Ziua Francofoniei celebrată în Capitală cu spectacole și dezbateri
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
S-au pregătit multe evenimente interesante pentru a sărbători Ziua Francofoniei. Iată activitățile care se vor desfășura!

Miercuri, în București, vor avea loc spectacole și dezbateri organizate de instituții culturale sub coordonarea Municipalității pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei.

Astfel, Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza o prezentare a scriitorilor români care au avut o legătură profundă cu lumea culturală franceză, au tradus sau şi-au scris operele în limba franceză, reiese dintr-un comunicat transmis de PMB.

Miercuri, se va desfășura o dezbatere dedicată scriitorului Alexandru Macedonski, pentru a marca cei 170 de ani de la nașterea sa. În cadrul evenimentului, va fi prezentată influenţa simbolismului francez asupra operei lui Macedonski.

Joi, la ora 13.45, elevii de la L'Ecole Francaise Internationale de Bucarest vor participa la un tur ghidat în limba franceză, prezentat de Stephan Artaud, muzeograf care se află în internship la Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Va fi organizată o vânătoare de indicii şi un atelier de scriere creativă în limba franceză. Vineri şi luni, Stephan Artaud va prezenta la L'Ecole Francaise Internationale de Bucarest o conferinţă despre patrimoniul cultural francez.

Teatrul 'Nottara' a pregătit o ediţie specială a programului 'Dialoguri fără mască', avându-l ca invitat pe Vasile Şirli, tema discuţiei fiind 'De la Bucureşti la Disneyland. O călătorie, un drum, o poveste'.

Cetăţean român şi francez, Şirli s-a născut într-un sat din Banat şi a ajuns 'unul dintre cei mai iubiţi' compozitori din Franţa. Este românul care, timp de 30 de ani, a fost director al Departamentului muzical la Disneyland Paris.

Teatrul Municipal 'L.S. Bulandra' va celebra Ziua Francofoniei printr-o suită de postări pe https://www.facebook.com/bulandra şi https://www.instagram.com/bulandratheatre, prin care va prezenta montările cu autori de origine franceză realizate pe scena Teatrului Bulandra în ultimele decenii, însoţite de fragmente de înregistrări video din spectacolele respective. De asemenea, va fi prezentat un interviu realizat în premieră cu Georges Contamin, autorul piesei 'Azilul de moarte', cel mai recent spectacol francofon intrat în repertoriul Teatrului Bulandra.

Casa Artelor 'Dinu Lipatti' organizează în perioada 19-23 martie cea de-a VIII-a Ediţie a Festivalului 'I Love Lipatti'. Ziua Francofoniei va fi marcată prin recitalul extraordinar susţinut de invitatul special din Franţa, pianistul Dimitri Malignan. Recitalul este de asemenea dedicat pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti, un urmaş al şcolii muzicale franceze, care şi-a desăvârşit studiile la Paris.

Teatrul Mic va marca Ziua Francofoniei prin spectacolul 'Tartuffe de Moliere', în regia lui Gelu Colceag, care va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Luceafărul.

Teatrul de Revistă 'Constantin Tănase' va prezenta spectacolul 'Nişte senzaţii', de Georges Feydeau, care este programat la sfârşitul lunii. Spectacolul este o comedie din perioada La Belle Epoque, după piesa 'A răposat mama coniţei' a dramaturgului francez Georges Feydeau.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu)

Știai că...?

  • România este un participant activ în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei, cu un rol semnificativ în regiunea Europei Centrale și de Est, fiind desemnată ca "stat-far al francofoniei" în 2007.
  • Prin implicarea sa în diversele întâlniri și structuri ale Francofoniei, precum Sommet, Conferința Ministerială, Consiliul Permanent și altele, România contribuie la elaborarea documentelor strategice și la promovarea valorilor euro-atlantice în spațiul francofon.
  • România este un susținător activ al multilingvismului în cadrul organizațiilor regionale și internaționale și este recunoscută ca unul dintre co-sponsorii tradiționali ai Rezoluției privind multilingvismul, adoptată la fiecare doi ani de către Adunarea Generală a ONU. În 2019, România a facilitat procesul de adoptare a acestei importante rezoluții.
  • În perioada 2004-2018, România a implementat Programul-far al cooperării cu OIF, un plan multianual de formare în limba franceză adresat diplomaților și funcționarilor publici, unde beneficiari au fost aproximativ 6500 de participanți români. Din 2019, România a intrat într-un nou program, Inițiativa Francofonă de Instituție (IFE), oferită de OIF, cu scopul de a consolida Institutul Național de Administrație (INA) ca furnizor de programe de pregătire, inclusiv în limba franceză. IFE a fost lansată în septembrie 2019 și reprezintă un nou pas în promovarea capacităților lingvistice și administrative în cadrul colaborării francofone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

pixel