2024 va fi cel mai călduros an din istoria măsurătorilor. Ce spun oamenii de știință despre încălzirea globală?
Potrivit C3S, datele pentru perioada ianuarie - noiembrie au confirmat că 2024 va fi cu siguranţă cel mai călduros an din istorie şi primul când media temperaturilor globale depăşeşte pragul de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu perioada preindustrială 1850-1900. Recordul precedent al celui mai călduros an a fost 2023. Fenomene meteo extreme s-au întâmplat în toată lumea în 2024: secetă severă în Italia şi America de Sud, inundaţii mortale în Nepal, Sudan şi Europa, valuri de caniculă în Mexico, Mali şi Arabia Saudită în urma cărora au murit mii de persoane, cicloane dezastruoase în Statele Unite sau Filipine. Studiile ştiinţifice au confirmat influenţa schimbărilor climatice cauzate de acţiunile oamenilor în toate aceste dezastre.
Luna trecută a fost al doilea cel mai călduros noiembrie din istoria măsurătorilor după noiembrie 2023. Suntem în continuare pe teritoriul temperaturilor globale ridicate aproape de record şi situaţia va continua în următoarele câteva luni, a precizat pentru Reuters climatologul Copernicus Julien Nicolas.
Emisiile de dioxid de carbon generate de arderea combustibililor fosili reprezintă principala cauză a schimbărilor climatice. Atingerea nivelului de emisii nete zero, obiectiv asumat de numeroase guverne, poate preveni intensificarea încălzirii globale.
În ciuda acestor angajamente pentru protecţia mediului, emisiile globale de CO2 urmează să atingă un nivel record anul acesta. Cercetătorii monitorizează de asemenea dacă modelul climatic La Nina - care presupune răcirea temperaturilor de la suprafaţa oceanelor - s-ar putea forma în 2025.
Ce au în comun Shakespeare și o maimuță? Teoriile spun una, iar matematicienii alta!
Acest lucru ar putea răci temperaturile global deşi n-ar putea opri tendinţa pe termen lung de încălzire cauzată de emisii. Omenirea se află în prezent în condiţii climatice neutre după ce El Nino - fenomenul opus La Nina, de încălzire - s-a încheiat în prima parte a anului.
Deşi 2025 ar putea fi puţin mai răcoros decât 2024 dacă se dezvoltă un eveniment La Nina, nu înseamnă că temperaturile vor fi 'sigure' sau 'normale', a spus Friederike Otto, lector la Imperial College din Londra.
Ne vom confrunta în continuare cu temperaturi ridicate, care vor avea drept rezultat valuri de caniculă periculoase, secete, incendii de vegetaţie şi cicloane tropicale. Istoricul măsurătorilor realizate de CS3 datează din 1940 şi sunt comparate cu recorduri globale de temperatură începând cu 1850.
Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu)
Iată câteva lucruri interesante despre încălzirea globală!
Schimbările climatice ar putea deveni ireversibile până în 2030
Fără măsuri urgente, recifele de corali ar putea dispărea, iar frecvența inundațiilor, valurilor de căldură, secetelor și sărăciei ar crește dramatic.
Niveluri record de gaze cu efect de seră
Arderea combustibililor fosili, transporturile și agricultura intensivă au dus la o creștere rapidă și fără precedent a emisiilor de CO2, accelerând încălzirea globală.
Peste 1 milion de specii amenințate cu extincția
Rata actuală de dispariție este de mii de ori mai mare decât normalul, afectând biodiversitatea, calitatea apei și securitatea alimentară.
Criza refugiaților climatici
Schimbările climatice forțează milioane de oameni să-și părăsească locuințele, iar până în 2050, până la 200 de milioane ar putea fi strămutați. Cei mai săraci suferă cel mai mult, deși cei mai bogați 10% sunt responsabili pentru jumătate din emisiile de carbon.
Oceanele sunt în pericol
Deșeurile plastice, albirea coralilor și capturarea accidentală a mamiferelor marine pun viața oceanică într-un pericol ireparabil.
Consumul depășește capacitatea de regenerare a Pământului
La ritmul actual de consum, sunt necesare 1,7 planete pentru a susține cererea globală, ceea ce duce la epuizarea resurselor naturale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Doi matematicieni au contestat...
Mai mulţi poeţi din 12 ţări,...
Corul Naţional de Cameră...
Pe 15 decembrie, avem o Lună...
Anul viitor, Saturn iese din...