Românii se tem să afle un diagnostic sever și nu merg la medic până în ultima clipă. Ne confruntăm cu un val de cazuri de cancer în stadii avansate. Cancerul de sân
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer la femei, iar diagnosticul precoce poate fi salvator, a declarat, vineri, consilierul prezidenţial Diana Păun, care a atras atenţia însă asupra faptului că multe cazuri sunt depistate în stadii avansate de boală.

„O problemă de sănătate publică în creştere la nivel mondial, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate şi mortalitate. Cu cea mai mare incidenţă din toate tipurile de cancer şi principala cauză de mortalitate prin cancer la femei, cancerul de sân ar trebui să fie în centrul atenţiei noastre. Diagnosticul precoce al cancerului poate fi salvator, cu toate acestea, cel puţin în România, cele mai multe cazuri sunt depistate în stadii avansate de boală, când prea puţine lucruri se pot face.

Concluziile unui studiu internaţional privind barierele în calea detectării precoce menţionează că acestea sunt complexe şi depăşesc comportamentele individuale. Românii se tem să afle un diagnostic sever", a precizat ea, în cadrul unei dezbateri organizate la Ambasada SUA, pe tema screeningului de cancer la sân, notează Agerpres.

Consilierul prezidenţial a indicat şi alte bariere structurale în calea depistării precoce, precum: lipsa unei politici coerente privind cancerul, „capacitatea slabă de asistenţă medicală, în special în anumite regiuni defavorizate", distanţa, sărăcia, accesul limitat la media.

Diana Păun a pledat pentru un efort concentrat, care să implice autorităţile, asociaţiile de pacienţi şi profesioniştii din sistem, pentru a găsi soluţii personalizate destinate oraşelor mari şi populaţiilor vulnerabile. Ea a menţionat că Planul naţional de combatere a cancerului, lansat în ianuarie la Administraţia Prezidenţială şi preluat într-o iniţiativă legislativă, precum şi legea privind ziua supravieţuitorului de cancer reprezintă paşi importanţi în lupta împotriva cancerului.

Pamela Ward, şefa Serviciului Comercial al Ambasadei SUA, a declarat că aproape 90% din cancerele de sân depistate în faze incipiente pot fi tratate cu succes. Pe de altă parte, în România, rata de mortalitate generată de cancerul de sân a crescut cu 6% în 2021.

„Cancerul mamar este doar unul dintre multele tipuri de cancer, dar este şi unul dintre cele mai răspândite. În România, cancerul mamar reprezintă mai mult de 25% dintre toate tipurile de cancer depistate la femei, iar conform datelor noastre, rata de mortalitate generată de cancerul de sân este în creştere. A crescut cu 6% doar în 2021. Prin urmare, discuţia de astăzi nu este doar una importantă, dar este şi una foarte actuală. (...) Atunci când cancerul de sân este depistat şi tratat în faze incipiente, şansele de supravieţuire sunt foarte mari. Aproape 90% din cancerele de sân depistate în faze incipiente pot fi tratate cu succes. Din acest motiv, screening-ul în timp util şi diagnosticul precoce sunt foarte importante. Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmite că mamografiile, ca metodă de screening, pot reduce mortalitatea generată de cancerul de sân cu 20%", a declarat aceasta.

Secretarul de stat Marius Tiberiu Brădăţan, de la Ministerul Sănătăţii, a precizat la rândul său că depistarea la timp a cancerului de sân permite aplicarea unor tratamente care să vindece boala. El a menţionat că până în anul 2018, România nu a avut un program de screening pentru cancerul de sân, organizat pe baze populaţionale.

„România a demarat implementarea programului de screening pentru cancerul de sân utilizând fonduri structurale din Fondul Social European 2014-2020. Avem un proiect de fază I, în cadrul căruia s-au elaborat metodologiile de implementare a programului, registrul de screening şi s-au elaborat curriculele de training ale personalului implicat. 

Există soluții, poți primi ajutor. Continuarea articolului pe DC Medical.ro

Ai citit și despre cele mai bune 12 alimente pentru creier?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel