Situaţia copilului în România. Ce ne spune organizaţia Salvaţi Copiii?
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Situaţia copilului în România rămâne una marcată de disparităţi severe, inechitatea fiind prezentă în viaţa copiilor români încă de la naştere, susţin reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii. 

România continuă să deţină o poziţie nedorită în topul ţărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalităţii infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani, precizează un comunicat de presă transmis de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Sursa menţionează că, în 2021, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) creşteau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Una din 10 familii nu şi-a putut permite să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător în 2021 şi aproape una din cinci nu şi-a putut permite o masă hrănitoare', se arată în comunicat.

Peste jumătate dintre copiii români (55,1%) îşi doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe, în vreme ce o treime dintre aceştia şi-ar dori să-şi continue studiile în străinătate.

1 iunie: Ziua internaţională a copilului (ONU). Ce manifestări au loc în capitală?

Printre principalele motive care i-ar determina să emigreze se numără oportunităţile legate de educaţie (26,3%) şi nemulţumirea sau neîncrederea faţă de condiţiile de viaţă din România (21,9%), relevă datele unei anchete sociologice derulate de organizaţie.

De asemenea, persistă fenomenul neparticipării şcolare în raport cu populaţia şcolară.

Salvaţi Copiii precizează că în ultimii ani se înregistrează şi la o creştere semnificativă a cazurilor de mortalitate maternă (de la 18 în 2018 şi 20 în 2019, la 32 de cazuri în 2020 şi 51 de cazuri în 2021).

De asemenea, 85% dintre mamele şi gravidele minore nu mai merg la şcoală, pentru cele mai multe dintre ele abandonul şcolar având loc anterior sarcinii, iar una din zece mame minore nu a fost niciodată înscrisă la şcoală.

Potrivit Salvaţi Copiii, aproape un sfert dintre copiii români care au acum vârste între 0-17 ani împliniţi au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Petronius Craiu, editor: Cătălin Alexandru)

Vezi şi: Legătura dintre Mercur și faptul că unii copii vorbesc mai târziu decât ceilalți. Vârsta planetară a lui Mercur

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se răsfețe!

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie se va gândi doar la bani!

pixel