Prietenii tăi te susțin sau te trag în jos? Află semnele psihologice care îți arată că ai un grup de prieteni toxici!
Când vine vorba de oamenii pe care îi iubim, cum ar fi prietenii și familia, majoritatea dintre noi suntem dispuși să fim mai iertători și mai înțelegători cu ei decât suntem cu alții. Încercăm să nu judecăm prea aspru trăsăturile lor cele mai rele sau greșelile și, în schimb, sperăm că dragostea noastră, prietenia și înțelegerea îi vor schimba în bine.
Dar cum știm când să tragem linia și să spunem că cineva a mers prea departe sau că i-am iertat prea mult? La ce punct putem spune că o prietenie s-a transformat în toxică?
Ei bine, dacă acesta este ceva care te-a frământat de ceva vreme, iată șase semne psihologice din partea experților care indică faptul că te afli într-un grup toxic de prieteni:
- Lipsa de încredere și suport - Grupurile toxice de prieteni cultivă un mediu de neîncredere și sabotaj în loc să se susțină unul pe altul, așa cum ar trebui să facă prietenii buni. Ei, în schimb, vorbesc despre ceilalți în spatele lor, se înjunghie pe la spate și trădează încrederea celuilalt. Acești prieteni toxici folosesc secretele împotriva celorlalți, judecându-i sau ironizându-i în tăcere și, adesea, se aliază împotriva cuiva în loc să încerce să îi ajute sau să îi înțeleagă.
- Critica constantă - Deși este adevărat că onestitatea joacă un rol important în cultivarea relațiilor sănătoase și durabile, intenția din spatele acestei onestități este, de asemenea, importantă. Pentru că asta este ceea ce separă critica constructivă, spunând cuiva ceea ce trebuie să audă, de judecata dură, onestitatea brutală menită doar să îi rănească. Deci, dacă așa-zișii tăi prieteni te micșorează și te fac să te simți inferior cu complimentele lor cu subînțeles și comentariile pasiv-agresive
- Competiția nesănătoasă - Deși se spune să îți păstrezi prietenii aproape și pe dușmani și mai aproape, fii atent la oamenii care nu știu să facă diferența. Competiția nesănătoasă este răspândită în grupurile toxice de prieteni. Acești prieteni toxici se vor compara constant unul cu altul și își vor măguli sa se vor depăși unul pe celălalt în realizări în loc să sărbătorească și să se bucure de succesul tău, așa cum ar trebui să facă un prieten bun.
- Manipulare și control - Ți se pare că prietenii tăi joacă mereu jocuri psihologice cu tine sau unul cu celălalt? Ai senzația că ar putea să te manipuleze sau să te controleze? Potrivit Grupurile toxice de prieteni încearcă adesea să se controleze sau să se manipuleze unul pe celălalt. Pot încerca să își exercite influența forțându-te să faci ceva ce nu vrei să faci, să te simți vinovat, să te jignească sau să te intimideze în tăcere, sau să îi facă pe ceilalți să se întoarcă împotriva ta când nu ești de acord cu ei.
- Negativitate și dramă - Oamenii toxici trăiesc în conflict și negativitate. Așa că a fi într-un grup toxic de prieteni poate părea foarte mult ca și cum ai merge pe un roller coaster emoțional. Tot timpul se întâmplă multă dramă și fiecare moleșeală devine un munte. Este epuizant emoțional să fii în preajma lor.
- Lipsa de limite - Respectarea limitelor celorlalți este cheia unei relații sănătoase și durabile. Prieteniile toxice sunt adesea unilaterale și vor să primească mult mai mult decât dau. Pot deveni și posesivi în mod nejustificat față de tine, neputând accepta să ai alți prieteni sau să îți păstrezi intimitatea.
Citește și Aritmia cardiacă: mit și realitate.