Senzația de nod în gât, semn al mai multor boli. Cauze și tratament
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Senzația de nod în gât se accentuează pe măsură ce înghițim. Este un simptom clinic care are o durată lungă, de câteva luni, este greu de tratat şi are tendinţa să recidiveze de-a lungul timpului. În termeni medicali senzația de nod în gât se numește globus hystericus, spun colegii de la DC Medical. 

Senzaţia de nod în gât are o etiologie necunoscută în momentul de fată, însă se presupune că este multifactorială. Din studiile recente reiese faptul că aceasta este asociată cel mai frecvent cu boala de reflux gastroesofagian, anomalii ale sfincterului esofagian superior, cu boli psihologice şi psihice său apare din cauza stresului.

Ce trebuie să faci dacă simți un nod în gât?

Primul pas este de a consulta medicul pentru a exclude orice condiții medicale care pot provoca această senzație de nod în gât. Medicul dumneavoastră vă poate efectua următoarele teste pentru a ajunge la un diagnostic adecvat: Un examen fizic pentru a simți pentru orice dereglări în gât. Funcţionarea dumneavoastră neurologică poate fi observată cu o atenţie deosebită asupra funcţionării motorii.

Dacă senzația provoacă durere și/sau dificultăți la înghițire sau vorbire, este posibil să fiți trimis la un specialist ORL. Medicul poate folosi un endoscop pentru a vă verifica gâtul, arată HealthCentral.

Cauzele senzaţiei de nod în gât

Sunt mai multe cauze potenţiale de nod în gât sunt:

- boala de reflux gastroesofagian;

- boli motorii esofagiene;

- cauze inflamatorii faringiene precum faringita, sinuzita cronică;

- hipertrofia bazei limbii;

- bolile tiroidei asociate cu guşa;

- tumori faringo-esofagiene;

- factori psihologici şi stresul.

Alte cauze, mai rare, sunt prezența de osteofite la nivel cervical, afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare, tensiune faringiană şi laringiană excesivă sau hipofuncţie salivară.

În cazurile în care se suspectează boala de reflux gastroesofagian, este posibil să fiți trimis la un gastroenterolog. Refluxul poate provoca dificultăți la înghițire, arsuri la stomac, regurgitare și o durere în gât. Medicamente anti-reflux pot fi recomandate pentru a vedea dacă există o reducere a simptomelor mai arată HealthCentral.

Senzația de nod în gât a devenit cunoscută sub numele de „globus hystericus", deoarece a fost frecvent asociată cu menopauza sau alți factori psihologici la femei, potrivit Medical News Today.

Anxietate sau stres

Există unele legături între condițiile psihologice și senzația de nod în gât. Unele studii au descoperit că suferința psihologică, cum ar fi stresul, depresia și anxietatea sunt asociate cu rate mai mari de senzație de nod în gât

De asemenea, unele studii indica faptul că evenimentele stresante sau traumatice de viaţă pot declanşa senzaţia de nod în gât sau pot agrava simptomele. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina legătura exactă dintre factorii psihologici și senzația de nod în gât. 

Funcție anormală a sfincterului esofagian superior

Multe studii asociază balonul isteric cu o presiune mare a sfincterului esofagian. Această afecțiune este rară, deși este frecventă în cadrul anomaliilor sfincterului esofagian (cu o prevalență de 55%, conform dovezilor).

Presiunea mai mare decât cea normală poate imita senzația unui nod în gât. În acest sens, există cazuri de nod în gât care au fost tratate cu injecții cu toxină botulinică direct în sfincterul esofagian superior.

Găsiți metode de tratament în continuarea articolului pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să înțeleagă că nu i se cuvine totul!

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să ceară luna de pe cer

pixel