Sona Cervena a murit la 97 de ani
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Sona Cervena, o cântăreaţă de operă cehă de mare prestigiu, a încetat din viaţă duminică la Praga.

Sona Cervena, o cântăreaţă de operă cehă de mare prestigiu, a încetat din viaţă duminică la Praga, oraşul ei natal, la venerabila vârstă de 97 de ani. Acest lucru a fost anunţat de Teatrul Naţional din Praga, unde ea a debutat în tinereţe. După ce a cucerit publicul din ţara sa natală, Sona Cervena a plecat în 1958 în Germania de Est, unde şi-a continuat cariera la Opera de Stat din Berlin, una dintre cele mai importante scene lirice din lume.

Însă, nemulţumită de condiţiile impuse de regimul comunist, ea a fugit în Vest în 1961 şi şi-a continuat activitatea la Deutsche Oper Berlin, la Opera din Frankfurt şi la Opera din San Francisco. Ea a participat în calitate de invitat la numeroase spectacole în Europa de Vest, bucurându-se de aprecierea criticilor şi a iubitorilor de operă.

Ce roluri a avut

Rolurile ei au variat de la Carmen, în opera cu acelaşi nume a lui Bizet, la Ulrica în “Bal mascat” de Giuseppe Verdi şi Brangäne în “Tristan şi Isolda” de Wagner. Ea a excelat atât în roluri dramatice, cât şi în cele comice, demonstrând o mare versatilitate vocală şi scenică.

Cervena a primit numeroase premii şi distincţii pentru contribuţia ei la arta lirică, inclusiv Medalia de Merit cehă şi titlul onorific “Doamna Culturii Cehe”. Ea a fost o personalitate marcantă nu numai pe scenă, ci şi în afara ei. În septembrie anul trecut, la scurt timp după împlinirea vârstei de 97 de ani, ea a cântat în Bazilica Sfântul Ioan din Lateran de la Roma la un concert organizat cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE de către Republica Cehă. A fost un moment emoţionant şi simbolic pentru ea şi pentru ţara ei.

Memoriile ei au fost publicate în 1999 sub titlul “Viaţa mea pe scenă”. Ea a scris şi o biografie a bunicului ei, Vaclav Cerveny, un cunoscut producător de instrumente muzicale din secolul al XIX-lea, care a inventat cornul ceh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

ZECE celebrități cu Marte în Capricorn

Marte a intrat în Capricorn pe 4 ianuarie și va sta...

Ce face Dua Lipa în noul său hit 'Houdini' - Video

Dua Lipa şi-a lansat cel mai nou single, ''Houdini'',...

Sona Cervena a murit la 97 de ani

Sona Cervena, o cântăreaţă de operă cehă de mare prestigiu, a încetat din...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu haos la locul de muncă

Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

freepik.com

Ce aduce Marte în Berbec pentru Săgetător/Ascendent în Săgetător până în iunie

pixel