și luptă împotriva amenințării. Așa că, poate să renunțe la alte sarcini pe care le are de îndeplinit și să se axeze doar pe combaterea stresului.
Specialiștii spun că în momentele de stres major, creierul poate începe pur și simplu să se micșoreze.
Stresul modifică structura creierului
Există părți ale creierului care controlează anumite zone, folosite de oameni pentru luarea deciziilor sau rezolvarea problemelor. Când stresul este la cote înalte, acele regiuni nu sunt capabile să transmită informații. Din acest motiv, simțim că suntem blocați și nu știm ce să facem, să spunem sau să gândim.
Dacă stresul continuă să fie cronic, pot apărea dezechilibre serioase la nivelul creierului. De aceea, apar și momente în care stresul se poate transforma în tulburări mintale destul de serioase.
Stresul poate contribui la pierderea memoriei
Specialiștii în psihologie sunt de părere că stresul poate afecta serios memoria, ba chiar poate duce și la pierderea ei completă. Nu este o simplă coincidență faptul că persoanele stresate uită des și nu pot ține minte nici informații simple sau specifice.
Când ești stresat, stai să te gândești mai mult decât ar trebui la locul în care ai lăsat cheile, la ora la care ai o programare sau la ce ai vorbit cu cineva acum 30 de minute. Chiar și un stres minor poate afecta această capacitate de a-ti aminti. Se pare că există o corelație clară între nivelul ridicat de cortizol, un hormon al stresului și pierderea memoriei pe termen scurt.
Cum scapi de stres în funcție de Zodie. Remediul potrivit pentru fiecare semn zodiacal
Stresul duce la micșorarea creierului
Oricât de bizar ar părea, atunci când te stresezi, părțile importante ale creierului, precum cele asociate cu emoțiile și memoria, se micșorează. Din această cauză, vezi că ți se schimbă starea de spirit, nu mai ai poftă de mâncare, uiți, ți se pare că ești pe altă lume. Motivul este simplu: creierul tău nu mai păstrează loc decât pentru elemente esențiale, de care crede că are nevoie ca să facă față stresului.
Stresul poate să inhibe celule importante ale creierului
Cercetările spun că stresul cronic poate să ucidă neuroni din hipocampul creierului, responsabil pentru învățare și consolidarea memoriei. Deși hipocampul produce neuroni noi, în perioadele de stres, aceștia nu pot supraviețui mai mult de câteva zile. De aceea, dacă te afli într-o perioadă de stres intens, va fi foarte greu să captezi și să reții informații noi.
Deși vorbim despre efectele negative ale stresului, desigur, nu are doar aceste părți. Tot psihologii afirmă că o cantitate scăzută de stres poate să întărească o conexiune dintre neuroni, ceea ce duce la îmbunătățirea memoriei sau atenției. Poți deveni chiar mai productiv, de aceea unii oameni pot funcționa și în condiții de stres sau spun că se descurcă mai bine "sub presiune".
Sursa: higherperspectives.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Mulți spun că are gust de...
Mulți oameni se confruntă cu...
Această Lună Nouă în Scorpion...
Încrederea este o piatră de...
Iată câteva previziuni...